Wątróbka – dla niektórych smakoszów rarytas, niektórzy jednak unikają jej jak ognia. Jesteśmy zdania, że w drugim przypadku niechęć może wynikać z błędów popełnianych podczas samej obróbki tego smakowitego kąska. Smażenie wątróbki drobiowej rządzi się swoimi prawami. Wszystkie niezbędne informacje zebraliśmy w jednym miejscu, by maksymalnie ułatwić to zadanie i przekonać każdego sceptyka, że potrawa może znikać z talerzy w mgnieniu oka. Jak smażyć wątróbkę, by osiągnąć ten efekt? Sprawdźcie, czy znacie wszystkie triki na smażenie wątróbki.
Jak smażyć wątróbkę drobiową – podstawowe informacje
Właściwie przyrządzona wątróbka to doskonały pomysł na szybki, ale pełen wartościowych składników obiad dla całej rodziny. Można urozmaicać ją najróżniejszymi produktami. Cebula to rzecz oczywista, ale fantastycznie smakuje z dodatkiem jabłek, śliwek, a nawet truskawek. Brzmi zachęcająco? Zatem do dzieła! Poniżej znajdziecie odpowiedzi na najbardziej nurtujące kucharzy pytania dotyczące tego, jak smażyć wątróbkę drobiową.
- Jak przygotować wątróbkę do smażenia?
Należy oczyścić ją z wszystkim błon i żyłek oraz opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Pokrójcie ją na kawałki o grubości 1-2 cm.
- Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała?
Temat ten należy poruszyć jeszcze przed umieszczeniem mięsa na patelni. Po opłukaniu wątróbkę trzeba wytrzeć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Dopiero po tej czynności można oprószyć ją mąką. Samo smażenie wątróbki może odbywać się pod przykryciem.
- Na czym smażyć wątróbkę drobiową?
Wątróbkę układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Ustawcie średnią moc palnika. Do smażenia nadają się oleje roślinne o wysokim punkcie dymienia, np. rzepakowy.
- Jak długo smażyć wątróbkę drobiową?
Ważną zasadą jest unikanie częstego przewracania mięsa. Poleca się smażyć ją z jednej strony do momentu, aż się zarumieni, dopiero potem odwrócić na drugą stronę. Zatem ile smażyć wątróbkę? Dla uzyskania krwistej porcji mięsa wystarczą 3 minuty z każdej strony. Pełny stopień wysmażenia uzyskuje się po około 5 minutach.
- Kiedy przyprawiać wątróbkę?
Po oprószeniu wątróbki mąką można dodać odrobinę pieprzu. Warto pamiętać, żeby nie marynować wątróbki w soli, wystarczy jej szczypta tuż przed lub po smażeniu.
- Czy wątróbkę można nakłuwać widelcem?
Odpowiedź jest jednoznaczna: nie. Do przewracania nie należy używać ostrych przedmiotów. Nakłuwanie wątróbki spowoduje wydobywanie się z niej soków, które zaczną pryskać.
Jedno danie na wiele sposobów
Wątróbkę drobiową można podawać z najróżniejszymi dodatkami. Każdy znajdzie coś dla siebie, dlatego zachęcamy do eksperymentowania z tym smacznym mięsem, by w praktyce wypróbować nasze wskazówki, jak i ile smażyć wątróbkę. W jednym z naszych przepisów znajdziecie wątróbkę drobiową przygotowaną w towarzystwie jabłek, orzechów i suszonych śliwek. Prostszy wariant to wątróbka drobiowa z jabłkiem – posmakuje każdemu miłośnikowi kuchennego minimalizmu. Jeśli jednak jesteście fanami prawdziwie mięsnych biesiad, wołowiny z wątróbką drobiową pod pierzynką nie może zabraknąć na Waszej liście. Pięknie podana potrawa zostanie ozdobą niedzielnego obiadu. Chcecie trzymać się tradycji? W takim razie na pierwsze danie podajcie rosół z wątróbką i boczkiem. Co dalej? Udka z wątróbką to kolejny pomysł na pyszne, mięsne kombinacje. Mamy ich całkiem sporo, a karkówką z wątróbką zdobędziecie serca wszystkich mięsożernych gości. Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą jest kolejnym dowodem na to, że niedoceniane mięso może prezentować się niezwykle wytwornie. Do tego rodzaju przysmaków będziecie wracać z dużą ochotą!
Komentarze (0)