Wątróbka – dla niektórych smakoszów rarytas, niektórzy jednak unikają jej jak ognia. Jesteśmy zdania, że w drugim przypadku niechęć może wynikać z błędów popełnianych podczas samej obróbki tego smakowitego kąska. Smażenie wątróbki drobiowej rządzi się swoimi prawami. Wszystkie niezbędne informacje zebraliśmy w jednym miejscu, by maksymalnie ułatwić to zadanie i przekonać każdego sceptyka, że potrawa może znikać z talerzy w mgnieniu oka. Jak smażyć wątróbkę, by osiągnąć ten efekt? Sprawdźcie, czy znacie wszystkie triki na smażenie wątróbki.

Jak smażyć wątróbkę drobiową – podstawowe informacje

Właściwie przyrządzona wątróbka to doskonały pomysł na szybki, ale pełen wartościowych składników obiad dla całej rodziny. Można urozmaicać ją najróżniejszymi produktami. Cebula to rzecz oczywista, ale fantastycznie smakuje z dodatkiem jabłek, śliwek, a nawet truskawek. Brzmi zachęcająco? Zatem do dzieła! Poniżej znajdziecie odpowiedzi na najbardziej nurtujące kucharzy pytania dotyczące tego, jak smażyć wątróbkę drobiową.

  1. Jak przygotować wątróbkę do smażenia?

Należy oczyścić ją z wszystkim błon i żyłek oraz opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Pokrójcie ją na kawałki o grubości 1-2 cm.

  1. Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała?

Temat ten należy poruszyć jeszcze przed umieszczeniem mięsa na patelni. Po opłukaniu wątróbkę trzeba wytrzeć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Dopiero po tej czynności można oprószyć ją mąką. Samo smażenie wątróbki może odbywać się pod przykryciem.

  1. Na czym smażyć wątróbkę drobiową?

Wątróbkę układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Ustawcie średnią moc palnika. Do smażenia nadają się oleje roślinne o wysokim punkcie dymienia, np. rzepakowy.

  1. Jak długo smażyć wątróbkę drobiową?

Ważną zasadą jest unikanie częstego przewracania mięsa. Poleca się smażyć ją z jednej strony do momentu, aż się zarumieni, dopiero potem odwrócić na drugą stronę. Zatem ile smażyć wątróbkę? Dla uzyskania krwistej porcji mięsa wystarczą 3 minuty z każdej strony. Pełny stopień wysmażenia uzyskuje się po około 5 minutach.

  1. Kiedy przyprawiać wątróbkę?

Po oprószeniu wątróbki mąką można dodać odrobinę pieprzu. Warto pamiętać, żeby nie marynować wątróbki w soli, wystarczy jej szczypta tuż przed lub po smażeniu.

  1. Czy wątróbkę można nakłuwać widelcem?

Odpowiedź jest jednoznaczna: nie. Do przewracania nie należy używać ostrych przedmiotów. Nakłuwanie wątróbki spowoduje wydobywanie się z niej soków, które zaczną pryskać.

Jedno danie na wiele sposobów

Wątróbkę drobiową można podawać z najróżniejszymi dodatkami. Każdy znajdzie coś dla siebie, dlatego zachęcamy do eksperymentowania z tym smacznym mięsem, by w praktyce wypróbować nasze wskazówki, jak i ile smażyć wątróbkę. W jednym z naszych przepisów znajdziecie wątróbkę drobiową przygotowaną w towarzystwie jabłek, orzechów i suszonych śliwek. Prostszy wariant to wątróbka drobiowa z jabłkiem – posmakuje każdemu miłośnikowi kuchennego minimalizmu. Jeśli jednak jesteście fanami prawdziwie mięsnych biesiad, wołowiny z wątróbką drobiową pod pierzynką nie może zabraknąć na Waszej liście. Pięknie podana potrawa zostanie ozdobą niedzielnego obiadu. Chcecie trzymać się tradycji? W takim razie na pierwsze danie podajcie rosół z wątróbką i boczkiem. Co dalej? Udka z wątróbką to kolejny pomysł na pyszne, mięsne kombinacje. Mamy ich całkiem sporo, a karkówką z wątróbką zdobędziecie serca wszystkich mięsożernych gości. Wątróbka drobiowa w szynce szwarcwaldzkiej duszona z cebulą jest kolejnym dowodem na to, że niedoceniane mięso może prezentować się niezwykle wytwornie. Do tego rodzaju przysmaków będziecie wracać z dużą ochotą!