Udka z wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z wątróbką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

170 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij z udek skórę, rozetnij mięso pośrodku i za pomocą ostrego noża usuń kości.

Udka z wątróbką - Krok 1

Krok 2

Posyp mięso Przyprawą Knorr i odstaw.

Udka z wątróbką - Krok 2

Krok 3

Podsmaż na patelni cebulę, dodaj połowę wątróbki i usmaż. Dopraw do smaku rozmarynem, czosnkiem i majerankiem. Następnie ostudź wątróbkę i pokrój ją na małe kawałki.

Udka z wątróbką - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj pozostałą połowę wątróbki na gładko, dodaj kawałki smażonej wątróbki i wymieszaj.

Udka z wątróbką - Krok 4

Krok 5

Nadziej tak przygotowanym farszem udka, zwiń, po czym zawiń każdy kawałek w folię aluminiową.

Udka z wątróbką - Krok 5

Krok 6

Opiekaj mięso około 15-20 minut na grillu ze wszystkich stron. Możesz też ułożyć je w formie żaroodpornej i piec w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Udka z wątróbką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowane udka możesz serwować z Sosem serowym Knorr (przygotowanym według przepisu na opakowaniu).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z wątróbkąUdka z wątróbką

Zdejmij z udek skórę, rozetnij mięso pośrodku i za pomocą ostrego noża usuń kości.