Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)
łatwe
2150 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 litr
2 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pałki z kurczaka umyj, mięso włóż do garnka, zalej szklanką wody i ugotuj do miękkości, kontrolując cały czas poziom wody w garnku.
Krok 2
Jaja roztrzep w misce.
Krok 3
Olej przelej do garnka lub dobrze rozgrzanej frytkownicy.
Krok 4
Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Gorące jeszcze udka wrzuć do misy z przyprawami, a następnie przełóż do roztrzepanych jaj i ponownie obtocz w przyprawach.
Krok 5
Udka smaż w głębokim tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Gotowe kawałki mięsa przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Dobra rada:
Panierując udka zwróć uwagę, aby ich powierzchnia nie była równa - im więcej nierówności, tym udka po usmażeniu będą bardziej chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)
Jeśli lubicie kuchnię amerykańską, zapewne nieraz testowaliście chrupiące kurczaki. Kurczak Kentucky to idealny pomysł na pyszny obiad, pachnący kminem rzymskim, oregano i tymiankiem. Panierka, dzięki ostrej papryce, ma wyrazisty smak, który przypadnie do gustu miłośnikom smażonych w głębokim tłuszczu kurczaków. Kentucky fried chicken to przepis niezwykle prosty. W kilka chwil możesz przenieść amerykańskie potrawy wprost do swojej kuchni.
Dla kogo?
Udka na sposób Kentucky fried chicken to idealna propozycja dla miłośników chrupiących, aromatycznych kurczaków. Jest doskonałym daniem dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu lub stworzenia pysznej i oryginalnej przekąski imprezowej.
Na jaką okazję?
Kurczak Kentucky KFC sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, kolacja, jak i jako nowoczesne podejście do menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Kmin rzymski inaczej nazywany jest kuminem. Jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchniach azjatyckiej, afrykańskiej oraz indyjskiej. Cechuje się wyjątkowym aromatem, nadającym potrawom wyrazistego smaku. Dziś występuje jedynie w uprawach.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując udka na sposób Kentucky fried chicken, przepis możesz wzbogacić o ulubione sosy, w których można moczyć usmażonego kurczaka. Danie idealnie komponuje się również z frytkami.