Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

539 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki z kurczaka umyj, odetnij z nich kość, mięso włóż do garnka, zalej szklanką wody i uparuj do miękkości, kontrolując cały czas poziom wody w garnku.

Krok 2

Jaja roztrzep w misce.

Krok 3

Olej przelej do garnka lub dobrze rozgrzanej frytkownicy.

Krok 4

Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Gorące jeszcze udka wrzuć do misy z przyprawami, a następnie przełóż do roztrzepanych jaj i ponownie obtocz w przyprawach.

Krok 5

Udka smaż w głębokim tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Gotowe kawałki mięsa przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Panierując udka zwróć uwagę, aby ich powierzchnia nie była równa - im więcej nierówności, tym udka po usmażeniu będą bardziej chrupiące. 

1

Opinie o przepisie

  • Torpedo Wizard

    Torpedo Wizard , 07.10.2018

    Smacznie wyglądają

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)

Jeśli lubicie kuchnię amerykańską, zapewne nieraz testowaliście chrupiące kurczaki. Kurczak Kentucky to idealny pomysł na pyszny obiad, pachnący kminem rzymskim, oregano i tymiankiem. Panierka, dzięki ostrej papryce, ma wyrazisty smak, który przypadnie do gustu miłośnikom smażonych w głębokim tłuszczu kurczaków. Kentucky fried chicken to przepis niezwykle prosty. W kilka chwil możesz przenieść amerykańskie potrawy wprost do swojej kuchni.

Dla kogo?

Udka na sposób Kentucky fried chicken to idealna propozycja dla miłośników chrupiących, aromatycznych kurczaków. Jest doskonałym daniem dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu lub stworzenia pysznej i oryginalnej przekąski imprezowej.

Na jaką okazję?

Kurczak Kentucky KFC sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, kolacja, jak i jako nowoczesne podejście do menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Kmin rzymski inaczej nazywany jest kuminem. Jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchniach azjatyckiej, afrykańskiej oraz indyjskiej. Cechuje się wyjątkowym aromatem, nadającym potrawom wyrazistego smaku. Dziś występuje jedynie w uprawach.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując udka na sposób Kentucky fried chicken, przepis możesz wzbogacić o ulubione sosy, w których można moczyć usmażonego kurczaka. Danie idealnie komponuje się również z frytkami.