Klarowanie masła – jak zrobić masło klarowane domowym sposobem?

Klarowanie masła jest bardzo szybkim i prostym procesem. Warto się go nauczyć, aby własnoręcznie móc stworzyć we własnej kuchni smaczny tłuszcz do smażenia i nie tylko. Oczywiście możemy także kupić gotowe masło klarowane w sklepie, jednak zrobienie go samodzielnie wychodzi znacznie taniej. Jak sklarować masło domowym sposobem? Oto niezwykle prosty przepis, z pomocą którego nauczycie się krok po kroku, jak się klaruje masło w domowych warunkach.

Masło klarowane – przepis

Jak zrobić klarowane masło? Na początek przygotujcie dowolną ilość masła dobrej jakości, zawierającego minimum 82% tłuszczu. Włóżcie je do rondla, koniecznie o grubym dnie. Możecie wcześniej pokroić je w kostkę, aby szybciej się roztopiło, jednak nie jest to konieczne. Następnie podgrzewajcie je bardzo powoli na małym ogniu, aż do całkowitego roztopienia się. W trakcie podgrzewania na powierzchni masła utworzy się biała piana, którą należy dokładnie usunąć przy pomocy łyżki. Potem powoli i bardzo delikatnie przelejcie powstałe intensywnie żółte masło klarowane do oddzielnej miseczki, uważając, aby nie wlać do niej białej warstwy, która utworzy się na dnie rondelka. Jasny osad z dna oraz pianę wyrzućcie. W ten sposób pozostawicie sam tłuszcz w złocistym kolorze, a pozbywamy się białka, wody i innych zbędnych substancji, czyli masło klarowane. Jak zrobić sandacza z ziołami, używając takiego masła do smażenia? Sprawdźcie!

Gotowe! Jak widać, klarowanie masła naprawdę nie jest trudne. Gotowy tłuszcz można umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i przechowywać w lodówce przez naprawdę długi czas, nawet do 15 miesięcy. Masło klarowane można także przechowywać w temperaturze pokojowej, wtedy jednak jego okres przydatności do spożycia skraca się do około 9 miesięcy.

Klarowanie masła – do czego przyda nam się masło klarowane?

Wiesz już, jak zrobić masło klarowane, które nazywane jest inaczej masłem „ghee” i wywodzi się przede wszystkim z kuchni indyjskiej. Z uwagi na swoje zalety, takie jak smak, zapach czy możliwość długiego przechowywania, zdobywa coraz większą popularność także w Polsce. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, idealnie nadaje się do smażenia potraw. W przeciwieństwie do zwykłego masła nie przypala się, dzięki czemu przygotujemy na nim smakowite omletynaleśniki, czy też placki i racuchy. Możemy użyć go do smażenia na głębokim tłuszczu faworków czy pączków. Klarowane masło przyda nam się także do przyrządzania pysznych sosów, pieczenia ciast i ciastek, a nawet w trakcie gotowania i duszenia przeróżnych dań, np. zup, grzybów, mięs, warzyw czy ryb. Podkręca smak potraw, a także nadaje im niepowtarzalny, przyjemny aromat.

Przepis na to, jak zrobić masło klarowane zapisany? Czas na wykorzystanie go w kuchni!