Przepisy na Omlety
78 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Omlety
Poszukujesz alternatywy dla kanapek lub jajecznicy na śniadanie? Przyrządź smaczny i kolorowy omlet. W krótkim czasie otrzymasz ciepły posiłek, który możesz serwować na wiele sposobów. Omlet robi z się z rozmieszanych jajek z różnymi dodatkami (pomidorami, cukinią, oliwkami, brokułami, szynką). Na początek jajeczną masę wylewa się na rozgrzaną patelnię i nie miesza się jej w trakcie smażenia – spód musi bowiem pozostać zwarty. Danie będzie gotowe, gdy brzegi omletu zrobią się złociste. Jako dodatki wykorzystuje się nie tylko wędliny, mięsa i warzywa, ale także grzyby, np. pieczarki i kurki. Jeśli zdecydujesz się na składniki, które wymagają nieco dłuższej obróbki termicznej, takie jak kurczak, kiełbasa czy ziemniaki, podsmaż je lub podgotuj przed dodaniem do masy jajecznej. Możesz również zrobić omlet na słodko: z sosami (truskawkowym lub malinowym), dżemami (śliwkowym, morelowym, agrestowym) albo gorzką czekoladą. Istnieją także takie rodzaje omletów, które zapieka się w piekarniku. Są to tak zwane frittaty. Do ich przyrządzenia używa się specjalnych żaroodpornych patelni z odpinaną rączką albo tych o kształcie szerokiego, niskiego naczynia. Jak przygotować idealny omlet? Warto eksperymentować i dowolnie komponować ulubione składniki. Dodanie na przykład papryczki chili, czerwonej papryki oraz cebuli sprawi, że danie będzie wyraziste i pikantne (nawiązujące do meksykańskiej kuchni), a dzięki obecności czosnku, imbiru i trawy cytrynowej zyska nieco tajskich akcentów. Omlet koniecznie podawaj na gorąco, najlepiej od razu po przygotowaniu. W wersji wytrawnej warto posypać go aromatycznymi ziołami oraz startym żółtym serem, np. goudą. Serwuj solo lub udekorowany roszponką, rukolą, posiekanym szczypiorkiem czy listkami bazylii. Sięgnij po jeden z poniższych przepisów na puszyste i pełne smaku omlety oraz frittaty. Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem, hiszpański omlet, frittata z szynką, a może w wersji z pieczarkami i karczochami? Które danie wybierzesz na początek?