Omlety - przepisy na omlety z mięsem i wege | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Omlety

78 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OmletyOmlety

Poszukujesz alternatywy dla kanapek lub jajecznicy na śniadanie? Przyrządź smaczny i kolorowy omlet. W krótkim czasie otrzymasz ciepły posiłek, który możesz serwować na wiele sposobów. Omlet robi z się z rozmieszanych jajek z różnymi dodatkami (pomidorami, cukinią, oliwkami, brokułami, szynką). Na początek jajeczną masę wylewa się na rozgrzaną patelnię i nie miesza się jej w trakcie smażenia – spód musi bowiem pozostać zwarty. Danie będzie gotowe, gdy brzegi omletu zrobią się złociste. Jako dodatki wykorzystuje się nie tylko wędliny, mięsa i warzywa, ale także grzyby, np. pieczarki i kurki. Jeśli zdecydujesz się na składniki, które wymagają nieco dłuższej obróbki termicznej, takie jak kurczak, kiełbasa czy ziemniaki, podsmaż je lub podgotuj przed dodaniem do masy jajecznej. Możesz również zrobić omlet na słodko: z sosami (truskawkowym lub malinowym), dżemami (śliwkowym, morelowym, agrestowym) albo gorzką czekoladą. Istnieją także takie rodzaje omletów, które zapieka się w piekarniku. Są to tak zwane frittaty. Do ich przyrządzenia używa się specjalnych żaroodpornych patelni z odpinaną rączką albo tych o kształcie szerokiego, niskiego naczynia. Jak przygotować idealny omlet? Warto eksperymentować i dowolnie komponować ulubione składniki. Dodanie na przykład papryczki chili, czerwonej papryki oraz cebuli sprawi, że danie będzie wyraziste i pikantne (nawiązujące do meksykańskiej kuchni), a dzięki obecności czosnku, imbiru i trawy cytrynowej zyska nieco tajskich akcentów. Omlet koniecznie podawaj na gorąco, najlepiej od razu po przygotowaniu. W wersji wytrawnej warto posypać go aromatycznymi ziołami oraz startym żółtym serem, np. goudą. Serwuj solo lub udekorowany roszponką, rukolą, posiekanym szczypiorkiem czy listkami bazylii. Sięgnij po jeden z poniższych przepisów na puszyste i pełne smaku omlety oraz frittaty. Kolorowy omlet z warzywami z ziołowym dipem, hiszpański omlet, frittata z szynką, a może w wersji z pieczarkami i karczochami? Które danie wybierzesz na początek?