Omlet z makaronem - z makaronu i jajek: przepis | Przepisy.pl pixel

Omlet z makaronem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

50 gramów

40 gramów

30 mililitrów

30 gramów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, najlepiej tak, by pozostał al dente. Gdy będzie gotowy, przerzuć na sitko, by ociekł z nadmiaru wody. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a resztę pokrój w paski. Oliwki odsącz z zalewy, a następnie podziel na połówki lub plastry, jeśli są bardzo duże.

Omlet z makaronem  - Krok 1

Krok 2

W misce połącz jajka, mleko, mąkę, sól i pieprz oraz przyprawę Suszone Pomidory Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, by nie pozostawić żadnych grudek.

Omlet z makaronem  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię przełóż masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, podsmaż paprykę z oliwki, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodaj ugotowany makaron i znowu mieszaj.

Omlet z makaronem  - Krok 3

Krok 4

Wszystkie podsmażone składniki zalej wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Danie pozostaw na ogniu do momentu, aż jajka się zetną. Omlet z makaronem podawaj gorący, najlepiej prosto z patelni.

Omlet z makaronem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gorący omlet z makaronem podawaj udekorowany zieleniną np. drobno siekaną natką pietruszki. Wierzch potrawy możesz również oprószyć drobno tartym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Omlet z makaronem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z makaronem Omlet z makaronem

Omlety z różnymi dodatkami najczęściej kojarzą się nam z szybką propozycją śniadaniową. Czy połączenie typowo jajecznego dania ze spaghetti może się udać? Oczywiście, że tak! Oprócz tych dwóch składników, w przepisie na omlet z makaronem znajdziesz także świeżą paprykę, oliwki oraz aromatyczne przyprawy, które sprawią, że od razu zapragniesz przygotować to danie jeszcze raz.

Dla kogo?

Dla początkujących i doświadczonych kucharzy, którzy lubią zaskakiwać swoich domowników i gości. Podejrzewamy, że na hasło „omlet” nie będą się oni spodziewać potrawy w tak oryginalnym wydaniu.

Na jaką okazję?

Zastosowanie makaronu sprawia, że omlet podać można w charakterze obiadu. Korzystaj z tej receptury, gdy brakuje czasu na bardziej skomplikowane manewry! Gdy spodziewasz się większej liczby gości w porze posiłku, wystarczy, że przygotujesz większą patelnię i zwiększysz ilość składników na omlet z makaronem, oczywiście zachowując odpowiednie proporcje.

Czy wiesz, że?

Jeśli nie lubisz bardzo mocno ściętych jajek, pamiętaj by przed rozpoczęciem przygotowania potrawy, sparzyć ich skorupki wrzątkiem.

Dla urozmaicenia:

Po nałożeniu na talerze omlet z makaronem posyp świeżym szczypiorkiem, pietruszką lub udekoruj listkami bazylii. Pikanterii całej potrawie doda odrobina drobno pokrojonej, świeżej papryczki chili. Jeśli lubisz połączenie jajecznicy z mięsem, do dania dorzuć szynkę lub boczek, pokrojone w drobną kosteczkę. Szykuje się wyjątkowo smaczne śniadanie!