
Składniki
250 gramów
1 sztuka
50 gramów
40 gramów
30 mililitrów
30 gramów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, najlepiej tak, by pozostał al dente. Gdy będzie gotowy, przerzuć na sitko, by ociekł z nadmiaru wody. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a resztę pokrój w paski. Oliwki odsącz z zalewy, a następnie podziel na połówki lub plastry, jeśli są bardzo duże.

Krok 2
W misce połącz jajka, mleko, mąkę, sól i pieprz oraz przyprawę Suszone Pomidory Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, by nie pozostawić żadnych grudek.

Krok 3
Na patelnię przełóż masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, podsmaż paprykę z oliwki, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodaj ugotowany makaron i znowu mieszaj.

Krok 4
Wszystkie podsmażone składniki zalej wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Danie pozostaw na ogniu do momentu, aż jajka się zetną. Omlet z makaronem podawaj gorący, najlepiej prosto z patelni.


Dobra rada:
Gorący omlet z makaronem podawaj udekorowany zieleniną np. drobno siekaną natką pietruszki. Wierzch potrawy możesz również oprószyć drobno tartym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z makaronem
Omlety z różnymi dodatkami najczęściej kojarzą się nam z szybką propozycją śniadaniową. Czy połączenie typowo jajecznego dania ze spaghetti może się udać? Oczywiście, że tak! Oprócz tych dwóch składników, w przepisie na omlet z makaronem znajdziesz także świeżą paprykę, oliwki oraz aromatyczne przyprawy, które sprawią, że od razu zapragniesz przygotować to danie jeszcze raz.
Dla kogo?
Dla początkujących i doświadczonych kucharzy, którzy lubią zaskakiwać swoich domowników i gości. Podejrzewamy, że na hasło „omlet” nie będą się oni spodziewać potrawy w tak oryginalnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Zastosowanie makaronu sprawia, że omlet podać można w charakterze obiadu. Korzystaj z tej receptury, gdy brakuje czasu na bardziej skomplikowane manewry! Gdy spodziewasz się większej liczby gości w porze posiłku, wystarczy, że przygotujesz większą patelnię i zwiększysz ilość składników na omlet z makaronem, oczywiście zachowując odpowiednie proporcje.
Czy wiesz, że?
Jeśli nie lubisz bardzo mocno ściętych jajek, pamiętaj by przed rozpoczęciem przygotowania potrawy, sparzyć ich skorupki wrzątkiem.
Dla urozmaicenia:
Po nałożeniu na talerze omlet z makaronem posyp świeżym szczypiorkiem, pietruszką lub udekoruj listkami bazylii. Pikanterii całej potrawie doda odrobina drobno pokrojonej, świeżej papryczki chili. Jeśli lubisz połączenie jajecznicy z mięsem, do dania dorzuć szynkę lub boczek, pokrojone w drobną kosteczkę. Szykuje się wyjątkowo smaczne śniadanie!