
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię myjemy i kroimy w paski o grubości ok 2-3 cm.

Krok 2
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C. Dynia ma być lekko zrumieniona i miękka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Krok 3
Ostudzoną dynię obieramy ze skórki.

Krok 4
Przekładamy ją do miski i blendujemy na gładkie puree.

Krok 5
Puree z dyni przekładamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce do 4-5 dni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puree z dyni
Dynia to warzywna królowa jesieni. Chyba nie ma drugiego warzywa, które tak jednoznacznie kojarzyłoby się z tą porą roku. Miłośnicy Halloween wydrążają z niej miąższ, tworząc efektowne lampiony. Z kolei fani rozgrzewających potraw zajadają się aromatyczną i gęstą zupą dyniową. Jest to jednak warzywo niezwykłe, więc warto poznawać receptury, które ukazują je w innym świetle. Dziś proponujemy zrobienie prostego purée z dyni, które będzie doskonałym dodatkiem do dania głównego.
Dla kogo?
Gotowanie to twoja pasja i nieustannie z dużą ekscytacją odkrywasz nowe przepisy? A może dopiero próbujesz odnaleźć swoje kulinarne powołanie? Niezależnie od tego, do której grupy należysz, poznaj z nami, jak zrobić purée z dyni. W bardzo prosty sposób urozmaicisz swoje posiłki.
Na jaką okazję?
W weekend masz trochę więcej wolnego czasu? Wykorzystaj go na przygotowanie dyniowego purée. Przełóż specjał do małych słoiczków – przechowywany w lodówce będzie nadawać się do zjedzenia nawet przez pięć dni. Zaoszczędzisz więc sporo energii w ciągu tygodnia, kiedy bywa trudno wygospodarować czas na przyrządzenie posiłków całkowicie od podstaw.
Czy wiesz, że?
Nie obieraj dyni ze skórki przed pieczeniem. Byłoby to zadanie dość uciążliwe. Pod wpływem działania wysokiej temperatury problematyczna część zmięknie i z łatwością usuniesz ją po wyjęciu warzywa z piekarnika.
Dla urozmaicenia:
Purée z dyni wzbogacisz przyprawami, które nadadzą mu wyrazu. Jakie przyprawy pasują do dyni? Wybór w tej kwestii jest szeroki! Warzywo doskonale smakuje z imbirem, curry, papryką chili, kuminem, kurkumą, tymiankiem oraz oregano.