Składniki
4 łyżki
8 plastrów
1 łyżka
1 sztuka
8 sztuk
1 szczypta
40 dekagramów
3 łyżki
8 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mięsa wbij jajko, przypraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Krok 2
Z pomidorów zetnij wierzchy i wydrąż miąższ, pozostawiając 0,5 cm na brzegach.
Krok 3
Do każdego pomidora włóż mięso, przykryj plastrem szynki i boczku, na to nałóż odcięte wierzchy.
Krok 4
Pomidory włóż do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, włóż masło i wlej 0.25 szklanki wody, przykryj.
Krok 5
Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej