Schabowy z cytrusami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowy z cytrusami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Schab oprósz przyprawą Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku i poprawi soczystość mięsa. Każdy płat schabu złóż na pół w środek dodaj listek bazylii. Każdy kotlecik dodatkowo przyklep tłuczkiem tak, aby mięso dobrze się z kleiło a następnie oprósz mąką.

Schabowy z cytrusami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż każdy kotlecik po kolei, mięso przełóż na bok, na tej samej patelni podsmaż szalotkę, wlej białe wino, odparuj je o połowę, wciśnij sok z cytryny, dodaj kapary oraz na powrót włóż na patelnię kotlety. Całość duś pod przykryciem około 8 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby mięso nie przykleiło się do patelni.

Schabowy z cytrusami - Krok 2

Krok 3

Tuz przed podaniem dodaj łyżkę masła oraz wykrojone segmenty z cytrusów. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Schabowy z cytrusami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Szafrańska Małgorzata

    Szafrańska Małgorzata , 24.08.2016

    e szkoda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowy z cytrusamiSchabowy z cytrusami

Schabowy z cytrusami to ciekawa alternatywa dla klasycznego, panierowanego w bułce kotleta. Jest nadziewany listkami świeżej bazylii, które dodają mu przyjemnego aromatu, a jednocześnie doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Na początek przygotuj sos do mięsa na bazie szalotki, kaparów i białego wina. Alkohol z niego odparuje, pozostawiając delikatny winny posmak. Kiedy sos się zredukuje, dodaj do niego mięso i duś je do miękkości. Następnie dodaj do potrawy cytrusy: pokrojone na cząstki i pozbawione błonek pomarańcze oraz grejpfruty. Jeśli chcesz, by danie było mniej słodkie, odwróć proporcje owoców. Sprawdzi się także dodatek soku z cytryny lub limonki, uważaj jednak, by całość nie stała się zbyt kwaśna. Schabowego z cytrusami serwuj z dodatkiem białego ryżu oraz zielonych sałat, na przykład z pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowym. To dobry sposób na to, by odmienić codzienne obiady. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak wyrazisty i smaczny jest schabowy z cytrusami.