Schabowy z cytrusami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schabowy z cytrusami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Schab oprósz przyprawą Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku i poprawi soczystość mięsa. Każdy płat schabu złóż na pół w środek dodaj listek bazylii. Każdy kotlecik dodatkowo przyklep tłuczkiem tak, aby mięso dobrze się z kleiło a następnie oprósz mąką.

Schabowy z cytrusami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż każdy kotlecik po kolei, mięso przełóż na bok, na tej samej patelni podsmaż szalotkę, wlej białe wino, odparuj je o połowę, wciśnij sok z cytryny, dodaj kapary oraz na powrót włóż na patelnię kotlety. Całość duś pod przykryciem około 8 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby mięso nie przykleiło się do patelni.

Schabowy z cytrusami - Krok 2

Krok 3

Tuz przed podaniem dodaj łyżkę masła oraz wykrojone segmenty z cytrusów. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Schabowy z cytrusami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Szafrańska Małgorzata

    Szafrańska Małgorzata , 24.08.2016

    e szkoda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schabowy z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schabowy z cytrusamiSchabowy z cytrusami

Schabowy z cytrusami to ciekawa alternatywa dla klasycznego, panierowanego w bułce kotleta. Jest nadziewany listkami świeżej bazylii, które dodają mu przyjemnego aromatu, a jednocześnie doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Na początek przygotuj sos do mięsa na bazie szalotki, kaparów i białego wina. Alkohol z niego odparuje, pozostawiając delikatny winny posmak. Kiedy sos się zredukuje, dodaj do niego mięso i duś je do miękkości. Następnie dodaj do potrawy cytrusy: pokrojone na cząstki i pozbawione błonek pomarańcze oraz grejpfruty. Jeśli chcesz, by danie było mniej słodkie, odwróć proporcje owoców. Sprawdzi się także dodatek soku z cytryny lub limonki, uważaj jednak, by całość nie stała się zbyt kwaśna. Schabowego z cytrusami serwuj z dodatkiem białego ryżu oraz zielonych sałat, na przykład z pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowym. To dobry sposób na to, by odmienić codzienne obiady. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak wyrazisty i smaczny jest schabowy z cytrusami.