
Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Schab oprósz przyprawą Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku i poprawi soczystość mięsa. Każdy płat schabu złóż na pół w środek dodaj listek bazylii. Każdy kotlecik dodatkowo przyklep tłuczkiem tak, aby mięso dobrze się z kleiło a następnie oprósz mąką.

Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż każdy kotlecik po kolei, mięso przełóż na bok, na tej samej patelni podsmaż szalotkę, wlej białe wino, odparuj je o połowę, wciśnij sok z cytryny, dodaj kapary oraz na powrót włóż na patelnię kotlety. Całość duś pod przykryciem około 8 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby mięso nie przykleiło się do patelni.

Krok 3
Tuz przed podaniem dodaj łyżkę masła oraz wykrojone segmenty z cytrusów. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schabowy z cytrusami
Schabowy z cytrusami to ciekawa alternatywa dla klasycznego, panierowanego w bułce kotleta. Jest nadziewany listkami świeżej bazylii, które dodają mu przyjemnego aromatu, a jednocześnie doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Na początek przygotuj sos do mięsa na bazie szalotki, kaparów i białego wina. Alkohol z niego odparuje, pozostawiając delikatny winny posmak. Kiedy sos się zredukuje, dodaj do niego mięso i duś je do miękkości. Następnie dodaj do potrawy cytrusy: pokrojone na cząstki i pozbawione błonek pomarańcze oraz grejpfruty. Jeśli chcesz, by danie było mniej słodkie, odwróć proporcje owoców. Sprawdzi się także dodatek soku z cytryny lub limonki, uważaj jednak, by całość nie stała się zbyt kwaśna. Schabowego z cytrusami serwuj z dodatkiem białego ryżu oraz zielonych sałat, na przykład z pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowym. To dobry sposób na to, by odmienić codzienne obiady. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak wyrazisty i smaczny jest schabowy z cytrusami.