
Składniki
600 gramów
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Schab oprósz przyprawą Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku i poprawi soczystość mięsa. Każdy płat schabu złóż na pół w środek dodaj listek bazylii. Każdy kotlecik dodatkowo przyklep tłuczkiem tak, aby mięso dobrze się z kleiło a następnie oprósz mąką.

Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż każdy kotlecik po kolei, mięso przełóż na bok, na tej samej patelni podsmaż szalotkę, wlej białe wino, odparuj je o połowę, wciśnij sok z cytryny, dodaj kapary oraz na powrót włóż na patelnię kotlety. Całość duś pod przykryciem około 8 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby mięso nie przykleiło się do patelni.

Krok 3
Tuz przed podaniem dodaj łyżkę masła oraz wykrojone segmenty z cytrusów. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem.


Dobra rada:
Do sosu możesz dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schabowy z cytrusami
Schabowy z cytrusami to ciekawa alternatywa dla klasycznego, panierowanego w bułce kotleta. Jest nadziewany listkami świeżej bazylii, które dodają mu przyjemnego aromatu, a jednocześnie doskonale komponują się z pozostałymi składnikami. Na początek przygotuj sos do mięsa na bazie szalotki, kaparów i białego wina. Alkohol z niego odparuje, pozostawiając delikatny winny posmak. Kiedy sos się zredukuje, dodaj do niego mięso i duś je do miękkości. Następnie dodaj do potrawy cytrusy: pokrojone na cząstki i pozbawione błonek pomarańcze oraz grejpfruty. Jeśli chcesz, by danie było mniej słodkie, odwróć proporcje owoców. Sprawdzi się także dodatek soku z cytryny lub limonki, uważaj jednak, by całość nie stała się zbyt kwaśna. Schabowego z cytrusami serwuj z dodatkiem białego ryżu oraz zielonych sałat, na przykład z pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowym. To dobry sposób na to, by odmienić codzienne obiady. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak wyrazisty i smaczny jest schabowy z cytrusami.