Pstrąg z Hrabstwa Kłodzkiego z rybnym i uszkami w zielonym sosie
łatwe
8 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 sztuki
150 gramów
50 gramów
1 pęczek
200 gramów
1 litr
4 łyżki
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 szczypta
8 sztuk
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 100 ml gorącej wody rozpuszczam 2 kostki Bulionu cielęcego Knorr, dodaję 2 łyżki oleju.
Krok 2
Filety pstrąga ze skórą kroję, każdy na 3 części. Po wystudzeniu bulionu zalewam nim pstrąga (bez części ogonowej, z której trzeba zerwać skórę).
Krok 3
Szpinak wrzucam na roztopione masło, smażę, po chwili dodaję ząbek czosnku i połowę śmietany.
Krok 4
W międzyczasie robię uszka. Na stolnicę wysypuję szklankę mąki, dodaję 1/2 jajka, łyżkę oleju i zagniatając nożem, dolewam gorącą wodą wymieszaną z 1 kostką Bulionu cielęcego Knorr. Bulionu dolewam tyle, żeby powstało luźne ciasto.
Krok 5
Farsz. Filet bez skóry drobno siekam. Dodaję drobno pokruszoną kromkę chleba bez skóry, ziarenka czerwonego pieprzu, łyżeczkę świeżej macierzanki i 1/2 kostki Bulionu cielęcego Knorr roztartej z majonezem. Całość dokładnie mieszam. Ciasto rozwałkowuję cienko, wykrawam małe kwadraty i lepię zgrabne uszka, które smażę na głębokim tłuszczu.
Krok 6
Sos koperkowy. Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy łyżkę mąki, smażymy aż mąka straci zapach surowizny ale się jeszcze nie zezłoci. Dodajemy mleko i Bulion cielęcy Knorr rozpuszczony w wodzie. Po zrobieniu sosu beszamelowego dodajemy posiekany koperek i chwilę gotujemy. Dodajmy śmietanę. Całość miksujemy.
Krok 7
Na każdy kawałek pstrąga nakładamy szpinak, przykrywamy drugim kawałkiem pstrąga. Na kawałek folii nalewamy łyżeczkę oleju, kładziemy złożonego pstrąga, zamykamy folię i pieczemy w piekarniku przez 10 min. w 190 stopniach.
Krok 8
Na talerz wylewamy trochę sosu, wykładam pstrąga, obok kładziemy uszka. Pozostałą część sosu podajemy w sosjerce. Zamiast szpinaku można między kawałki pstrąga dać pesto bazyliowe. Macierzankę można zastąpić tymiankiem. Pstrąg dobrze się komponuje z sosem szafranowym.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej