Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

15 sztuk

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory dobrze umyj i pokrój na kawałki. Cebulkę pokrój na pół plastry.

Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - Krok 1

Krok 2

Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając jogurt z sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - Krok 2

Krok 3

Połącz sos z pomidorami, malinami i cebulką. Na wierzchu posyp sałatkę kiełkami. Podawaj jako letnią przekąskę lub dodatek do obiadu.

Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W tej sałatce zamiast jogurtu możesz użyć gęstej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu   Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu

Maliny nadaj się nie tylko do deserów. W wytrawnych sałatkach mogą grać pierwsze skrzypce. Do drugiego dania, zamiast mizerii, buraczków zasmażanych czy ulubionej surówki, możesz zaserwować orzeźwiającą sałatkę z malinami. Posłużyć może ona również za kolację, lunch do pracy lub przekąskę do grillowanych mięs. Najlepiej sprawdzi się w sezonie letnim, kiedy to masz dostęp do świeżych owoców. Chrupkości potrawie nadadzą kiełki. Kiełki soi charakteryzują się lekko orzechowym smakiem, lucerny są nieco gorzkie, owsa łagodne, a rzeżuchy i rzodkiewki - ostre i wyraziste. Jeżeli chcesz, by sałatka miała bardziej słony smak, dodaj do niej odrobinę sera feta. Składniki dania świetnie komponować będą się z sosem greckim będącym oryginalnym połączeniem oregano oraz czosnku. Sałatkę serwować możesz solo lub z dodatkiem grzanek.