Papryka faszerowana mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Papryka faszerowana mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

121

2075 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1934 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3921 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. 4 papryki umyj i odetnij z każdej z nich wierzch grubości ok 1 cm. Ostatnią paprykę pokrój w drobną kostkę.

Papryka faszerowana mięsem - Krok 1

Krok 2

Mięso przesmaż z pokrojoną w kostkę cebulą na oliwie. Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese wymieszaj ze szklanką zimnej wody i wlej do mięsa – duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Papryka faszerowana mięsem - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dołóż posiekaną paprykę, kuskus oraz pokruszoną fetę – wymieszaj. Następnie farsz nałóż do każdej z papryk.

Papryka faszerowana mięsem - Krok 3

Krok 4

Natkę posiekaj drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj z natką – posyp wierzch nafaszerowanych papryk. Gotowe papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temp 180 °C przez ok. 45 minut. Udekoruj listkami bazylii.

Papryka faszerowana mięsem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

105

Opinie o przepisie

  • sylwia strużyna

    sylwia strużyna , 19.09.2020

    robiłam pyszny farsz ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Borys

    Zofia Borys , 03.06.2017

    dobrze doprawione będą pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Blaut

    Maria Blaut , 02.06.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rozalia Celejewska

    Rozalia Celejewska , 02.06.2017

    Dziękuję za przepis. robilam podobnie z ryżem. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Niechaj

    Janina Niechaj , 30.05.2017

    Dziękuję bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kaczmarek

    Robert Kaczmarek , 26.09.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Łanek

    Jola Łanek , 19.09.2016

    Bardzo często przyrzadzamy, zwłaszcza w sezonie paprykowym :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Wełyczko

    Ryszard Wełyczko , 19.09.2016

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewka Konewka

    Ewka Konewka , 07.07.2016

    Popracujcie proszę nad czcionką przepisów- mało czytelna :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Wilkosz

    Robert Wilkosz , 22.11.2015

    Jadłem i stwierdzam, że niestety niesmaczne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 21.11.2015

    Ja poprosze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna jasińska

    joanna jasińska , 09.10.2015

    bardzo dobre, tylko zamiat kaszy kuskus dodalam brazowego ryzu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Cybulska

    Paula Cybulska , 28.09.2015

    Dam znać ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Zuzanna Praga

    Natalia Zuzanna Praga , 28.09.2015

    Paula Cybulska Mniaam :3 to kiedy mam wpadac ? :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 24.09.2015

    https://www.youtube.com/watch?v=l5-lKMbTSUk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Lipski

    Henryk Lipski , 20.09.2015

    tak zrobiona papryka to świetnie się przełyka ,zdrowe to dla życia, lecz w czasie konsumpcji wymaga coś mocniejszego do popicia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dobre Miejsce

    Dobre Miejsce , 20.09.2015

    smakowicie wygląda :) , będziemy zaglądać sięgać po inspiracje, chętnie dzielimy się własnymi - zapraszamy na nasz profil

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Ga

    Ula Ga , 20.09.2015

    Jakie pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Pruska

    Lidia Pruska , 20.09.2015

    Jest smaczna,polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Mendyk

    Maria Mendyk , 20.09.2015

    pominelabym przyprawe Knora,a dodala pieprz ziolowy i inne takie tam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 20.09.2015

    Hiacyntus, daj nam znać jak wyszło :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Merecka

    Agnieszka Merecka , 20.09.2015

    Ja tez chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Mucha

    Pawel Mucha , 20.09.2015

    zawsze to lubiłem , tylko nikt mi tego nie chce przygotować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Klinowska

    Halinka Klinowska , 20.09.2015

    ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romualda Grzanka

    Romualda Grzanka , 20.09.2015

    Ja poproszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilla Rumbuc

    Lilla Rumbuc , 19.09.2015

    to robilam tydzien temu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Lidzbarska

    Maria Lidzbarska , 19.09.2015

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szozda

    Maria Szozda , 19.09.2015

    ....o, jak dawno tego nie jadłam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kulicki

    Robert Kulicki , 19.09.2015

    poprosze o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Baron

    Wiesia Baron , 19.09.2015

    ja bardzo chętnie,ale mam alergię na paprykę

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana mięsemPapryka faszerowana mięsem

Faszerowana papryka to świetny pomysł na kuszący oko obiad dla całej rodziny. Mięso w nadzieniu jest wyjątkowo wilgotne, a to dzięki temu, że przez cały czas pieczenia przenikają do niego soki z papryki. Za sprawą ryżu lub kaszy, papryka nadziewana nie wymaga żadnych innych dodatków. Przygotuj przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym, by przekonać się, że efektowny posiłek nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Dla kogo? Chcesz sprytnie połączyć w jednym daniu warzywa, mięso, kaszę i aromatyczne przyprawy? Papryka faszerowana mięsem mielonym to strzał w dziesiątkę. W sam raz dla osób, które chcą jeść ciekawie, ale nie są przekonane do sięgania po egzotyczne produkty.

Na jaką okazję? Przed upieczeniem, umyj dokładnie papryki, odetnij ich górne części i pozbądź się gniazd nasiennych. Po wypełnieniu ich przygotowanym uprzednio farszem, przykryj papryki nadziewane mięsem „czapeczkami” z odkrojonych części i spryskaj delikatnie oliwą. Papryka faszerowana mięsem stanie się na tyle estetycznym daniem, że śmiało podasz ją podczas proszonej kolacji.

Czy wiesz, że? Najczęściej spotkać można paprykę faszerowaną ryżem lub kaszą (bardzo dobrze sprawdzi się tu na przykład kuskus) oraz mięsem mielonym. Ser feta doskonale uzupełnia smak i nadaje całości charakteru.

Dla urozmaicenia: Do naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki wody, a następnie piecz papryki faszerowane mięsem mielonym przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Innym sposobem jest zalanie ich bulionem i duszenie na małym ogniu przez około trzydzieści – czterdzieści minut. To niezawodny sposób na to, by papryka faszerowana mielonym nie była sucha, a mięso mielone w papryce pozostało aromatyczne. Faszerowane papryki podawać możesz z sosem pieczarkowym, czosnkowym, pomidorowym lub posypane świeżą natką pietruszki.