Papryka faszerowana mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

148

2335 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2370 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5032 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. 4 papryki umyj i odetnij z każdej z nich wierzch grubości ok 1 cm. Ostatnią paprykę pokrój w drobną kostkę.

Papryka faszerowana mięsem - Krok 1

Krok 2

Mięso przesmaż z pokrojoną w kostkę cebulą na oliwie. Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese wymieszaj ze szklanką zimnej wody i wlej do mięsa – duś na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Papryka faszerowana mięsem - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dołóż posiekaną paprykę, kuskus oraz pokruszoną fetę – wymieszaj. Następnie farsz nałóż do każdej z papryk.

Papryka faszerowana mięsem - Krok 3

Krok 4

Natkę posiekaj drobno. Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj z natką – posyp wierzch nafaszerowanych papryk. Faszerowane papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj w temp 180 °C przez ok. 45 minut. Udekoruj listkami bazylii.

Papryka faszerowana mięsem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Papryka faszerowana smakuje również z soczewicą w zastępstwie mięsa. Wypróbuj także taką wersję farszu.

110

Opinie o przepisie

  • Agnieszka

    Agnieszka , 27.08.2023

    Ja do farszu dodaje jeszcze starte pieczarki i cukinię. Wychodzi super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta

    Edyta , 05.11.2022

    Czy piec z termoobiegiem czy bez góra - dół

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maja

    Maja , 20.09.2022

    Papryka faszerowana z tego przepisu jest bardzo smaczna. Moim trikiem jest nakładanie na dno najpierw sera, a potem dopiero farszu. Smakuje obłędnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek

    Krzysiek , 15.09.2022

    Farsz z tego przepisu robi robotę :) Gotowe papryki najczęściej podaję z sosem czosnkowym. Znajomi byli zachwyceni. Z przepisem poradzi sobie każdy, nawet taki laik jak ja ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia strużyna

    sylwia strużyna , 19.09.2020

    robiłam pyszny farsz ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Borys

    Zofia Borys , 03.06.2017

    dobrze doprawione będą pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Blaut

    Maria Blaut , 02.06.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rozalia Celejewska

    Rozalia Celejewska , 02.06.2017

    Dziękuję za przepis. robilam podobnie z ryżem. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Niechaj

    Janina Niechaj , 30.05.2017

    Dziękuję bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kaczmarek

    Robert Kaczmarek , 26.09.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Łanek

    Jola Łanek , 19.09.2016

    Bardzo często przyrzadzamy, zwłaszcza w sezonie paprykowym :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Wełyczko

    Ryszard Wełyczko , 19.09.2016

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewka Konewka

    Ewka Konewka , 07.07.2016

    Popracujcie proszę nad czcionką przepisów- mało czytelna :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Wilkosz

    Robert Wilkosz , 22.11.2015

    Jadłem i stwierdzam, że niestety niesmaczne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 21.11.2015

    Ja poprosze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna jasińska

    joanna jasińska , 09.10.2015

    bardzo dobre, tylko zamiat kaszy kuskus dodalam brazowego ryzu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Cybulska

    Paula Cybulska , 28.09.2015

    Dam znać ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Zuzanna Praga

    Natalia Zuzanna Praga , 28.09.2015

    Paula Cybulska Mniaam :3 to kiedy mam wpadac ? :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 24.09.2015

    https://www.youtube.com/watch?v=l5-lKMbTSUk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Lipski

    Henryk Lipski , 20.09.2015

    tak zrobiona papryka to świetnie się przełyka ,zdrowe to dla życia, lecz w czasie konsumpcji wymaga coś mocniejszego do popicia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dobre Miejsce

    Dobre Miejsce , 20.09.2015

    smakowicie wygląda :) , będziemy zaglądać sięgać po inspiracje, chętnie dzielimy się własnymi - zapraszamy na nasz profil

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Ga

    Ula Ga , 20.09.2015

    Jakie pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Pruska

    Lidia Pruska , 20.09.2015

    Jest smaczna,polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Mendyk

    Maria Mendyk , 20.09.2015

    pominelabym przyprawe Knora,a dodala pieprz ziolowy i inne takie tam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 20.09.2015

    Hiacyntus, daj nam znać jak wyszło :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Merecka

    Agnieszka Merecka , 20.09.2015

    Ja tez chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Mucha

    Pawel Mucha , 20.09.2015

    zawsze to lubiłem , tylko nikt mi tego nie chce przygotować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Klinowska

    Halinka Klinowska , 20.09.2015

    ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romualda Grzanka

    Romualda Grzanka , 20.09.2015

    Ja poproszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka faszerowana mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana mięsemPapryka faszerowana mięsem

Faszerowana papryka to świetny pomysł na kuszący oko obiad dla całej rodziny. Mięso w nadzieniu jest wyjątkowo wilgotne, a to dzięki temu, że przez cały czas pieczenia przenikają do niego soki z papryki. Za sprawą ryżu lub kaszy, papryka nadziewana nie wymaga żadnych innych dodatków. Przygotuj przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym, by przekonać się, że efektowny posiłek nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Dla kogo? Chcesz sprytnie połączyć w jednym daniu warzywa, mięso, kaszę i aromatyczne przyprawy? Papryka faszerowana mięsem mielonym to strzał w dziesiątkę. W sam raz dla osób, które chcą jeść ciekawie, ale nie są przekonane do sięgania po egzotyczne produkty.

Na jaką okazję? Przed upieczeniem, umyj dokładnie papryki, odetnij ich górne części i pozbądź się gniazd nasiennych. Po wypełnieniu ich przygotowanym uprzednio farszem, przykryj papryki nadziewane mięsem „czapeczkami” z odkrojonych części i spryskaj delikatnie oliwą. Papryka faszerowana mięsem stanie się na tyle estetycznym daniem, że śmiało podasz ją podczas proszonej kolacji.

Czy wiesz, że? Najczęściej spotkać można paprykę faszerowaną ryżem lub kaszą (bardzo dobrze sprawdzi się tu na przykład kuskus) oraz mięsem mielonym. Ser feta doskonale uzupełnia smak i nadaje całości charakteru.

Dla urozmaicenia: Do naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki wody, a następnie piecz papryki faszerowane mięsem mielonym przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Innym sposobem jest zalanie ich bulionem i duszenie na małym ogniu przez około trzydzieści – czterdzieści minut. To niezawodny sposób na to, by papryka faszerowana mielonym nie była sucha, a mięso mielone w papryce pozostało aromatyczne. Faszerowane papryki podawać możesz z sosem pieczarkowym, czosnkowym, pomidorowym lub posypane świeżą natką pietruszki.