Składniki
3 sztuki
400 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ze środka pestki i cześć miąższu.
Krok 2
Bulion na włoszczyźnie Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz z mięsem mielonym.
Krok 3
Powstały farsz umieść w cukinii. Faszerowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i posyp po wierzchu startym serem.
Krok 4
Do naczynia dodaj pomidory z puszki oraz dobrze rozkruszoną kostkę bulionową Knorr. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 30 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to posiłek przyciągający uwagę swoim zapachem i wyglądem, dlatego też doskonale nadaje się jako danie popisowe na spotkanie ze znajomymi lub przyjaciółmi. Mimo jego kunsztownego wyglądu, przyrządzenie go wcale nie musi zabierać wiele czasu. Potrzebujesz trzech większych cukinii – najlepiej jeśli wybierzesz te, które będą młode i świeże. Te szczególnie dojrzałe także się sprawdzą, należy tylko najpierw wydrążyć z nich pestki (w wyrośniętym warzywie mogą być twarde i pozbawione soku). Farsz do mięsa przyrządź z mięsa mielonego (dowolnie: wieprzowego, wołowego bądź mieszanego) oraz przypraw według gustu. Danie nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli faszerowane cukinie przed pieczeniem zalejesz krojonymi pomidorami z puszki i posypiesz swoim ulubionym startym serem. Podawać możesz je z dowolnymi dodatkami: kaszą, ryżem bądź pieczonymi w piekarniku ziemniakami. Upieczoną faszerowaną cukinię możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj to proste, lecz dobrze prezentujące się danie.