Faszerowana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

109

592 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1731 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2840 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżki wydrąż ze środka pestki i część miąższu tworząc wgłębienie, w które następnie nałożysz farsz.

Faszerowana cukinia  - Krok 1

Krok 2

Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Surowe mięso mielone dokładnie wymieszaj z bulionem i dopraw solą oraz pieprzem.

Faszerowana cukinia  - Krok 2

Krok 3

Mięsny farsz nałóż do cukinii. Faszerowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i posyp po wierzchu startym żółtym serem.

Faszerowana cukinia  - Krok 3

Krok 4

Faszerowaną cukinię zalej pomidorami z puszki oraz posyp dobrze rozkruszoną kostką Bulion warzywny Knorr. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 minut. Gotowe!

Faszerowana cukinia  - Krok 4
22

Opinie o przepisie

  • Karolina Wijata-Gielec

    Karolina Wijata-Gielec , 30.07.2016

    smaczne i pomyslowo. mozna ciut dluzej trzymac w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Gurianow

    Patrycja Gurianow , 16.07.2016

    Wybieram na dzisiejszy obiad! Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Zachęcamy :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 15.07.2016

    Dzięki, na pewno się skuszę, wygląda fascynująco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    To może skusi się Pani na faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem: https://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-baklazany-zapiekane-z-beszamelem-1 :) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 14.07.2016

    wolę wersję z bakłażanem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała , 14.07.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka , 14.07.2016

    Ulala czuję się zaszczycona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała , 14.07.2016

    zrobi się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka , 14.07.2016

    Angelika Gubała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Miciuk

    Aga Miciuk , 14.07.2016

    Nie dodawaj chemii tylko podstawowe przyprawy i zioła :-D Ja tak robię i wychodzi pysznie :-D Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 14.07.2016

    Jola Michalska Pani Jolu ... Zgadzam się !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Michalska

    Jola Michalska , 14.07.2016

    Jeśli te chemię zastąpić normalnymi przyprawami to może być fajne danie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 14.07.2016

    jeśli świeżo zerwaną cukinię z mojego ogrodu miałabym nafaszerować chemią z knorra .... to ja dziękuję za taki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    To prawda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szymczyk

    Krystyna Szymczyk , 13.07.2016

    Muffinki też są super oraz wszystko co jest zrobione z cukini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Mata

    Piotr Mata , 13.07.2016

    Pychotka palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 13.07.2016

    Uwielbiam . Robię też z pieczarkami. Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Aga

    Agnieszka Aga , 13.07.2016

    Bardzo dobre,robiłam,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    Dziękujemy za rekomendację ;) Życzymy smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Usik

    Jadwiga Usik , 13.07.2016

    Bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana cukinia Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to danie dla Ciebie, jeśli lubisz połączenie smaku warzyw i mięsa. Zanurzona w aromatycznym pomidorowym sosie cukinia nie tylko wyśmienicie smakuje – wygląda naprawdę imponująco! Zaserwuj to danie pozostałym domownikom lub gościom, a zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy.

Dla kogo?

Faszerowana cukinia to świetny sposób na to, by przemycić warzywa do diety dziecka. To proste, a zarazem efektowne danie przypadnie do gustu również dorosłym, którzy lubią kulinarne eksperymenty.

Na jaką okazję?

Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to posiłek przyciągający uwagę swoim zapachem i wyglądem, dlatego też doskonale nadaje się jako danie popisowe na spotkanie ze znajomymi lub przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Faszerowaną cukinię najlepiej przyrządzić z młodych i świeżych warzyw. Te szczególnie dojrzałe także się sprawdzą, należy tylko najpierw wydrążyć z nich pestki (w wyrośniętym warzywie mogą być twarde i pozbawione soku).

Dla urozmaicenia:

Faszerowana cukinia może zostać podana jako samodzielne danie, ale możesz też zaserwować ją z dodatkami: kaszą, ryżem bądź pieczonymi w piekarniku ziemniakami. Dla smaku upieczoną faszerowaną cukinię możesz posypać posiekaną natką pietruszki.