Faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

529 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ze środka pestki i cześć miąższu.

Faszerowana cukinia  - Krok 1

Krok 2

Bulion na włoszczyźnie Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz z mięsem mielonym.

Faszerowana cukinia  - Krok 2

Krok 3

Powstały farsz umieść w cukinii. Faszerowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i posyp po wierzchu startym serem.

Faszerowana cukinia  - Krok 3

Krok 4

Do naczynia dodaj pomidory z puszki oraz dobrze rozkruszoną kostkę bulionową Knorr. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 30 minut.

Faszerowana cukinia  - Krok 4
22

Opinie o przepisie

  • Karolina Wijata-Gielec

    Karolina Wijata-Gielec , 30.07.2016

    smaczne i pomyslowo. mozna ciut dluzej trzymac w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Gurianow

    Patrycja Gurianow , 16.07.2016

    Wybieram na dzisiejszy obiad! Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Zachęcamy :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 15.07.2016

    Dzięki, na pewno się skuszę, wygląda fascynująco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    To może skusi się Pani na faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem: https://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-baklazany-zapiekane-z-beszamelem-1 :) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 14.07.2016

    wolę wersję z bakłażanem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała , 14.07.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka , 14.07.2016

    Ulala czuję się zaszczycona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała , 14.07.2016

    zrobi się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka , 14.07.2016

    Angelika Gubała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Miciuk

    Aga Miciuk , 14.07.2016

    Nie dodawaj chemii tylko podstawowe przyprawy i zioła :-D Ja tak robię i wychodzi pysznie :-D Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 14.07.2016

    Jola Michalska Pani Jolu ... Zgadzam się !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Michalska

    Jola Michalska , 14.07.2016

    Jeśli te chemię zastąpić normalnymi przyprawami to może być fajne danie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 14.07.2016

    jeśli świeżo zerwaną cukinię z mojego ogrodu miałabym nafaszerować chemią z knorra .... to ja dziękuję za taki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    To prawda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szymczyk

    Krystyna Szymczyk , 13.07.2016

    Muffinki też są super oraz wszystko co jest zrobione z cukini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Mata

    Piotr Mata , 13.07.2016

    Pychotka palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 13.07.2016

    Uwielbiam . Robię też z pieczarkami. Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Aga

    Agnieszka Aga , 13.07.2016

    Bardzo dobre,robiłam,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    Dziękujemy za rekomendację ;) Życzymy smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Usik

    Jadwiga Usik , 13.07.2016

    Bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Papryka faszerowana mięsem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana cukinia Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to posiłek przyciągający uwagę swoim zapachem i wyglądem, dlatego też doskonale nadaje się jako danie popisowe na spotkanie ze znajomymi lub przyjaciółmi. Mimo jego kunsztownego wyglądu, przyrządzenie go wcale nie musi zabierać wiele czasu. Potrzebujesz trzech większych cukinii – najlepiej jeśli wybierzesz te, które będą młode i świeże. Te szczególnie dojrzałe także się sprawdzą, należy tylko najpierw wydrążyć z nich pestki (w wyrośniętym warzywie mogą być twarde i pozbawione soku). Farsz do mięsa przyrządź z mięsa mielonego (dowolnie: wieprzowego, wołowego bądź mieszanego) oraz przypraw według gustu. Danie nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli faszerowane cukinie przed pieczeniem zalejesz krojonymi pomidorami z puszki i posypiesz swoim ulubionym startym serem. Podawać możesz je z dowolnymi dodatkami: kaszą, ryżem bądź pieczonymi w piekarniku ziemniakami. Upieczoną faszerowaną cukinię możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj to proste, lecz dobrze prezentujące się danie.