Faszerowana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

99

532 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1498 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ze środka pestki i cześć miąższu.

Faszerowana cukinia  - Krok 1

Krok 2

Bulion na włoszczyźnie Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz z mięsem mielonym.

Faszerowana cukinia  - Krok 2

Krok 3

Powstały farsz umieść w cukinii. Faszerowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i posyp po wierzchu startym serem.

Faszerowana cukinia  - Krok 3

Krok 4

Do naczynia dodaj pomidory z puszki oraz dobrze rozkruszoną kostkę bulionową Knorr. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 30 minut.

Faszerowana cukinia  - Krok 4
22

Opinie o przepisie

  • Karolina Wijata-Gielec

    Karolina Wijata-Gielec , 30.07.2016

    smaczne i pomyslowo. mozna ciut dluzej trzymac w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Gurianow

    Patrycja Gurianow , 16.07.2016

    Wybieram na dzisiejszy obiad! Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    Zachęcamy :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 15.07.2016

    Dzięki, na pewno się skuszę, wygląda fascynująco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 15.07.2016

    To może skusi się Pani na faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem: https://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-baklazany-zapiekane-z-beszamelem-1 :) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 14.07.2016

    wolę wersję z bakłażanem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała , 14.07.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka , 14.07.2016

    Ulala czuję się zaszczycona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała , 14.07.2016

    zrobi się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka , 14.07.2016

    Angelika Gubała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Miciuk

    Aga Miciuk , 14.07.2016

    Nie dodawaj chemii tylko podstawowe przyprawy i zioła :-D Ja tak robię i wychodzi pysznie :-D Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 14.07.2016

    Jola Michalska Pani Jolu ... Zgadzam się !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Michalska

    Jola Michalska , 14.07.2016

    Jeśli te chemię zastąpić normalnymi przyprawami to może być fajne danie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 14.07.2016

    jeśli świeżo zerwaną cukinię z mojego ogrodu miałabym nafaszerować chemią z knorra .... to ja dziękuję za taki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska , 13.07.2016

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    To prawda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szymczyk

    Krystyna Szymczyk , 13.07.2016

    Muffinki też są super oraz wszystko co jest zrobione z cukini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Mata

    Piotr Mata , 13.07.2016

    Pychotka palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 13.07.2016

    Uwielbiam . Robię też z pieczarkami. Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Aga

    Agnieszka Aga , 13.07.2016

    Bardzo dobre,robiłam,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 13.07.2016

    Dziękujemy za rekomendację ;) Życzymy smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Usik

    Jadwiga Usik , 13.07.2016

    Bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana cukinia Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to posiłek przyciągający uwagę swoim zapachem i wyglądem, dlatego też doskonale nadaje się jako danie popisowe na spotkanie ze znajomymi lub przyjaciółmi. Mimo jego kunsztownego wyglądu, przyrządzenie go wcale nie musi zabierać wiele czasu. Potrzebujesz trzech większych cukinii – najlepiej jeśli wybierzesz te, które będą młode i świeże. Te szczególnie dojrzałe także się sprawdzą, należy tylko najpierw wydrążyć z nich pestki (w wyrośniętym warzywie mogą być twarde i pozbawione soku). Farsz do mięsa przyrządź z mięsa mielonego (dowolnie: wieprzowego, wołowego bądź mieszanego) oraz przypraw według gustu. Danie nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli faszerowane cukinie przed pieczeniem zalejesz krojonymi pomidorami z puszki i posypiesz swoim ulubionym startym serem. Podawać możesz je z dowolnymi dodatkami: kaszą, ryżem bądź pieczonymi w piekarniku ziemniakami. Upieczoną faszerowaną cukinię możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj to proste, lecz dobrze prezentujące się danie.