Faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

94

459 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

748 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż ze środka pestki i cześć miąższu.

Faszerowana cukinia  - Krok 1

Krok 2

Bulion na włoszczyźnie Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połącz z mięsem mielonym.

Faszerowana cukinia  - Krok 2

Krok 3

Powstały farsz umieść w cukinii. Faszerowane warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu i posyp po wierzchu startym serem.

Faszerowana cukinia  - Krok 3

Krok 4

Do naczynia dodaj pomidory z puszki oraz dobrze rozkruszoną kostkę bulionową Knorr. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 30 minut.

Faszerowana cukinia  - Krok 4
22

Opinie o przepisie

  • Karolina Wijata-Gielec

    Karolina Wijata-Gielec

    smaczne i pomyslowo. mozna ciut dluzej trzymac w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Gurianow

    Patrycja Gurianow

    Wybieram na dzisiejszy obiad! Szybko i smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Zachęcamy :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak

    Dzięki, na pewno się skuszę, wygląda fascynująco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    To może skusi się Pani na faszerowane bakłażany zapiekane z beszamelem: https://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-baklazany-zapiekane-z-beszamelem-1 :) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak

    wolę wersję z bakłażanem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka

    Ulala czuję się zaszczycona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Gubała

    Angelika Gubała

    zrobi się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Czarnecka

    Maja Czarnecka

    Angelika Gubała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Miciuk

    Aga Miciuk

    Nie dodawaj chemii tylko podstawowe przyprawy i zioła :-D Ja tak robię i wychodzi pysznie :-D Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek

    Jola Michalska Pani Jolu ... Zgadzam się !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Michalska

    Jola Michalska

    Jeśli te chemię zastąpić normalnymi przyprawami to może być fajne danie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek

    jeśli świeżo zerwaną cukinię z mojego ogrodu miałabym nafaszerować chemią z knorra .... to ja dziękuję za taki przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Nowakowska

    Martyna Nowakowska

    Grażyna Nowakowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    To prawda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szymczyk

    Krystyna Szymczyk

    Muffinki też są super oraz wszystko co jest zrobione z cukini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Mata

    Piotr Mata

    Pychotka palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka

    Uwielbiam . Robię też z pieczarkami. Pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Aga

    Agnieszka Aga

    Bardzo dobre,robiłam,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Dziękujemy za rekomendację ;) Życzymy smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Usik

    Jadwiga Usik

    Bardzo smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana cukinia Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to godna uwagi propozycja zarówno na obiad, jak i pyszną kolację. Jest to posiłek przyciągający uwagę swoim zapachem i wyglądem, dlatego też doskonale nadaje się jako danie popisowe na spotkanie ze znajomymi lub przyjaciółmi. Mimo jego kunsztownego wyglądu, przyrządzenie go wcale nie musi zabierać wiele czasu. Potrzebujesz trzech większych cukinii – najlepiej jeśli wybierzesz te, które będą młode i świeże. Te szczególnie dojrzałe także się sprawdzą, należy tylko najpierw wydrążyć z nich pestki (w wyrośniętym warzywie mogą być twarde i pozbawione soku). Farsz do mięsa przyrządź z mięsa mielonego (dowolnie: wieprzowego, wołowego bądź mieszanego) oraz przypraw według gustu. Danie nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli faszerowane cukinie przed pieczeniem zalejesz krojonymi pomidorami z puszki i posypiesz swoim ulubionym startym serem. Podawać możesz je z dowolnymi dodatkami: kaszą, ryżem bądź pieczonymi w piekarniku ziemniakami. Upieczoną faszerowaną cukinię możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj to proste, lecz dobrze prezentujące się danie.