
Składniki
12 sztuk
15 dekagramów
1 sztuka
15 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj pieczarki, oderwij nóżki, a następnie posiekaj je. Posiekaj również cebulę.

Krok 2
Pokrój boczek oraz szynkę w drobną kostkę i przesmaż je na oleju.

Krok 3
Następnie dodaj cebulę i nóżki pieczarek. Smaż je razem przez kilka minut, po czym wymieszaj z bułką tartą i oliwą.

Krok 4
Posiekaj natkę oraz czosnek i dodaj je do farszu, a całość dopraw rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr oraz tymiankiem.

Krok 5
Napełnij farszem kapelusze pieczarek i ułóż je na grillu (najlepiej na specjalnej tacy z folii aluminiowej).

Krok 6
Skrop je sokiem z cytryny i opiekaj około 10 minut. Następnie przykryj folią i piecz jeszcze 3-4 minuty.


Dobra rada:
Aby pieczarki zachowały swój biały kolor, skrop je sokiem z cytryny lub opłucz w wodzie z octem. Gotowe pieczarki podawaj z sałatą i pomidorami skropionymi sosem winegret.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane pieczarki z grilla
Wakacyjne barbecue, nazywane w Polsce po prostu grillem, nie musi się kojarzyć tylko z kiełbasą, kaszanką czy soczystą karkówką. Wystarczy, że puścisz wodze fantazji, a na twoim ruszcie znajdą się przekąski nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również niezwykle oryginalne. Z pewnością zaskoczysz nimi swoich gości. Przygotowując menu imprezowe, często skupiamy uwagę wyłącznie na mięsie, zapominając o warzywach. Tymczasem wiele z nich doskonale nadaje się na danie z rusztu. Ciekawą przekąską są pieczarki faszerowane na grilla. Sekretem tego dania jest bez wątpienia farsz. Wystarczy usmażyć na patelni kilka składników, które połączone razem stworzą kolorowe nadzienie do przeważnie szarych pieczarek. Wybierz większe grzyby, aby zmieściło się do nich więcej nadzienia. Oddziel nóżkę od kapelusza i w tak powstały otwór nałóż łyżeczką farsz do pieczarek na grilla. Smacznego!
Dla kogo?
Faszerowane pieczarki na grilla to propozycja dla osób, które szukają prostych i pysznych dań, urozmaicających menu imprezy w stylu barbecue. Przepis przypadnie do gustu także tym z was, którzy lubią aromatyczne przekąski z rusztu.
Na jaką okazję?
Oczywiście na grilla, ale nie tylko! Pieczarki z grilla w folii świetnie sprawdzą się w porze obiadowej, jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.
Czy wiesz, że?
Największym producentem pieczarek w Europie jest Polska. Jesteśmy również czołowym eksporterem tych grzybów na rynki światowe.
Dla urozmaicenia:
Nadziewane pieczarki na grilla w folii pięknie się upieką i będą chrupkie, jeśli do farszu dodasz tartą bułkę i oliwę.