Faszerowane pieczarki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

1337 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1465 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

15 dekagramów

1 sztuka

15 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pieczarki, oderwij nóżki, a następnie posiekaj je. Posiekaj również cebulę.

Faszerowane pieczarki z grilla - Krok 1

Krok 2

Pokrój boczek oraz szynkę w drobną kostkę i przesmaż je na oleju.

Faszerowane pieczarki z grilla - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj cebulę i nóżki pieczarek. Smaż je razem przez kilka minut, po czym wymieszaj z bułką tartą i oliwą.

Faszerowane pieczarki z grilla - Krok 3

Krok 4

Posiekaj natkę oraz czosnek i dodaj je do farszu, a całość dopraw rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr oraz tymiankiem.

Faszerowane pieczarki z grilla - Krok 4

Krok 5

Napełnij farszem kapelusze pieczarek i ułóż je na grillu (najlepiej na specjalnej tacy z folii aluminiowej).

Faszerowane pieczarki z grilla - Krok 5

Krok 6

Skrop je sokiem z cytryny i opiekaj około 10 minut. Następnie przykryj folią i piecz jeszcze 3-4 minuty.

Faszerowane pieczarki z grilla - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby pieczarki zachowały swój biały kolor, skrop je sokiem z cytryny lub opłucz w wodzie z octem. Gotowe pieczarki podawaj z sałatą i pomidorami skropionymi sosem winegret.

2

Opinie o przepisie

  • Ela Ożarowska

    Ela Ożarowska, 04.05.2016

    Sa pyszne juz robilam takie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Pietras

    Rafał Pietras, 18.11.2015

    /

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane pieczarki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane pieczarki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane pieczarki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane pieczarki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane pieczarki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane pieczarki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane pieczarki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane pieczarki z grillaFaszerowane pieczarki z grilla

Wakacyjne barbecue, nazywane w Polsce po prostu grillem, nie musi się kojarzyć tylko z kiełbasą. Wystarczy, że puścisz wodze fantazji, a na twoim ruszcie znajdą się przekąski nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również niezwykle interesujące. Zaskoczysz nimi gości. Skupiając swoją uwagę na mięsie, bardzo często zapominamy o warzywach. Tymczasem wiele z nich doskonale nadaje się na danie z rusztu. Ciekawą przekąską są faszerowane pieczarki z grilla. Sednem ich sukcesu jest farsz. Wystarczy usmażyć na patelni kilka składników, które połączone razem stworzą kolorowe nadzienie do szarych przeważnie pieczarek. Wybierz takie większe, aby zmieściło się do nich więcej farszu. Oddziel nóżkę od kapelusza i w tak powstały otwór nałóż łyżeczką swój farsz. Pieczarki pięknie się upieką i będą chrupkie, jeśli do farszu dodasz tartą bułkę i oliwę.