
Składniki
0.5 kilograma
200 gramów
40 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź filety i pokrój je wraz z boczkiem na kawałki wielkości około 2 centymetrów.

Krok 2
Oczyść pieczarki, umyj je, większe kapelusze przekrój na pół. Przekrój paprykę na pół, oczyść z nasion i białych części, następnie pokrój w dużą kostkę. Obierz cebule i pokrój je w ćwiartki.

Krok 3
Nabijaj na drewniane szpadki na przemian boczek, kawałki ryby, pieczarki, ćwiartki cebuli oraz kawałki papryki.

Krok 4
Skrop szaszłyki olejem, obficie posyp Przyprawą do mięs Knorr i lekko oprósz pieprzem.

Krok 5
Następnie grilluj je przez około 20 minut (obracając od czasu do czasu), do momentu, aż się zrumienią. Podawaj gotowe szaszłyki z białym pieczywem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki rybne z papryką
Rybne szaszłyki to dość nietypowe, jednak z pewnością warte wypróbowania, danie z grilla. Oprócz bardziej klasycznych składników, takich jak papryka i boczek, wykorzystasz do ich przygotowania także mrożony filet z mintaja. Równie dobrze sprawdzi się inna ryba morska o białym mięsie, np. dorsz. Po rozmrożeniu pokrój filet oraz boczek w dość dużą kostkę. Oczyszczone pieczarki podziel na połówki, a pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój na większe kawałki. Cebulę – białą lub czerwoną – potnij w ćwiartki. Wszystkie składniki wbijaj naprzemiennie na drewniane szpadki, po czym powstałe w ten sposób szaszłyki skrop olejem i oprósz przyprawą do mięs oraz pieprzem. Grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż warzywa i mięso lekko się zarumienią. Podawaj na ciepło z dodatkiem białego pieczywa, np. ciabatty oraz z gęstym dipem ziołowym lub czosnkowym. Przygotujesz go samodzielnie na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i błyskawicznego sosu sałatkowego. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.