Lekka sałatka ogórkowa à la tzatziki

- Krok 1Ogórki dokładnie umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Krok 2Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem.
- Krok 3Połącz wszystkie składniki i podawaj sałatkę z salaterkach. Dodatkowo możesz dodać czarne oliwki. Sałatkę podawaj do smażonych ryb i mięs z grilla.

Lekka sałatka ogórkowa – kuzynka polskiej mizerii – to nasz oryginalny patent na orzeźwiający dodatek do drugiego dania, zwłaszcza pieczonego na grillu mięsa lub szaszłyków. Bazę tej potrawy stanowi pokrojony w plastry świeży ogórek. Natomiast nazwę to danie zawdzięcza greckiemu dipowi – tzatziki. Do przygotowania oryginalnej wersji tego sosu potrzebny jest grecki, gęsty jogurt, sproszkowany lub rozgnieciony czosnek, zioła oraz drobno poszatkowany ogórek (pamiętaj, aby odcisnąć go z soku i posolić). Knorr postanowił przyspieszyć ci pracę i przygotował sos sałatkowy, który idealnie pasuje do ogórków. Jedyne co musisz więc dorzucić to oliwa lub olej, trochę jogurtu naturalnego, czosnek i koperek. Taka rześka surówka z ogórków aż prosi się o zjedzenie jej tuż po przygotowaniu, z pieczonym mięsem i ziemniaczkami.