Sałatka z ogórków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ogórków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
357 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

399 osób wydrukowało

Pobierz pdf

510 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne. Pokrój na centymetrowe kawałki, po czym ułóż dekoracyjnie na półmisku.

Sałatka z ogórków - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w plastry, tak by powstały pierścionki.

Sałatka z ogórków - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Sałatka z ogórków - Krok 3

Krok 4

Ogórki polej sosem. Udekoruj pierścionkami z cebuli.

Sałatka z ogórków - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ogórków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ogórków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Szwedzka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ogórkówSałatka z ogórków

Orzeźwiająca, ale też delikatnie pikantna, z kremowym ziołowym sosem. Sałatka z ogórków z czerwoną cebulą to dobra propozycja na warzywny dodatek do mięs pieczonych, grillowanych, a także smażonych. Sprawdzi się również przy daniach wegetariańskich – warzywnych zapiekankach, kotlecikach i makaronach. Jeśli chcesz podać ją jako przystawkę, dołącz do niej, oprócz pieczywa, np. sery owcze, wędlinę i inne świeże warzywa – pomidory, paprykę czy marchewkę. Przypominająca nieco mizerię sałatka będzie się dobrze komponować z rybami, zwłaszcza z łososiem czy dorszem. Podaj do nich pieczone lub gotowane ziemniaki posypane koperkiem, i obiad gotowy. Jeśli chcesz zabrać sałatkę do pracy jako przekąskę, dołącz do niej świeżą bagietką posmarowaną śmietanowo-ziołowym serkiem z dodatkiem wędzonego łososia, szynki lub suszonych pomidorów. W takim zestawieniu będzie stanowić smaczny i szybki lunch. Potrawę możesz dodatkowo posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Masz już propozycję, z czym ją podać? Sprawdź nasz przepis!