Jaki koper do kiszenia ogórków? Czy można dać zielony?

W sezonie ogórkowym wielu miłośników tych warzyw zastanawia się, jaki koper do kiszenia ogórków wykorzystać, żeby przetwory były idealne. Smakoszy domowych weków ciekawi też, jaki koper do ogórków konserwowych zastosować, żeby weki przetrwały jak najdłużej. Sprawdźcie, co mówi o tym sztuka kulinarna i przygotujcie przepyszne weki na zimę.

Jaki koper do ogórków kiszonych?

Czy do kiszenia ogórków można dać zielony koper, czy koniecznie musi być to koper ususzony? W większości przepisów na ogórki kiszone pojawia się informacja, że w przepisie koniecznie trzeba zastosować suche baldachy kopru, co wcale nie oznacza, że jest to jedyne rozwiązanie. Wiele osób zastanawia się, czy świeży koper do kiszenia ogórków to dobry pomysł. Podsuszony mocno dojrzały koper ma duże nasiona, które dodają ogórkom specyficznego zapachu. Równie dobrze możecie wykorzystać średnio dojrzały lub jeszcze całkowicie zielony koperek – nie będzie miał dużych nasion, ale za to mocny aromat.

Czy suchy koper nadaje się do kiszenia ogórków i ich konserwowania?

Odpowiedź na pytanie, jaki koper do kiszenia ogórków zastosować, żeby przetwory wyszły dobrze, nie jest taka oczywista. Zielony aromatyczny koper sprawdzi się doskonale do ogórków przeznaczonych później na zupę ogórkową na wędzące lub do przygotowania surówki z ogórków, cebuli, oliwy i cukru. Jeśli koperek ma być rozdrobniony w przetworach, należy użyć miękkiego świeżego kopru. Suchy koper najlepiej sprawdzi się do klasycznego przepisu na ogórki kiszone w całości, ogórki konserwowe i korniszony.