Czym zastąpić zioła prowansalskie? Jakie są zamienniki?
Mieszankę ziół prowansalskich można z powodzeniem zastąpić innymi przyprawami. Sprawdźcie, czym zastąpić zioła prowansalskie, żeby uzyskać podobny smak.
Czym zastąpić zioła prowansalskie w potrawach?
Zioła prowansalskie powstają z mieszanki suszonego oregano, cząbru, bazylii, tymianku i rozmarynu. Jeśli nie macie w kuchni takiej mieszanki, możecie wykorzystać dowolne wchodzące w jej skład zioła, np. tylko tymianek i cząber lub tylko bazylię i oregano. Czym można zastąpić zioła prowansalskie, jeśli nie macie żadnych ziół wchodzących w skład podstawowej mieszanki? Spróbujcie użyć majeranku, suszonego lubczyku, suszonej lawendy, nasion kopru włoskiego i mielonego liścia laurowego. Pamiętajcie jednak, że te zamienniki są podobne, ale mają bardzo różne nuty. Majeranek jest nieco słodszy w smaku, koper włoski nadaje bardzo mocny zapach, a za duża dawka lawendy może dać efekt „zaperfumowania” potrawy.
Zioła prowansalskie – zamiennik mieszanki
Jak inaczej imitować zioła prowansalskie? Czym zastąpić ich smak? W większości potraw bardzo dobrze sprawdzi się dowolna mieszanka ziół do potraw kuchni włoskiej, uniwersalna przyprawa do pizzy, a niekiedy też mieszanka przyprawowa do sałatek i dressingów. Każda z tych mieszanek zawiera składniki wchodzące w skład ziół prowansalskich, a niektóre mają niemal identyczny skład z niewielkimi dodatkami, np. suszonego czosnku czy mielonej papryki. Gotowe mieszanki z powodzeniem sprawdzą się do przyprawiania dipów oraz innych potraw z ziołami prowansalskimi.
Komentarze (0)