Domowe wypieki to jest coś! Mogą przybierać najróżniejsze formy: od korzennych ciasteczek, poprzez kolorowe keksy, aż do efektownych biszkoptów. Przygotowuje się je na szczególne okazje lub gdy przychodzi ochota na coś słodkiego. Często do zrobienia pysznego deseru wystarczają najprostsze składniki, których zapas znajduje się w większości domów. W prawie wszystkich przepisach ważnym elementem jest proszek do pieczenia. Co zrobić, jeśli go zabraknie? Nie trzeba rezygnować z wypieków lub pędzić do sklepu. Podpowiadamy, czym można zastąpić proszek do pieczenia.
Proszek do pieczenia od podszewki
By dowiedzieć się, co, zamiast proszku do pieczenia pozwoli uratować ciasto i cały podwieczorek, trzeba dokładnie przyjrzeć się niepozornemu produktowi. Służy do spulchniania wypieków, lecz skąd biorą się te właściwości? Proszek do pieczenia w głównej mierze składa się z… sody. Jej działanie jest uruchamiane i potęgowane za sprawą kwaśnego dodatku. Zazwyczaj w mieszance do pieczenia pojawia się kwas cytrynowy. Do tego grona dołącza skrobia, która pełni funkcję stabilizatora. Odpowiada za utrzymanie sypkiej konsystencji proszku. Jesteśmy przekonani, że teraz znacznie łatwiej będzie znaleźć sposoby na to, czym zastąpić proszek do pieczenia.
Po pierwsze: soda
Nie mogło być inaczej, skoro jest to podstawowy składnik każdej mieszanki, wspomagającej pieczenie. Soda zamiast proszku jest jeszcze wydajniejsza. W recepturze zaleca się użyć jedną łyżeczkę proszku? Jeśli chodzi o sodę, wystarczy zaledwie połowa tej porcji. Należy pamiętać o kwaśnym dodatku, który aktywuje działanie sody. Możecie wykorzystać niewielką ilość soku cytrusowego, kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego, śmietany lub octu. Uwaga, ważne! Soda zaczyna działać od razu po dodaniu do ciasta i wymieszaniu składników. Nie odstawiajcie masy na później. Przelana do foremki, powinna od razu wylądować w rozgrzanym piekarniku.
Po drugie: woda gazowana
Po nią warto sięgnąć, gdy nie zależy Wam na bardzo wysokich wypiekach. Sprawdza się kapitalnie w przepisach na naleśniki i różnorodne placuszki. Bąbelki świetnie napowietrzają ciasto, sprawiając, że staje się puszyste. Jeśli w recepturze pojawia się mleko, nie dodawajcie jego pełnej ilości – masa mogłaby okazać się zbyt rzadka.
Po trzecie: alkohol
Niewielka ilość koniaku lub rumu nie wpłynie na zmianę smaku gotowego deseru, ale może skutecznie pomóc w sytuacji podbramkowej, gdy w ostatniej chwili zorientowaliście się, że na kuchennej półce zabrakło proszku do pieczenia. Alkohol pod wpływem wysokiej temperatury wyparuje, pozostawiając tylko to, co najlepsze – przyjemny aromat oraz pulchne ciasto.
Dobre ciasto – zadowolone brzuchy
Rozwiązanie problemu dotyczącego tego, co zamiast proszku do pieczenia nadaje się do kuchennych eksperymentów, wcale nie było skomplikowane. Dla wszystkich, którzy cenią proste rozwiązania, przygotowaliśmy przepis na ciasto cytrynowe – fantastycznie puszyste! Owocowym smakiem oczaruje ciasto nektarynkowo - kokosowe. Pomysły na zastąpienie proszku do pieczenia możecie przetestować podczas przyrządzania ciasta czekoladowego, na które skusi się każdy. Czekolady nigdy dość? Jesteśmy tego samego zdania, więc recepturę na sernik czekoladowy najlepiej od razu zapisać. Lubicie niespodzianki? Dzięki buraczkowemu sernikowi zadziwicie wszystkich biesiadników.
Proszek do pieczenia i jego zamienniki przydają się również w przypadku wytrawnych potraw. Paszteciki z białym serem wyglądają bardzo dekoracyjnie, więc śmiało ułóżcie je na talerzach podczas świątecznych posiłków. Mniej formalne ciasto z boczkiem to przekąska idealna na wieczorne spotkania w gronie znajomych. Z goframi z szynką i serem odmienicie swoje śniadania i kolacje. Do pieczenia, gotowi, start!
Komentarze (0)