
Składniki
280 gramów
280 gramów
3 sztuki
55 gramów
1 łyżka
krem:
150 mililitrów
115 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posmaruj tłuszczem dwie formy o średnicy około 23 cm i wyłóż je pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Do miski przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Krok 2
Jajka, cukier oraz aromat ubij na gładką masę za pomocą miksera.
Krok 3
Wciąż miksując, powoli dodaj Majonez Babuni Hellmann's. Następnie wsyp mąkę i wlej 200 ml zimnej wody.
Krok 4
Masę podziel na dwie części, wyłóż do przygotowanych form i wstaw do piekarnika – piecz 35-40 minut.
Krok 5
Upieczone ciasta pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z form i całkowicie wystudź.
Krok 6
2/3 ubitej śmietany rozprowadź na jednym z placków, a następnie przykryj go drugim. Pozostałą część śmietany wymieszaj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz drugą porcją Majonezu Babuni Hellmann's.
Krok 7
Przygotowaną czekoladową masą posmaruj wierzch ciasta i udekoruj je.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe to uniwersalny wypiek, który występuje w najróżniejszych odmianach. Jedną z nich jest ta z dodatkiem kremu czekoladowego. Ze względu na swoją atrakcyjną formę, ciasto to sprawdzi się w szczególności podczas wyjątkowych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rocznice. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać czekoladę gorzką lub mleczną. Chcąc urozmaicić nieco smak ciasta, przełóż je świeżymi truskawkami, porzeczkami czy malinami. Dzięki temu słodycz czekolady zostanie „przełamana” kwasowością owoców. Gotowe ciasto umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temp. 180 st. C. Jeżeli nie masz pewności, czy wypiek jest już gotowy, włóż w niego wykałaczkę – jeżeli po wyjęciu będzie sucha, oznacza to, że ciasto się upiekło i możesz je wystudzić w uchylonym piekarniku. Przed zaserwowaniem, udekoruj je polewą czekoladową lub ozdób bitą śmietaną i ulubionymi świeżymi owocami czy bakaliami, np. skórką pomarańczową. Podawaj z gorącą kawą. Życzymy smacznego.