Ciasto czekoladowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

346 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

280 gramów

3 sztuki

55 gramów

1 łyżka

krem:

150 mililitrów

115 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posmaruj tłuszczem dwie formy o średnicy około 23 cm i wyłóż je pergaminem. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Do miski przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.

Krok 2

Jajka, cukier oraz aromat ubij na gładką masę za pomocą miksera.

Krok 3

Wciąż miksując, powoli dodaj Majonez Babuni Hellmann's. Następnie wsyp mąkę i wlej 200 ml zimnej wody.

Krok 4

Masę podziel na dwie części, wyłóż do przygotowanych form i wstaw do piekarnika – piecz 35-40 minut.

Krok 5

Upieczone ciasta pozostaw na 10 minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z form i całkowicie wystudź.

Krok 6

2/3 ubitej śmietany rozprowadź na jednym z placków, a następnie przykryj go drugim. Pozostałą część śmietany wymieszaj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz drugą porcją Majonezu Babuni Hellmann's.

Krok 7

Przygotowaną czekoladową masą posmaruj wierzch ciasta i udekoruj je.

1

Opinie o przepisie

  • Wojciech Brenda

    Wojciech Brenda , 05.11.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to uniwersalny wypiek, który występuje w najróżniejszych odmianach. Jedną z nich jest ta z dodatkiem kremu czekoladowego. Ze względu na swoją atrakcyjną formę, ciasto to sprawdzi się w szczególności podczas wyjątkowych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rocznice. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać czekoladę gorzką lub mleczną. Chcąc urozmaicić nieco smak ciasta, przełóż je świeżymi truskawkami, porzeczkami czy malinami. Dzięki temu słodycz czekolady zostanie „przełamana” kwasowością owoców. Gotowe ciasto umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temp. 180 st. C. Jeżeli nie masz pewności, czy wypiek jest już gotowy, włóż w niego wykałaczkę – jeżeli po wyjęciu będzie sucha, oznacza to, że ciasto się upiekło i możesz je wystudzić w uchylonym piekarniku. Przed zaserwowaniem, udekoruj je polewą czekoladową lub ozdób bitą śmietaną i ulubionymi świeżymi owocami czy bakaliami, np. skórką pomarańczową. Podawaj z gorącą kawą. Życzymy smacznego.