Pascha wielkanocna - przepis na ciasto, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Wielkanocna pascha

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

heart
324 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1447 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2686 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

0.5 szklanki

100 gramów

150 gramów

80 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalewamy alkoholem w miseczce. Gdy napęcznieją przekładamy je na sitko aby ociekły.

Wielkanocna pascha  - Krok 1

Krok 2

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i krótko miksujemy.

Wielkanocna pascha  - Krok 2

Krok 3

Masę podgrzewamy na małym ogniu w rondelku do momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Wielkanocna pascha  - Krok 3

Krok 4

Orzechy drobno siekamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę. Mieszamy z migdałami i rodzynkami.

Wielkanocna pascha  - Krok 4

Krok 5

Ser mielimy dwa razy, odsączamy z nadmiaru wody. Ser, masę z żółtek i śmietany i masło krótko miksujemy. Dodajemy bakalie i mieszamy. Przekładamy do sitka wyłożonego gazą, końce gazy wiążemy. Przyciskamy talerzykiem i odstawiamy na kilka godzin. Po kilku godzinach paschę przekładamy na talerzyk.

Wielkanocna pascha  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna pascha Wielkanocna pascha

Na wielkanocnym stole królują tradycyjne babki i mazurki. Cenicie sprawdzone przepisy, ale macie chrapkę na coś nowego? Wielkanocna pascha będzie jak znalazł. Choć jej podstawę stanowi dwukrotnie zmielony twaróg, nie przypomina dobrze znanych serników. Przygotujcie się na powiew świeżości podczas świątecznych przygotowań.

Dla kogo?

Chcecie połączyć tradycyjne specjały z ochotą na spróbowanie czegoś innego? Zbyt wymyślne eksperymenty mogą nie być mile widziane w czasie świątecznych spotkań. Wielkanocna pascha okaże się perfekcyjnym kompromisem.

Na jaką okazję?

Po śniadaniu wielkanocnym, podczas którego kosztujecie jaj na różne sposoby i obiedzie złożonym z gęstego żurku oraz popisowej pieczeni, przychodzi pora na deser. Wielkanocna pascha będzie oryginalną alternatywą dla drożdżowych ciast i słodkich mazurków.

Czy wiesz, że?

Pierwsze przepisy na paschę przybyły do Polski z terenów Rosji oraz Ukrainy.

Dla urozmaicenia:

Do bakalii na ciasto paschę warto dorzucić pistacje albo orzechy włoskie.