Pascha wielkanocna - przepis na ciasto, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Wielkanocna pascha

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

heart
322 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2660 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

0.5 szklanki

100 gramów

150 gramów

80 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalewamy alkoholem w miseczce. Gdy napęcznieją przekładamy je na sitko aby ociekły.

Wielkanocna pascha  - Krok 1

Krok 2

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i krótko miksujemy.

Wielkanocna pascha  - Krok 2

Krok 3

Masę podgrzewamy na małym ogniu w rondelku do momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Wielkanocna pascha  - Krok 3

Krok 4

Orzechy drobno siekamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę. Mieszamy z migdałami i rodzynkami.

Wielkanocna pascha  - Krok 4

Krok 5

Ser mielimy dwa razy, odsączamy z nadmiaru wody. Ser, masę z żółtek i śmietany i masło krótko miksujemy. Dodajemy bakalie i mieszamy. Przekładamy do sitka wyłożonego gazą, końce gazy wiążemy. Przyciskamy talerzykiem i odstawiamy na kilka godzin. Po kilku godzinach paschę przekładamy na talerzyk.

Wielkanocna pascha  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna pascha Wielkanocna pascha

Na wielkanocnym stole królują tradycyjne babki i mazurki. Cenicie sprawdzone przepisy, ale macie chrapkę na coś nowego? Wielkanocna pascha będzie jak znalazł. Choć jej podstawę stanowi dwukrotnie zmielony twaróg, nie przypomina dobrze znanych serników. Przygotujcie się na powiew świeżości podczas świątecznych przygotowań.

Dla kogo?

Chcecie połączyć tradycyjne specjały z ochotą na spróbowanie czegoś innego? Zbyt wymyślne eksperymenty mogą nie być mile widziane w czasie świątecznych spotkań. Wielkanocna pascha okaże się perfekcyjnym kompromisem.

Na jaką okazję?

Po śniadaniu wielkanocnym, podczas którego kosztujecie jaj na różne sposoby i obiedzie złożonym z gęstego żurku oraz popisowej pieczeni, przychodzi pora na deser. Wielkanocna pascha będzie oryginalną alternatywą dla drożdżowych ciast i słodkich mazurków.

Czy wiesz, że?

Pierwsze przepisy na paschę przybyły do Polski z terenów Rosji oraz Ukrainy.

Dla urozmaicenia:

Do bakalii na ciasto paschę warto dorzucić pistacje albo orzechy włoskie.