Pascha wielkanocna - przepis na ciasto, jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Wielkanocna pascha

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

heart
324 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1447 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2685 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 sztuki

0.5 szklanki

100 gramów

150 gramów

80 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rodzynki zalewamy alkoholem w miseczce. Gdy napęcznieją przekładamy je na sitko aby ociekły.

Wielkanocna pascha  - Krok 1

Krok 2

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i krótko miksujemy.

Wielkanocna pascha  - Krok 2

Krok 3

Masę podgrzewamy na małym ogniu w rondelku do momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Wielkanocna pascha  - Krok 3

Krok 4

Orzechy drobno siekamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę. Mieszamy z migdałami i rodzynkami.

Wielkanocna pascha  - Krok 4

Krok 5

Ser mielimy dwa razy, odsączamy z nadmiaru wody. Ser, masę z żółtek i śmietany i masło krótko miksujemy. Dodajemy bakalie i mieszamy. Przekładamy do sitka wyłożonego gazą, końce gazy wiążemy. Przyciskamy talerzykiem i odstawiamy na kilka godzin. Po kilku godzinach paschę przekładamy na talerzyk.

Wielkanocna pascha  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna pascha Wielkanocna pascha

Na wielkanocnym stole królują tradycyjne babki i mazurki. Cenicie sprawdzone przepisy, ale macie chrapkę na coś nowego? Wielkanocna pascha będzie jak znalazł. Choć jej podstawę stanowi dwukrotnie zmielony twaróg, nie przypomina dobrze znanych serników. Przygotujcie się na powiew świeżości podczas świątecznych przygotowań.

Dla kogo?

Chcecie połączyć tradycyjne specjały z ochotą na spróbowanie czegoś innego? Zbyt wymyślne eksperymenty mogą nie być mile widziane w czasie świątecznych spotkań. Wielkanocna pascha okaże się perfekcyjnym kompromisem.

Na jaką okazję?

Po śniadaniu wielkanocnym, podczas którego kosztujecie jaj na różne sposoby i obiedzie złożonym z gęstego żurku oraz popisowej pieczeni, przychodzi pora na deser. Wielkanocna pascha będzie oryginalną alternatywą dla drożdżowych ciast i słodkich mazurków.

Czy wiesz, że?

Pierwsze przepisy na paschę przybyły do Polski z terenów Rosji oraz Ukrainy.

Dla urozmaicenia:

Do bakalii na ciasto paschę warto dorzucić pistacje albo orzechy włoskie.