Wielkanocna pascha

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

86

283 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

5 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

dekoracja:

1 garść

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bakalie. Migdały zalej wrzątkiem, zagotuj. Przecedź, zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut. Z migdałów zdejmij skórkę i posiekaj.

Wielkanocna pascha  - Krok 1

Krok 2

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Wymieszaj z miękką Kasią.

Wielkanocna pascha  - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Do napęczniałej żelatyny dodaj 1/2 szklanki gorącej wody i podgrzewaj aż się rozpuści.

Wielkanocna pascha  - Krok 3

Krok 4

Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy serowej, wymieszaj. W misce połącz masę serową, żelatynę, bakalie i mieszankę keksową.

Wielkanocna pascha  - Krok 4

Krok 5

Szklaną miskę wyłóż gazą. Ułóż na niej trochę bakalii, a następnie przykryj masą serową. Powierzchnię wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Wielkanocna pascha  - Krok 5

Krok 6

Stężałą paschę przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Zdejmij miskę i gazę. Paschę udekoruj owocami lub bakaliami.

Wielkanocna pascha  - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Drewniak

    Agnieszka Drewniak

    ta mieszanka keksowa to są te owoce kandyzowane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka xxx

    Agnieszka xxx

    czy mogą być migdały mielone?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Konkalo-Konradt

    Irena Konkalo-Konradt

    Dobrze wyglada ta Pascha mam zamiar zrobic tylko do czego ta mieszanka keksowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocna pascha  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocna pascha Wielkanocna pascha

Wielkanocna pascha to pyszne ciasto, które wywodzi się ze Wschodniej Europy. Tradycje tej kuchni szybko przyjęły się w Polsce, dzięki czemu zyskała sporą popularność w niektórych regionach naszego kraju. Klasyczna pascha jest serwowana w okresie Wielkanocy, ale z powodzeniem możesz ją przyrządzać o dowolnej porze roku. Jej wielką zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia. Ser zmiksowany z dodatkami należy jedynie dobrze schłodzić w lodówce. Głównym składnikiem paschy jest, oczywiście, twaróg. Zmiel go wcześniej dokładnie, najlepiej trzykrotnie – chodzi o to, aby w cieście nie było grudek. Poza twarogiem, ważny jest też dodatek bakalii i kandyzowanych owoców. Wybierz swoje ulubione i zmieszaj z serową masą. Po kilku godzinach w lodówce wielkanocna pascha jest już gotowa do jedzenia. Udekoruj ją jeszcze tylko owocami, orzechami i migdałami. Możesz też użyć czekoladowej albo owocowej polewy. Instrukcja, jak zrobić wielkanocną paschę znajduje się w filmie dołączonym do przepisu. Sprawdź dokładnie listę składników i zrób pyszną wielkanocną paschę.