Sernik z brzoskwiniami
NOWY PRZEPIS
średnie
3464 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
2 szklanki
1 szklanka
2 sztuki
120 gramów
3 łyżki
2 łyżki
masa serowa:
1 kilogram
1 szklanka
120 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki dodaj cukier, jajka, masło, kakao i proszek do pieczenia - zagnieć ciasto.

Krok 2
Gotowe ciasto zawiń w folie i schłodź. Brzoskwinie wyjmij z puszki i pokrój w półksiężyce.

Krok 3
Białka z 5 jajek ubij ze szczyptą soli i połową cukru na sztywną pianę.

Krok 4
Masło z pozostałym cukrem utrzyj, dodaj cukier wanilinowy. Dodaj całe jajko, a następnie powoli partiami ser. Gdy masa będzie puszysta dodaj budyń, ubite białka, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby piana nie opadła.

Krok 5
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno. Następnie wylej masę serową i układaj na niej segmenty brzoskwiń.

Krok 6
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 45 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami – rewelacyjny przysmak na każdą okazję
Sernik z brzoskwiniami to doskonałe połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem egzotycznych owoców słodkiej brzoskwini. Deser ten, znany od wielu lat, wciąż zdobywa coraz większą grupę zwolenników. Cieszy się popularnością nie tylko podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne domowe ciasto – skorzystajcie z naszego przepisu na sernik z dodatkiem brzoskwiń, który z pewnością zaspokoi kulinarne oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Kto powinien wypróbować sernik z brzoskwiniami? Rewelacyjny smak tego ciasta docenią osoby, które lubują się w różnego rodzaju sernikach i lubią ciekawe połączenia smaków. Jest to ciasto, które powinno zasmakować każdemu, a wszystko przez delikatny smak, konsystencję i lekkie kontrasty smakowe. Klasyczny sernik lubią wszyscy, natomiast jego wersja brzoskwiniowa skradnie serca zwolenników owocowych smaków.
Na jaką okazję?
Sernik z brzoskwiniami na cieście ucieranym sprawdzi się na wiele różnych mniej lub bardziej oficjalnych okazji. Przepis na to ciasto warto mieć pod ręką, planując domowe przyjęcie, czy przygotowując porcję słodkości na weekendowy relaks z rodziną. Kiedy jeszcze warto zaserwować sernik z brzoskwiniami? Rewelacyjny przepis na to ciasto to trafiony wybór, jeśli planujesz większą imprezę, jak przyjęcie urodzinowe czy weselne.
Czy wiesz, że?
Brzoskwinie, a konkretnie ich pestki, są surowcem służącym do produkcji wysokiej jakości oleju, służącego do masażu? Cechuje się on rzadką konsystencją oraz delikatnym migdałowym zapachem.
Dla urozmaicenia:
Sernik brzoskwiniowy doskonale smakuje z odrobiną bitej śmietany nałożonej na ciasto bezpośrednio przed podaniem.