Sernik z brzoskwiniami: przepis na kruchym spodzie | Przepisy.pl pixel

Sernik z brzoskwiniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

136

902 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1935 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

120 gramów

3 łyżki

2 łyżki

masa serowa:

1 kilogram

1 szklanka

120 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodaj cukier, jajka, masło, kakao i proszek do pieczenia - zagnieć ciasto.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto zawiń w folie i schłodź. Brzoskwinie wyjmij z puszki i pokrój w półksiężyce.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Białka z 5 jajek ubij ze szczyptą soli i połową cukru na sztywną pianę.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Masło z pozostałym cukrem utrzyj, dodaj cukier wanilinowy. Dodaj całe jajko, a następnie powoli partiami ser. Gdy masa będzie puszysta dodaj budyń, ubite białka, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby piana nie opadła.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno. Następnie wylej masę serową i układaj na niej segmenty brzoskwiń.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 45 min.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 30.12.2021

    TAK. Sernik to prawdziwy dar niebios. Nie wiem, kto go wynalazł, ale to musiał być geniusz - nie tylko kulinarny! :) Jest tylko jeden szkopuł: nie wiem, dlaczego, ale brzoskwinie nie są moimi ulbionymi owocami - wydają się za słodkie, za mdłe... dlatego w serniku zastąpiłabym je mirabelkami - staram się tak robić jak najczęściej, mam spory zapas tych owoców zaklętych w słoikach - w syropie, kompocie, w postaci musu i dżemu... Mirabelki są bardziej wyraziste - kwaskowo-orzeźwiajace, więc doskonale komponują się z masą serową. No i to nasze rodzime owoce - swojskie i pyszne, a przy tym złote jak marzenia o dobrym cieście! :) Polecam Wam tę opcję smakową, bo można odkryć naprawdę wspaniałe nowe połączenie z owocami, o których nieco już zapomnieliśmy, a są na wyciągnięcie ręki - rosną sobie dziko przy polnych dróżkach i tylko czekają, aż ktoś zechce je zebrać i zmienić w coś dobrego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stefek

    stefek , 30.12.2020

    mnie wyszedl idealnie,polecam, wada taka ze szybko znika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 07.12.2020

    Tak. U mnie obowiązkowo musi być na święta, ja robię na cieście kruchym, na masę serową układam pokrojone brzoskwinie na to daję ubitą pianę z cukrem, a wierzch posypuję startym kruchym ciastem. Pychota i niestety szybko znika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 06.12.2020

    TAK. Sernik z brzoskwiniami to tradycyjne, niezastąpione i obowiązkowe ciasto na święta. Połączenie ciasta kakaowego, sera i brzoskwiń to poezja smaków i aromatów. Po prostu idealny - nie za wilgotny i nie za suchy, po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto, które nigdy się nie nudzi, bardzo szybko znika ze stołu. Sernik z brzoskwiniami jest jednym z najpopularniejszych ciast pieczonych u mnie w domu. W te święta również będzie królował sernik z brzoskwiniami. Obowiązkowo przy rodzinnych okolicznościach, piekę ten sernik dla rodziny i znajomych, zawsze wzbudza zachwyt i nigdy nie kończy się na jednym kawałku. Przepis jest idealny, za każdym razem efekt wychodzi niezwykle smakowicie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Bardzo ciekawe te brzoskwinie na wierzchu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Domecki

    Jarek Domecki , 03.11.2020

    pycha, puszysty i delikatny :) na każdą okazję i na codzień :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami to połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem owoców. Deser ten, znany od wielu lat, wciąż zdobywa coraz większą grupę zwolenników. Cieszy się popularnością nie tylko podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne domowe ciasto – skorzystajcie z naszego przepisu na sernik z dodatkiem brzoskwiń, który z pewnością zaspokoi kulinarne oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Dla każdego – bez wyjątku! Sernik lubią wszyscy, natomiast jego wersja brzoskwiniowa skradnie serca zwolenników owocowych smaków.

Na jaką okazję?

Sernik z brzoskwiniami na cieście ucieranym sprawdzi się zawsze. Przepis na to ciasto warto mieć pod ręką, planując domowe przyjęcie, czy przygotowując porcję słodkości na weekendowy relaks z rodziną.

Czy wiesz, że?

Brzoskwinie, a konkretnie ich pestki, są surowcem służącym do produkcji wysokiej jakości oleju, służącego do masażu. Cechuje się rzadką konsystencją oraz delikatnym migdałowym zapachem.

Dla urozmaicenia:

Sernik brzoskwiniowy doskonale smakuje z odrobiną bitej śmietany, nałożoną na ciasto bezpośrednio przed podaniem.