Sernik z brzoskwiniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

118

630 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1535 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1.5 szklanki

0.75 szklanki

masa serowa:

1 kilogram

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

nadzienie:

1 puszka

wierzch:

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem. Dodaj jajko. Na koniec wsyp mąkę i wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Schłodzonym ciastem wylep spód tortownicy. Formę wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz, aż spód się przyrumieni (około 10 minut).

Sernik z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Miękką Kasię utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj, ciągle ucierając po jednym jajku. Do masy jajecznej dodaj ser, śmietanę, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Brzoskwinie osącz z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na ćwiartki i ułóż na podpieczonym spodzie sernika.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Na brzoskwinie wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię sernika. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 60 minut.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Upieczony i ostudzony sernik wyjmij z formy i posyp fantazyjnie cukrem pudrem. Możesz do tego użyć wyciętego wcześniej z papieru szablonu.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Bea Beata

    Bea Beata

    Dzisaj piekę ten serniczek po raz pierwszy. Mam nadzieję że będzie równie smaczny jak ładnie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Stefanska

    Maria Stefanska

    Lubię takie przepisy będę próbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Rybicka

    Ewa Rybicka

    Mniam, mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Panufnik Zuchowska

    Dorota Panufnik Zuchowska

    Skuszę się tylko kto mi go zrobi....

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami

Serniki to jedne z najpopularniejszych polskich ciast. Pieczone są w wielu wersjach: klasyczne, czekoladowe, chałwowe, z makiem, bezą czy z pianką. Często także przyrządza się je z owocami, np. brzoskwiniami. Miękkie owoce bardzo dobrze komponują się z masą serową. Dzięki swojej delikatnej słodyczy nie dominują nad smakiem ciasta i świetnie z nim współgrają. Jako podstawę sernika z brzoskwiniami upiecz kruche ciasto. Nada się także spód czekoladowy i wykonany z pokruszonych kruchych ciasteczek. Kiedy spód będzie się piekł, zacznij przyrządzać masę serową. Użyj dobrze zmielonego sera, dzięki niemu ciasto będzie miało właściwą konsystencję. Najlepszym wyborem będzie ser tłusty lub półtłusty. Żeby ciasto było odpowiednio gęste, dodaj do niego nieco mąki ziemniaczanej. Kiedy sernik się upiecze, wyłóż na niego brzoskwinie z puszki. W sezonie dobrze sprawdzą się również świeże owoce. Z części owoców możesz zrobić mus, którym polejesz wierzch ciasta. Upiecz sernik z brzoskwiniami i sprawdź, jak dobrze smakuje.