Sernik z brzoskwiniami
NOWY PRZEPIS
średnie
3112 osób zapisało

Składniki
ciasto:
2 szklanki
1 szklanka
2 sztuki
120 gramów
3 łyżki
2 łyżki
masa serowa:
1 kilogram
1 szklanka
120 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki dodaj cukier, jajka, masło, kakao i proszek do pieczenia - zagnieć ciasto.
Krok 2
Gotowe ciasto zawiń w folie i schłodź. Brzoskwinie wyjmij z puszki i pokrój w półksiężyce.
Krok 3
Białka z 5 jajek ubij ze szczyptą soli i połową cukru na sztywną pianę.
Krok 4
Masło z pozostałym cukrem utrzyj, dodaj cukier wanilinowy. Dodaj całe jajko, a następnie powoli partiami ser. Gdy masa będzie puszysta dodaj budyń, ubite białka, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby piana nie opadła.
Krok 5
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno. Następnie wylej masę serową i układaj na niej segmenty brzoskwiń.
Krok 6
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 45 min.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem owoców. Deser ten, znany od wielu lat, wciąż zdobywa coraz większą grupę zwolenników. Cieszy się popularnością nie tylko podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne domowe ciasto – skorzystajcie z naszego przepisu na sernik z dodatkiem brzoskwiń, który z pewnością zaspokoi kulinarne oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Dla każdego – bez wyjątku! Sernik lubią wszyscy, natomiast jego wersja brzoskwiniowa skradnie serca zwolenników owocowych smaków.
Na jaką okazję?
Sernik z brzoskwiniami na cieście ucieranym sprawdzi się zawsze. Przepis na to ciasto warto mieć pod ręką, planując domowe przyjęcie, czy przygotowując porcję słodkości na weekendowy relaks z rodziną.
Czy wiesz, że?
Brzoskwinie, a konkretnie ich pestki, są surowcem służącym do produkcji wysokiej jakości oleju, służącego do masażu. Cechuje się rzadką konsystencją oraz delikatnym migdałowym zapachem.
Dla urozmaicenia:
Sernik brzoskwiniowy doskonale smakuje z odrobiną bitej śmietany, nałożoną na ciasto bezpośrednio przed podaniem.