Sernik z brzoskwiniami: przepis na kruchym spodzie | Przepisy.pl pixel

Sernik z brzoskwiniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

140

922 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2076 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

120 gramów

3 łyżki

2 łyżki

masa serowa:

1 kilogram

1 szklanka

120 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodaj cukier, jajka, masło, kakao i proszek do pieczenia - zagnieć ciasto.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto zawiń w folie i schłodź. Brzoskwinie wyjmij z puszki i pokrój w półksiężyce.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Białka z 5 jajek ubij ze szczyptą soli i połową cukru na sztywną pianę.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Masło z pozostałym cukrem utrzyj, dodaj cukier wanilinowy. Dodaj całe jajko, a następnie powoli partiami ser. Gdy masa będzie puszysta dodaj budyń, ubite białka, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby piana nie opadła.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno. Następnie wylej masę serową i układaj na niej segmenty brzoskwiń.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 45 min.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 30.12.2021

    TAK. Sernik to prawdziwy dar niebios. Nie wiem, kto go wynalazł, ale to musiał być geniusz - nie tylko kulinarny! :) Jest tylko jeden szkopuł: nie wiem, dlaczego, ale brzoskwinie nie są moimi ulbionymi owocami - wydają się za słodkie, za mdłe... dlatego w serniku zastąpiłabym je mirabelkami - staram się tak robić jak najczęściej, mam spory zapas tych owoców zaklętych w słoikach - w syropie, kompocie, w postaci musu i dżemu... Mirabelki są bardziej wyraziste - kwaskowo-orzeźwiajace, więc doskonale komponują się z masą serową. No i to nasze rodzime owoce - swojskie i pyszne, a przy tym złote jak marzenia o dobrym cieście! :) Polecam Wam tę opcję smakową, bo można odkryć naprawdę wspaniałe nowe połączenie z owocami, o których nieco już zapomnieliśmy, a są na wyciągnięcie ręki - rosną sobie dziko przy polnych dróżkach i tylko czekają, aż ktoś zechce je zebrać i zmienić w coś dobrego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • stefek

    stefek , 30.12.2020

    mnie wyszedl idealnie,polecam, wada taka ze szybko znika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 07.12.2020

    Tak. U mnie obowiązkowo musi być na święta, ja robię na cieście kruchym, na masę serową układam pokrojone brzoskwinie na to daję ubitą pianę z cukrem, a wierzch posypuję startym kruchym ciastem. Pychota i niestety szybko znika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 06.12.2020

    TAK. Sernik z brzoskwiniami to tradycyjne, niezastąpione i obowiązkowe ciasto na święta. Połączenie ciasta kakaowego, sera i brzoskwiń to poezja smaków i aromatów. Po prostu idealny - nie za wilgotny i nie za suchy, po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto, które nigdy się nie nudzi, bardzo szybko znika ze stołu. Sernik z brzoskwiniami jest jednym z najpopularniejszych ciast pieczonych u mnie w domu. W te święta również będzie królował sernik z brzoskwiniami. Obowiązkowo przy rodzinnych okolicznościach, piekę ten sernik dla rodziny i znajomych, zawsze wzbudza zachwyt i nigdy nie kończy się na jednym kawałku. Przepis jest idealny, za każdym razem efekt wychodzi niezwykle smakowicie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Bardzo ciekawe te brzoskwinie na wierzchu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Domecki

    Jarek Domecki , 03.11.2020

    pycha, puszysty i delikatny :) na każdą okazję i na codzień :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami – rewelacyjny przysmak na każdą okazję

Sernik z brzoskwiniami to doskonałe połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem egzotycznych owoców słodkiej brzoskwini. Deser ten, znany od wielu lat, wciąż zdobywa coraz większą grupę zwolenników. Cieszy się popularnością nie tylko podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne domowe ciasto – skorzystajcie z naszego przepisu na sernik z dodatkiem brzoskwiń, który z pewnością zaspokoi kulinarne oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Kto powinien wypróbować sernik z brzoskwiniami? Rewelacyjny smak tego ciasta docenią osoby, które lubują się w różnego rodzaju sernikach i lubią ciekawe połączenia smaków. Jest to ciasto, które powinno zasmakować każdemu, a wszystko przez delikatny smak, konsystencję i lekkie kontrasty smakowe. Klasyczny sernik lubią wszyscy, natomiast jego wersja brzoskwiniowa skradnie serca zwolenników owocowych smaków.

Na jaką okazję?

Sernik z brzoskwiniami na cieście ucieranym sprawdzi się na wiele różnych mniej lub bardziej oficjalnych okazji. Przepis na to ciasto warto mieć pod ręką, planując domowe przyjęcie, czy przygotowując porcję słodkości na weekendowy relaks z rodziną. Kiedy jeszcze warto zaserwować sernik z brzoskwiniami? Rewelacyjny przepis na to ciasto to trafiony wybór, jeśli planujesz większą imprezę, jak przyjęcie urodzinowe czy weselne.

Czy wiesz, że?

Brzoskwinie, a konkretnie ich pestki, są surowcem służącym do produkcji wysokiej jakości oleju, służącego do masażu? Cechuje się on rzadką konsystencją oraz delikatnym migdałowym zapachem.

Dla urozmaicenia:

Sernik brzoskwiniowy doskonale smakuje z odrobiną bitej śmietany nałożonej na ciasto bezpośrednio przed podaniem.