Sernik z brzoskwiniami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

119

646 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1535 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

120 gramów

3 łyżki

2 łyżki

masa serowa:

1 kilogram

1 szklanka

120 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodaj cukier, jajka, masło, kakao i proszek do pieczenia - zagnieć ciasto.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto zawiń w folie i schłodź. Brzoskwinie wyjmij z puszki i pokrój w półksiężyce.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Białka z 5 jajek ubij ze szczyptą soli i połową cukru na sztywną pianę.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Masło z pozostałym cukrem utrzyj, dodaj cukier wanilinowy. Dodaj całe jajko, a następnie powoli partiami ser. Gdy masa będzie puszysta dodaj budyń, ubite białka, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby piana nie opadła.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno. Następnie wylej masę serową i układaj na niej segmenty brzoskwiń.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz przez 45 min.

Sernik z brzoskwiniami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik czekoladowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z brzoskwiniamiSernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami to połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem owoców. Deser ten, znany od wielu lat, wciąż zdobywa coraz większą grupę zwolenników. Cieszy się popularnością nie tylko podczas wyjątkowych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na pyszne domowe ciasto – skorzystajcie z naszego przepisu na sernik z dodatkiem brzoskwiń, który z pewnością zaspokoi kulinarne oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Dla każdego – bez wyjątku! Sernik lubią wszyscy, natomiast jego wersja brzoskwiniowa skradnie serca zwolenników owocowych smaków.

Na jaką okazję?

Sernik z brzoskwiniami na cieście ucieranym sprawdzi się zawsze. Przepis na to ciasto warto mieć pod ręką, planując domowe przyjęcie, czy przygotowując porcję słodkości na weekendowy relaks z rodziną.

Czy wiesz, że?

Brzoskwinie, a konkretnie ich pestki, są surowcem służącym do produkcji wysokiej jakości oleju, służącego do masażu. Cechuje się rzadką konsystencją oraz delikatnym migdałowym zapachem.

Dla urozmaicenia:

Sernik brzoskwiniowy doskonale smakuje z odrobiną bitej śmietany, nałożoną na ciasto bezpośrednio przed podaniem.