Sernik z wiśniami z syropu
NOWY PRZEPIS
łatwe
5268 osób zapisało

Składniki
spód:
1 łyżka
25 gramów
30 gramów
5 łyżek
masa twarogowa:
500 gramów
100 gramów
3 sztuki
60 mililitrów
dekoracja:
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mąkę pszenną. Całość zagniatamy na kruszonkę.

Krok 2
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy kruszonkę i dociskamy do dna tworząc spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 min.

Krok 3
Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy jajka, miód oraz wlewamy śmietanę kremówkę.

Krok 4
Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.

Krok 5
Twarogowa masę przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy sernik w temp 165 C ok. 40 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 6
Po wystudzeniu dekorujemy wiśniami drylowanymi ze słoika w syropie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z wiśniami z syropu
Kakaowy spód sernika, masa twarogowa z dodatkiem śmietanki kremówki i miodu oraz kusząca dekoracja, do której wykorzystasz wiśnie z syropu. Zapowiada się naprawdę królewska uczta! Sprawdź, jak zrobić sernik, który zachwyca już na pierwszy rzut oka i znika z talerzy z prędkością światła.
Dla kogo?
Dla sprytnych kucharzy, wprowadzających do swoich kuchni ideę zero waste, związaną z minimalizowaniem odpadów i możliwie jak największym wykorzystaniem zakupionych już produktów. Do tej pory brakowało pomysłu na zanurzone w syropie wiśnie? Przychodzimy z pomocą i smaczną inspiracją – oto przepis na sernik z wiśniami z syropu.
Na jaką okazję?
Apetycznym sernikiem z wiśniami warto się pochwalić, więc podawaj go, gdy planujesz huczne przyjęcie, np. rodzinny zjazd.
Czy wiesz, że?
Jeśli jakimś cudem po imprezie zostanie nadprogramowa porcja sernika, z powodzeniem możesz zamrozić deser. Podobnie postąpisz z resztkami samego twarogu.
Dla urozmaicenia:
Do masy serowej dodaj odrobinę wanilii. Aromat okaże się niezrównany!