Sernik z wiśniami z syropu

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

152

536 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

120 gramów

2 łyżki

50 gramów

0.5 łyżeczki

25 gramów

masa serowa:

1 kilogram

100 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

5 łyżeczek

300 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę posiekaj drobno. W misce wymieszaj szybko mikserem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę i Kasię. Nie zagniataj.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 1

Krok 2

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp do niej powstałą kruszonkę. Lekko ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut. Wystudź.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 2

Krok 3

Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, wymieszaj i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 3

Krok 4

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszaj z twarogiem. Połowę wiśni przekrój na połówki, resztę zostaw do dekoracji. Rozpuszczoną żelatynę (1 łyżkę odłóż) wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, i masą serową.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 4

Krok 5

Na ciasto w formie wyłóż trochę masy serowej i połóż na niej połówki wiśni. Na wiśnie wyłóż, resztę masy serowej. Nie równaj powierzchni sera.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 5

Krok 6

Całość polej syropem z wiśni wymieszanym z pozostałą żelatyną i widelcem zrób na serniku marmurkowy wzór. Udekoruj pozostałymi wiśniami. Odstaw do lodówki by sernik dobrze stężał.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Monika Zelazowska

    Monika Zelazowska

    sernik ogólnie w smaku dobre ale ser nie stężał.... może to wina sera.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Małyszko

    Jaroslaw Małyszko

    jak chcilem zjesc to dzieci byly szybsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Więciorkowska

    Beata Więciorkowska

    Zjadłoby się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Majchrowska

    Edyta Majchrowska

    Oj oj.... pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Nowicki

    Zbigniew Nowicki

    NAM KAZALI SLEDZIE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Walter

    Mariusz Walter

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Sątowska

    Krystyna Sątowska

    Dziękuję. Moje ulubione ciasto to sernik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kusak

    Magda Kusak

    Wygląda bardzo apetycznie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z wiśniami z syropuSernik z wiśniami z syropu

Słodki sernik z lekko cierpkimi lub winnymi wiśniami w syropie to połączenie idealne. Ciasto będzie wyglądać niezwykle efektownie, jeśli zadbasz o jego odpowiednią dekorację. Z syropu wiśniowego przygotuj gęsty sos, dodając do niego niewielką ilość żelatyny. Dzięki temu możesz go rozsmarować na wierzchu, nadając mu interesujący kształt, który zachowa swoją formę i konsystencję. Do wypieku przyrządź masę serową na bazie białego, mielonego twarogu z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym. Zastąpić go możesz serkami homogenizowanymi połączonymi z budyniem, np. śmietankowym. Dla urozmaicenia smaku masę lub ciasto przyrządź w dwóch wariantach: jasnym i ciemnym. Do drugiego wystarczy dodać kilka łyżek kakao lub czekoladę w proszku. Wiśnie przed wymieszaniem z całością wydryluj oraz odsącz z nadmiaru syropu. Z sernikiem świetnie skomponuje się kruchy spód. Aby był puszysty, do ciasta dodaj odrobinę kwaśnej śmietany. Całość piecz w dowolnej formie – świetnie będzie się prezentować w postaci torciku. Co sądzisz o tej propozycji? Wypróbuj i podziel się opinią.