Sernik z wiśniami - przepis na ciemnym spodzie | Przepisy.pl pixel

Sernik z wiśniami z syropu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

153

615 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2519 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

1 łyżka

25 gramów

30 gramów

5 łyżek

masa twarogowa:

500 gramów

100 gramów

3 sztuki

60 mililitrów

dekoracja:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mąkę pszenną. Całość zagniatamy na kruszonkę.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 1

Krok 2

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy kruszonkę i dociskamy do dna tworząc spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 min.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 2

Krok 3

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy jajka, miód oraz wlewamy śmietanę kremówkę.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 3

Krok 4

Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 4

Krok 5

Twarogowa masę przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy sernik w temp 165 C ok. 40 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 5

Krok 6

Po wystudzeniu dekorujemy wiśniami drylowanymi ze słoika w syropie.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z wiśniami z syropuSernik z wiśniami z syropu

Kakaowy spód sernika, masa twarogowa z dodatkiem śmietanki kremówki i miodu oraz kusząca dekoracja, do której wykorzystasz wiśnie z syropu. Zapowiada się naprawdę królewska uczta! Sprawdź, jak zrobić sernik, który zachwyca już na pierwszy rzut oka i znika z talerzy z prędkością światła.

Dla kogo?

Dla sprytnych kucharzy, wprowadzających do swoich kuchni ideę zero waste, związaną z minimalizowaniem odpadów i możliwie jak największym wykorzystaniem zakupionych już produktów. Do tej pory brakowało pomysłu na zanurzone w syropie wiśnie? Przychodzimy z pomocą i smaczną inspiracją – oto przepis na sernik z wiśniami z syropu.

Na jaką okazję?

Apetycznym sernikiem z wiśniami warto się pochwalić, więc podawaj go, gdy planujesz huczne przyjęcie, np. rodzinny zjazd.

Czy wiesz, że?

Jeśli jakimś cudem po imprezie zostanie nadprogramowa porcja sernika, z powodzeniem możesz zamrozić deser. Podobnie postąpisz z resztkami samego twarogu.

Dla urozmaicenia:

Do masy serowej dodaj odrobinę wanilii. Aromat okaże się niezrównany!