Sernik z wiśniami z syropu

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

152

561 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

100 gramów

120 gramów

2 łyżki

50 gramów

0.5 łyżeczki

25 gramów

masa serowa:

1 kilogram

100 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

5 łyżeczek

300 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę posiekaj drobno. W misce wymieszaj szybko mikserem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę i Kasię. Nie zagniataj.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 1

Krok 2

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp do niej powstałą kruszonkę. Lekko ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut. Wystudź.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 2

Krok 3

Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, wymieszaj i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 3

Krok 4

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszaj z twarogiem. Połowę wiśni przekrój na połówki, resztę zostaw do dekoracji. Rozpuszczoną żelatynę (1 łyżkę odłóż) wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, i masą serową.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 4

Krok 5

Na ciasto w formie wyłóż trochę masy serowej i połóż na niej połówki wiśni. Na wiśnie wyłóż, resztę masy serowej. Nie równaj powierzchni sera.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 5

Krok 6

Całość polej syropem z wiśni wymieszanym z pozostałą żelatyną i widelcem zrób na serniku marmurkowy wzór. Udekoruj pozostałymi wiśniami. Odstaw do lodówki by sernik dobrze stężał.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Monika Zelazowska

    Monika Zelazowska , 08.01.2017

    sernik ogólnie w smaku dobre ale ser nie stężał.... może to wina sera.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Małyszko

    Jaroslaw Małyszko , 31.10.2016

    jak chcilem zjesc to dzieci byly szybsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Więciorkowska

    Beata Więciorkowska , 30.10.2016

    Zjadłoby się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Majchrowska

    Edyta Majchrowska , 27.07.2016

    Oj oj.... pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Nowicki

    Zbigniew Nowicki , 03.07.2016

    NAM KAZALI SLEDZIE.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Walter

    Mariusz Walter , 03.07.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Sątowska

    Krystyna Sątowska , 02.07.2016

    Dziękuję. Moje ulubione ciasto to sernik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kusak

    Magda Kusak , 22.05.2016

    Wygląda bardzo apetycznie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z wiśniami z syropuSernik z wiśniami z syropu

Słodki sernik z lekko cierpkimi lub winnymi wiśniami w syropie to połączenie idealne. Ciasto będzie wyglądać niezwykle efektownie, jeśli zadbasz o jego odpowiednią dekorację. Z syropu wiśniowego przygotuj gęsty sos, dodając do niego niewielką ilość żelatyny. Dzięki temu możesz go rozsmarować na wierzchu, nadając mu interesujący kształt, który zachowa swoją formę i konsystencję. Do wypieku przyrządź masę serową na bazie białego, mielonego twarogu z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym. Zastąpić go możesz serkami homogenizowanymi połączonymi z budyniem, np. śmietankowym. Dla urozmaicenia smaku masę lub ciasto przyrządź w dwóch wariantach: jasnym i ciemnym. Do drugiego wystarczy dodać kilka łyżek kakao lub czekoladę w proszku. Wiśnie przed wymieszaniem z całością wydryluj oraz odsącz z nadmiaru syropu. Z sernikiem świetnie skomponuje się kruchy spód. Aby był puszysty, do ciasta dodaj odrobinę kwaśnej śmietany. Całość piecz w dowolnej formie – świetnie będzie się prezentować w postaci torciku. Co sądzisz o tej propozycji? Wypróbuj i podziel się opinią.