Sernik z wiśniami - przepis na ciemnym spodzie | Przepisy.pl pixel

Sernik z wiśniami z syropu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

154

heart
615 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

1 łyżka

25 gramów

30 gramów

5 łyżek

masa twarogowa:

500 gramów

100 gramów

3 sztuki

60 mililitrów

dekoracja:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mąkę pszenną. Całość zagniatamy na kruszonkę.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 1

Krok 2

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy kruszonkę i dociskamy do dna tworząc spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 min.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 2

Krok 3

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy jajka, miód oraz wlewamy śmietanę kremówkę.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 3

Krok 4

Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 4

Krok 5

Twarogowa masę przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy sernik w temp 165 C ok. 40 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 5

Krok 6

Po wystudzeniu dekorujemy wiśniami drylowanymi ze słoika w syropie.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z wiśniami z syropuSernik z wiśniami z syropu

Kakaowy spód sernika, masa twarogowa z dodatkiem śmietanki kremówki i miodu oraz kusząca dekoracja, do której wykorzystasz wiśnie z syropu. Zapowiada się naprawdę królewska uczta! Sprawdź, jak zrobić sernik, który zachwyca już na pierwszy rzut oka i znika z talerzy z prędkością światła.

Dla kogo?

Dla sprytnych kucharzy, wprowadzających do swoich kuchni ideę zero waste, związaną z minimalizowaniem odpadów i możliwie jak największym wykorzystaniem zakupionych już produktów. Do tej pory brakowało pomysłu na zanurzone w syropie wiśnie? Przychodzimy z pomocą i smaczną inspiracją – oto przepis na sernik z wiśniami z syropu.

Na jaką okazję?

Apetycznym sernikiem z wiśniami warto się pochwalić, więc podawaj go, gdy planujesz huczne przyjęcie, np. rodzinny zjazd.

Czy wiesz, że?

Jeśli jakimś cudem po imprezie zostanie nadprogramowa porcja sernika, z powodzeniem możesz zamrozić deser. Podobnie postąpisz z resztkami samego twarogu.

Dla urozmaicenia:

Do masy serowej dodaj odrobinę wanilii. Aromat okaże się niezrównany!