Sernik z wiśniami - przepis na ciemnym spodzie | Przepisy.pl pixel

Sernik z wiśniami z syropu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

154

heart
615 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

1 łyżka

25 gramów

30 gramów

5 łyżek

masa twarogowa:

500 gramów

100 gramów

3 sztuki

60 mililitrów

dekoracja:

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mąkę pszenną. Całość zagniatamy na kruszonkę.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 1

Krok 2

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy kruszonkę i dociskamy do dna tworząc spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 min.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 2

Krok 3

Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy jajka, miód oraz wlewamy śmietanę kremówkę.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 3

Krok 4

Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 4

Krok 5

Twarogowa masę przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy sernik w temp 165 C ok. 40 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 5

Krok 6

Po wystudzeniu dekorujemy wiśniami drylowanymi ze słoika w syropie.

Sernik z wiśniami z syropu - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik z wiśniami z syropu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z wiśniami z syropuSernik z wiśniami z syropu

Kakaowy spód sernika, masa twarogowa z dodatkiem śmietanki kremówki i miodu oraz kusząca dekoracja, do której wykorzystasz wiśnie z syropu. Zapowiada się naprawdę królewska uczta! Sprawdź, jak zrobić sernik, który zachwyca już na pierwszy rzut oka i znika z talerzy z prędkością światła.

Dla kogo?

Dla sprytnych kucharzy, wprowadzających do swoich kuchni ideę zero waste, związaną z minimalizowaniem odpadów i możliwie jak największym wykorzystaniem zakupionych już produktów. Do tej pory brakowało pomysłu na zanurzone w syropie wiśnie? Przychodzimy z pomocą i smaczną inspiracją – oto przepis na sernik z wiśniami z syropu.

Na jaką okazję?

Apetycznym sernikiem z wiśniami warto się pochwalić, więc podawaj go, gdy planujesz huczne przyjęcie, np. rodzinny zjazd.

Czy wiesz, że?

Jeśli jakimś cudem po imprezie zostanie nadprogramowa porcja sernika, z powodzeniem możesz zamrozić deser. Podobnie postąpisz z resztkami samego twarogu.

Dla urozmaicenia:

Do masy serowej dodaj odrobinę wanilii. Aromat okaże się niezrównany!