Sernik czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sernik czekoladowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

756

3310 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25647 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

70 gramów

70 gramów

60 gramów

60 gramów

30 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

kruchy spód:

250 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz żelatynę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na parze z cukru. Do ciepłych żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz dodawaj powoli do żółtek wszystkie sery, śmietanę i mieszaj aż całość się połączy.

Sernik czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na pianę i połącz z masą czekoladową. Dopraw startą skórką z limonki.

Sernik czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Czekoladowe herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masłem, cukrem pudrem i kakao. Taką masą wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 20cm.

Sernik czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Masę serową wyłóż na przygotowany kruchy spód i wstaw do lodówki na minimum 2h. Gotowy sernik posyp wiórkami z startej czekolady.

Sernik czekoladowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sernik możesz udekorować kakao, kawałkami czekolady, świeżymi owocami i startą skórką z limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik czekoladowySernik czekoladowy

Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł moment na powiększenie kulinarnego portfolio. Sernik czekoladowy jest odpowiedni dla początkujących. Przygotowany i podawany na zimno sprawia, że nikt nie musi obawiać się przypalenia lub wysuszenia deseru.

Dla kogo?

W serniku czekoladowym znajdziecie nie tylko twaróg, ale również ser mascarpone oraz Philadelphia. Potrójnie pyszny i niesamowicie kremowy – nawet najwierniejsi fani serników mogą być zaskoczeni.

Na jaką okazję?

Dopiero urządzacie się w nowym mieszkaniu i nie wszystkie sprzęty kuchenne są gotowe do działania? Nie szkodzi – małą parapetówkę ze słodkim poczęstunkiem możecie zorganizować bez pełnego wyposażenia. Do zrobienia sernika czekoladowego wystarczą foremka, mikser i lodówka.

Czy wiesz, że?

W przeszłości ciasto określano mianem serowca.

Dla urozmaicenia:

Włoska ricotta również nadaje się do przygotowania rozpływającego się w ustach sernika.