
Składniki
150 gramów
70 gramów
70 gramów
60 gramów
2 sztuki
30 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
kruchy spód:
250 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz żelatynę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na parze z cukrem. Do ciepłych żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz dodawaj powoli do żółtek wszystkie sery, śmietanę i mieszaj aż całość się połączy.

Krok 2
Białka ubij na pianę i połącz z masą czekoladową. Dopraw startą skórką z limonki.

Krok 3
Czekoladowe herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masłem, cukrem pudrem i kakao. Taką masą wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 20cm.

Krok 4
Masę serową wyłóż na przygotowany kruchy spód i wstaw do lodówki na minimum 2h. Gotowy sernik posyp wiórkami z startej czekolady.


Dobra rada:
Sernik możesz udekorować kakao, kawałkami czekolady, świeżymi owocami i startą skórką z limonki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik czekoladowy
Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł moment na powiększenie kulinarnego portfolio. Sernik czekoladowy jest odpowiedni dla początkujących. Przygotowany i podawany na zimno sprawia, że nikt nie musi obawiać się przypalenia lub wysuszenia deseru.
Dla kogo?
W serniku czekoladowym znajdziecie nie tylko twaróg, ale również ser mascarpone oraz Philadelphia. Potrójnie pyszny i niesamowicie kremowy – nawet najwierniejsi fani serników mogą być zaskoczeni.
Na jaką okazję?
Dopiero urządzacie się w nowym mieszkaniu i nie wszystkie sprzęty kuchenne są gotowe do działania? Nie szkodzi – małą parapetówkę ze słodkim poczęstunkiem możecie zorganizować bez pełnego wyposażenia. Do zrobienia sernika czekoladowego wystarczą foremka, mikser i lodówka.
Czy wiesz, że?
W przeszłości ciasto określano mianem serowca.
Dla urozmaicenia:
Włoska ricotta również nadaje się do przygotowania rozpływającego się w ustach sernika.































