Sernik czekoladowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

755

2985 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25630 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

170 gramów

50 gramów

20 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

masa serowa:

1 kilogram

300 gramów

3 łyżki

250 gramów

6 sztuk

1 łyżka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i mieszaj mikserem aż ciasto będzie wyglądało jak kruszonka. Nie zagniataj.

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do tortownicy wsyp ciasto i ugnieć dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12 minut w 180st.C

Krok 3

W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej Kasię i czekoladę. Wymieszaj na gładką masę.

Krok 4

Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser i kakao. Ciągle ubijając mikserem dodaj rozpuszczoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i na koniec śmietanę. Wszystko wymieszaj.

Krok 5

Tortownicę z podpieczonym spodem dokładnie owiń folią aluminiową, aby zabezpieczyć formę przed przedostaniem się wody do środka.

Krok 6

Masę przełóż do tortownicy. Tortownicę wstaw do większej formy wypełnionej w 1/3 wodą. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w 160 st.C. Wystudź w otwartym piekarniku. Wystudzony sernik odstaw na godzinę do lodówki.

138

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ziemia21 ziemia

    ziemia21 ziemia

    Nie smakował nam.....szkoda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Stecewicz

    Magdalena Stecewicz

    U mnie zawsze wychodzi. Nie można go przesuszyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kimi Bear

    Kimi Bear

    Ludzie pomóżcie proszę!jak mam piec serniki, żeby nie były surowe? Ten piekłam 2 h i w środku jest błyszczący-mokry i wygląda jak serek bakuś. Wszystkie ciasta mi wychodzą, a serniki nigdy!! Cooo robić? Ogarnia mnie rozpacz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Horzela

    Celina Horzela

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pater

    Barbara Pater

    Mnie nigdy nie wychodzą serniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Bar

    Ann Bar

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Filipiuk

    Magdalena Filipiuk

    Fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Pierzchała

    Magdalena Pierzchała

    chyba wiem co będę jutro jadła :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Szczerbowska

    Marta Szczerbowska

    Oj najgorszy jaki wyszedł...neverever. Gorzkij czekolady o wiele za dużo i jeszcze kakao.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Panek

    Karolina Panek

    Nooo prosim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Panek Heim

    Bernadeta Panek Heim

    Co mam ci upiec?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Panek

    Karolina Panek

    Bernadeta Panek Heim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Bar

    Ann Bar

    Wypróbowałam na Wielkanoc a mama na to ze nie jadła lepszego sernika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Miskowiec

    Agnieszka Miskowiec

    Juz mi ślinka leci......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fundament

    Kasia Fundament

    Niech mi ktoś przywiezie kilo sera!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Claudia Es-k

    Claudia Es-k

    Szukałam przepisu :) napewno upiekę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Stalmach

    Monika Stalmach

    Pewnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Virc

    Magdalena Virc

    Monika Stalmach robimy jak wrócisz ? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Napierała

    Halina Napierała

    Zrobię, uwielbiam wszelkie serniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Słota

    Małgorzata Słota

    Upiekłam. Zaraz spróbuję :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krężał

    Agnieszka Krężał

    Myślę że dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal

    Agnieszka Krężał a co myslisz o tym?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Marnocha

    Maria Marnocha

    Zamiast margaryny proponuję naturalny zdrowy tłuszcz, jakim jest masło. Kasia jest tłuszczem utwardzonym zawierającym bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Zapraszam na moją stronę: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch

    Upiekłam go na mlecznej czekoladzie i dodałam jeszcze łyżkę budyniu czekoladowego bo masa była bardzo luźna. Mimo to ciasto wyszło bardzo mokre. W smaku ok. Ja robiłam z twarogu z wiaderka, z mielonego wyszedł by mniej mokry. Następnym razem będę piekła bez wody w piekarniku i powinno być o wiele lepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Starzycka

    Urszula Starzycka

    Jest obłędny!!! Smakuje jak mus czekoladowy. :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ann Bar

    Ann Bar

    Meeeeeeega kremowy, meeeega czekoladowy, po prostu wyśmienity. A to mój debiut w kategorii pieczonego sernika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kiwacz

    Kasia Kiwacz

    Ja rownież troche pozmieniałam przepis:)do każdej części dodałam troche aromatu śmietankowego i pomieszałam czekolady pół na pół gorzką i mleczna i do masy serowej dalam troszke więcej cukru.Finał PRZEPYSZNY fantazja z gębie POLECAM BARDZO:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Biegańska

    Ewa Biegańska

    Piekłam i polecam. Symfonia smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Krzenczesa

    Jolanta Krzenczesa

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy
1 osoba ogląda przepis:
Sernik z brzoskwiniami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik czekoladowySernik czekoladowy

Sernik czekoladowy to uniwersalna propozycja, która sprawdzi się zarówno w trakcie świątecznych uroczystości, jak i na co dzień. Sekret jego smaku tkwi w masie serowej. Do jej przyrządzenia wykorzystaj twaróg biały, który należy dokładnie zmielić i utrzeć z cukrem waniliowym, pudrem lub odrobiną miodu. Zastąpić go możesz serkami homogenizowanymi lub gotowymi serami do serników. Intensywny czekoladowy smak uzyskasz, łącząc ze sobą kakao oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość zyska spoistą, puszystą i gęstą konsystencję za sprawą kostki do pieczenia, jajek oraz śmietany. Z sernikiem czekoladowym dobrze komponuje się kruchy spód. Możesz przyrządzić go w dwóch wariantach: złocistym lub ciemnobrązowym (do drugiego dodając sporą ilość kakao). Podstawową wersję tego ciasta urozmaicaj, sięgając po dekoracje, np. z wiórków kokosowych, czekoladowych lub kolorowych posypek. W masę serową wmieszaj bakalie, takie jak: rodzynki, daktyle czy orzechy. Zainspiruj się i przygotuj pyszny sernik czekoladowy.