
Składniki
150 gramów
70 gramów
70 gramów
60 gramów
2 sztuki
30 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
kruchy spód:
250 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz żelatynę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na parze z cukrem. Do ciepłych żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz dodawaj powoli do żółtek wszystkie sery, śmietanę i mieszaj aż całość się połączy.

Krok 2
Białka ubij na pianę i połącz z masą czekoladową. Dopraw startą skórką z limonki.

Krok 3
Czekoladowe herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masłem, cukrem pudrem i kakao. Taką masą wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 20cm.

Krok 4
Masę serową wyłóż na przygotowany kruchy spód i wstaw do lodówki na minimum 2h. Gotowy sernik posyp wiórkami z startej czekolady.


Dobra rada:
Sernik możesz udekorować kakao, kawałkami czekolady, świeżymi owocami i startą skórką z limonki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik czekoladowy
Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł moment na powiększenie kulinarnego portfolio. Sernik czekoladowy jest odpowiedni dla początkujących. Przygotowany i podawany na zimno sprawia, że nikt nie musi obawiać się przypalenia lub wysuszenia deseru.
Dla kogo?
W serniku czekoladowym znajdziecie nie tylko twaróg, ale również ser mascarpone oraz Philadelphia. Potrójnie pyszny i niesamowicie kremowy – nawet najwierniejsi fani serników mogą być zaskoczeni.
Na jaką okazję?
Dopiero urządzacie się w nowym mieszkaniu i nie wszystkie sprzęty kuchenne są gotowe do działania? Nie szkodzi – małą parapetówkę ze słodkim poczęstunkiem możecie zorganizować bez pełnego wyposażenia. Do zrobienia sernika czekoladowego wystarczą foremka, mikser i lodówka.
Czy wiesz, że?
W przeszłości ciasto określano mianem serowca.
Dla urozmaicenia:
Włoska ricotta również nadaje się do przygotowania rozpływającego się w ustach sernika.