
Składniki
150 gramów
70 gramów
70 gramów
60 gramów
2 sztuki
30 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
kruchy spód:
250 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz żelatynę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na parze z cukrem. Do ciepłych żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz dodawaj powoli do żółtek wszystkie sery, śmietanę i mieszaj aż całość się połączy.

Krok 2
Białka ubij na pianę i połącz z masą czekoladową. Dopraw startą skórką z limonki.

Krok 3
Czekoladowe herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masłem, cukrem pudrem i kakao. Taką masą wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 20cm.

Krok 4
Masę serową wyłóż na przygotowany kruchy spód i wstaw do lodówki na minimum 2h. Gotowy sernik posyp wiórkami z startej czekolady.


Dobra rada:
Sernik możesz udekorować kakao, kawałkami czekolady, świeżymi owocami i startą skórką z limonki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik czekoladowy
Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł moment na powiększenie kulinarnego portfolio. Sernik czekoladowy jest odpowiedni dla początkujących. Przygotowany i podawany na zimno sprawia, że nikt nie musi obawiać się przypalenia lub wysuszenia deseru.
Dla kogo?
W serniku czekoladowym znajdziecie nie tylko twaróg, ale również ser mascarpone oraz Philadelphia. Potrójnie pyszny i niesamowicie kremowy – nawet najwierniejsi fani serników mogą być zaskoczeni.
Na jaką okazję?
Dopiero urządzacie się w nowym mieszkaniu i nie wszystkie sprzęty kuchenne są gotowe do działania? Nie szkodzi – małą parapetówkę ze słodkim poczęstunkiem możecie zorganizować bez pełnego wyposażenia. Do zrobienia sernika czekoladowego wystarczą foremka, mikser i lodówka.
Czy wiesz, że?
W przeszłości ciasto określano mianem serowca.
Dla urozmaicenia:
Włoska ricotta również nadaje się do przygotowania rozpływającego się w ustach sernika.