Sernik czekoladowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik czekoladowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

763

3501 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

70 gramów

70 gramów

60 gramów

2 sztuki

30 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

kruchy spód:

250 gramów

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz żelatynę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na parze z cukru. Do ciepłych żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz dodawaj powoli do żółtek wszystkie sery, śmietanę i mieszaj aż całość się połączy.

Sernik czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Białka ubij na pianę i połącz z masą czekoladową. Dopraw startą skórką z limonki.

Sernik czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Czekoladowe herbatniki dobrze pokrusz i wymieszaj z masłem, cukrem pudrem i kakao. Taką masą wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 20cm.

Sernik czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Masę serową wyłóż na przygotowany kruchy spód i wstaw do lodówki na minimum 2h. Gotowy sernik posyp wiórkami z startej czekolady.

Sernik czekoladowy - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sernik możesz udekorować kakao, kawałkami czekolady, świeżymi owocami i startą skórką z limonki.

6

Opinie o przepisie

  • Piotr Chojnowski

    Piotr Chojnowski , 29.03.2021

    Jaka ilość jajek do tego ciasta jest?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dominik Bochnak

    Dominik Bochnak , 13.12.2020

    TAK* Genialny pomysł na ciasto genialny smak, niebo w gębie jak to mówią <3 fantastyczne. Uwielbiam takie smakołyki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Nuna

    Katarzyna Nuna , 13.12.2020

    TAK*. Najlepszy sernik jak robiłam, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 09.12.2020

    TAK* Idealny na święta, ale nie tylko. Świetne połączenie sernika i smaku czekolady, najlepszy przepis, jaki widziałam. Gorąco polecam każdemu, kto chce poczuć magię świąt :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Karpińska

    Ania Karpińska , 11.10.2020

    Bardzo prosty i smaczny sernik :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik czekoladowySernik czekoladowy

Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł moment na powiększenie kulinarnego portfolio. Sernik czekoladowy jest odpowiedni dla początkujących. Przygotowany i podawany na zimno sprawia, że nikt nie musi obawiać się przypalenia lub wysuszenia deseru.

Dla kogo?

W serniku czekoladowym znajdziecie nie tylko twaróg, ale również ser mascarpone oraz Philadelphia. Potrójnie pyszny i niesamowicie kremowy – nawet najwierniejsi fani serników mogą być zaskoczeni.

Na jaką okazję?

Dopiero urządzacie się w nowym mieszkaniu i nie wszystkie sprzęty kuchenne są gotowe do działania? Nie szkodzi – małą parapetówkę ze słodkim poczęstunkiem możecie zorganizować bez pełnego wyposażenia. Do zrobienia sernika czekoladowego wystarczą foremka, mikser i lodówka.

Czy wiesz, że?

W przeszłości ciasto określano mianem serowca.

Dla urozmaicenia:

Włoska ricotta również nadaje się do przygotowania rozpływającego się w ustach sernika.