Sernik Oreo

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

403

3197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6771 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14344 osoby zapisały

Udostępnij
Sernik Oreo

Składniki

spód:

200 gramów

masa serowa:

800 gramów

150 mililitrów

1 szklanka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

150 gramów

krem pomarańczowy:

250 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: Roztopioną Kasię i ciastka Oreo wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednorodnej masy.

Sernik Oreo - Krok 1

Krok 2

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm i wykładamy ją pergaminem, po czym na papier wykładamy masę z ciasteczek. Dokładnie wyrównujemy w formie i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.

Sernik Oreo - Krok 2

Krok 3

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Łączymy wszystkie składniki, oprócz ciasteczek i miksujemy. Miksujemy niezbyt długo, aby nie napowietrzyć masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie).

Sernik Oreo - Krok 3

Krok 4

Wyrobioną masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy, a następnie w masę wciskamy ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 150 stopni C.

Sernik Oreo - Krok 4

Krok 5

Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy trzepaczkami, do ubijania białek, do momentu uzyskania sztywnego kremu. Na upieczony sernik wykładamy łyżeczką małe porcje kremu i na nim układamy resztę ciastek Oreo. Dekorujemy krem.

Sernik Oreo - Krok 5
51

Opinie o przepisie

  • Marcin Maciuna

    Marcin Maciuna

    Coś zamiast likieru można dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gębka

    Justyna Gębka

    coś ten przepis nie jest dobrze opisany. zrobiłam wszystko tak jak pisze A ciasto wyszło ciapowate. dół wcale się nie stwardnial ... klapa. jedynie w smaku by l dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ina Caro

    Ina Caro

    Czy jest możliwe zrobić jeszcze bardziej kaloryczne ciasto niz ten sernik?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak

    ja dodałam likier amaretto ale sernik mi nie zastygl tylko taka galaretka się zrobiła :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michelle Callaway

    Michelle Callaway

    Czy wie ktoś ile to ma kalorii?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała

    pychota:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała

    pychota:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kwiatkowski

    Jan Kwiatkowski

    Uwielbiam. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Getek

    Milena Getek

    Pycha! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kevin Skoczek

    Kevin Skoczek

    To jest takie dobre. Że palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Batura

    Anna Batura

    Ciasto cudowne... Rozpływa się w ustach.... Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Ponichter

    Zofia Ponichter

    Śmietanę dodać ubitą?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Trzciańska

    Anna Trzciańska

    Sernik genialnie smaczny i genialnie prosty do zrobienia! Oczywiście można użyć zwykłego sera na sernik, ja kupiłam President Naturalny (taki biedronkowy), dodałam szczyptę soli ... A jeśli nie macie w barku likieru pomarańczowego można to zrobić tak: sok z połowy pomarańczy i skórka otarta z niej, 1 łyżka cukru to wszystko gotować aż się się trochę zredukuje, do ostudzonego gęstego płynu dodać 50 ml wódki, dobrze wstrząsnąć i odstawić w zamkniętym pojemniczku najlepiej na całą noc. "Likier" do krem bardzo dobry!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Płecha

    Monika Płecha

    robie teraz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Gorakowska

    Ewa Gorakowska

    Z tymi polizanymi,jak w reklamie???smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Nowak

    Marta Nowak

    robiłam, pycha był, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andzelika Mielniczuk

    Andzelika Mielniczuk

    Robić??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Dąbrowska

    Agnieszka Dąbrowska

    A jaki to ma być serek kremowy lekko słony ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Haras Latif

    Ewelina Haras Latif

    Andzelika Mielniczuk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Śliwa

    Łukasz Śliwa

    Kasia Wrzesińska-Śliwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Dyszkiewicz

    Klaudia Dyszkiewicz

    Patryk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Czerwak

    Marta Czerwak

    pyszny i nie ma możliwości żeby się nie udał :) próbowałam kilka razy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Gasperaniec

    Justyna Gasperaniec

    Nie lubisz oreo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Miezio

    Anna Miezio

    Justyna Gasperaniec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewka Ławryniuk - Radzikowska

    Ewka Ławryniuk - Radzikowska

    dlaczego to ciasto jest w kategorii ciast bez pieczenia skoro trzeba piec ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Urbanowicz

    Ewa Urbanowicz

    Wczoraj piekłam. Godzinę w 150*i był biały i nie upieczony, potem 15 min. w 180 i wyszedł super. Śmietanę ubiłam i dodałam łyżkę cukru pudru oraz połowę serka Mascarpone. Nie ubijałam piany, dodałam 5 całych jajek i wyszło super. Jest cudny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Smogo

    Ola Smogo

    Sernik wychodzi znakomity według tego przepisu. Po upieczeniu faktycznie jest prawie płynny, ale to normalne... Trzeba odczekać aż przestygnie i najlepiej wstawić do lodówki na trochę... zastyga i jest idealny do krojenia. Ja używam zwykłego twarogu z wiaderka. Żadnych udziwnień, proste przygotowanie, niebo w gębie. Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kula

    Agnieszka Kula

    Jedna wielka masakra. Czas pieczenia i temperatura to jakies nieporozumienie. Po wyciagnieciu z piekarnika srodek plywal. Wymieszalam wszystko i pieklam kolejna godzine. Finalnie wyszla slodka papka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski

    Serio xD te ciastka są tak słabe...nie wiem czym ludzie się zachwycają :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wojna

    Agnieszka Wojna

    Robilam, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Oreo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik OreoSernik Oreo

Szukasz ciekawego przepisu na sernik oreo? Spróbuj tego z ciastkami Oreo. Śmietankowy, gładki ser z kakaowymi markizami z mlecznym nadzieniem to połączenie idealne. Do przygotowania masy serowej użyj lekko słonego serka kanapkowego o naturalnym smaku, dobrze będzie pasował także zwykły twaróg – pamiętaj jednak, by go doprawić. Ser zmiksuj z pozostałymi składnikami – masa będzie gotowa. Dodaj do niej skórkę i sok z pomarańczy, które świetnie będą współgrały ze smakiem sera. Następnie wyłóż masę na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek Oreo. Przed pieczeniem dodaj do masy ciastka i dopiero wtedy włóż całość do piekarnika. Po wyjęciu odłóż sernik do przestygnięcia i udekoruj kremem pomarańczowym i kawałkami ciastek. Jeśli nie masz Oreo, dodaj inne, dowolne kakaowe ciasteczka. Im ciemniejsze, tym lepsze – ich kolor będzie świetnie kontrastował z białym sernikiem. Ciasto przed podaniem schłodź w lodówce. Poda je np. z lodami waniliowymi. Koniecznie upiecz ten pyszny sernik oreo przy najbliższej okazji!