Świąteczny sernik w trzech smakach przepis – Zobacz na przepisy.pl

Świąteczny sernik w trzech smakach

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

601

333 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3646 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10964 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

140 gramów

70 gramów

masa serowa:

900 gramów

3 łyżki

150 gramów

4 sztuki

2 łyżki

oraz:

150 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

150 gramów

100 gramów

polewa:

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Połącz z masłem i wyłóż na dno tortownicy. Wyrównaj. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 1

Krok 2

Przygotuj masę serową. Ser twarogowy połącz za pomocą rózgi kuchennej z proszkiem budyniowym, cukrem, jajkami i śmietaną.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 2

Krok 3

Masę podziel na cztery równe części.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 3

Krok 4

Do pierwszej miseczki dodaj masę makową i mąkę ziemniaczaną, do drugiej czekoladę deserową roztopioną w śmietance 30%, do trzeciej masę kajmakową, a do czwartej ser twarogowy (100 gramów) – wymieszaj zawartości każdej miseczki.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 4

Krok 5

Wyciągnij tortownicę z lodówki. Na sam środek przygotowanego wcześniej spodu wylewaj kolejno po 2 łyżki każdej masy. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania zawartości każdej miski.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 5

Krok 6

Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Udekoruj sernik masą kajmakową, wymieszaną z mlekiem. Podawaj sernik po schłodzeniu w lodówce.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 19.01.2020

    Genialne - zachwyca wyglądem i różnorodnym smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 05.01.2020

    Interesujące zarówno w smaku jak i wyglądzie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  lrn

    Natalia lrn , 24.12.2019

    Sernik rewelacyjny! Ogromnie polecam, nie jest za słodki, jest wilgotny i sprężysty. Ktoś, kto pisze, że sernik nie stężał i się rozplywal- z pewnością zrobił coś źle lub kupił beznadziejny twarog. Przepis zapisuje, z pewnością skorzystam, a zamiast masy makowej zrobiłam masę Oreo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 23.12.2019

    Niestety po upływie czasu pieczenia podanego w przepisie ciasto wciąż jest lejące.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jurczak

    Joanna Jurczak , 23.12.2019

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gralak

    Monika Gralak , 22.12.2019

    Wspaniały smak, pięknie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Grzywaczewska

    Bożena Grzywaczewska , 22.12.2019

    super przepis.bardzo mi smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wiśniewska

    Emilia Wiśniewska , 27.11.2019

    Czy pojemnik z wodą ma zostać podczas pieczenia w piekarniku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aga Rosi

    Aga Rosi , 23.11.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak , 03.02.2019

    cudowne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fusiek

    Kasia Fusiek , 20.12.2018

    Jaki twaróg sernikowy - czy może być taki z wiaderka zmielony? czy powinien być zwykły z kostki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Japoński sernik
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny sernik w trzech smakachŚwiąteczny sernik w trzech smakach

Święta wymagają od nas kulinarnej kreatywności. Na stołach – obok tradycyjnych dań – goszczą coraz częściej nowoczesne wersje potraw. Tak też jest ze świątecznymi sernikami. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczne słodkie menu, wykorzystajcie nasz przepis na sernik tysiąca smaków. To połączenie klasycznego twarogu z masą kajmakową, makową, budyniem i herbatnikami. To zestawienie z pewnością was zachwyci. Co więcej, świąteczny sernik nie wymaga umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z przepisem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze.

Dla kogo?

Sernik świąteczny to propozycja dla tych z was, którzy lubią desery łączące w sobie kulinarną tradycję z nowoczesnością.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje – przede wszystkim na święta. Sernik tysiąca smaków sprawdzi się także podczas innych okazji oraz jako codzienna porcja domowych łakoci.

Czy wiesz, że?

Masa kajmakowa to nic innego jak mleko lub słodka śmietanka, podgrzewane z cukrem lub masłem. Krem do świątecznego sernika tysiąca smaków można łatwo przygotować samodzielnie, gotując na małym ogniu puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym.

Dla urozmaicenia:

Na polewę z masy kajmakowej do sernika tysiąca smaków możecie wysypać wiórki kokosowe lub posiekane orzechy.