Świąteczny sernik w trzech smakach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny sernik w trzech smakach

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

629

522 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3962 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

140 gramów

70 gramów

masa serowa:

900 gramów

3 łyżki

150 gramów

4 sztuki

2 łyżki

oraz:

150 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

30 gramów

150 gramów

100 gramów

polewa:

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Połącz z masłem i wyłóż na dno tortownicy. Wyrównaj. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 1

Krok 2

Przygotuj masę serową. Ser twarogowy połącz za pomocą rózgi kuchennej z proszkiem budyniowym, cukrem, jajkami i śmietaną.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 2

Krok 3

Masę podziel na cztery równe części.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 3

Krok 4

Do pierwszej miseczki dodaj masę makową i mąkę ziemniaczaną, do drugiej czekoladę deserową roztopioną w śmietance 30%, do trzeciej masę kajmakową, a do czwartej ser twarogowy (100 gramów) – wymieszaj zawartości każdej miseczki.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 4

Krok 5

Wyciągnij tortownicę z lodówki. Na sam środek przygotowanego wcześniej spodu wylewaj kolejno po 2 łyżki każdej masy. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania zawartości każdej miski.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 5

Krok 6

Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Udekoruj sernik masą kajmakową, wymieszaną z mlekiem. Podawaj sernik po schłodzeniu w lodówce.

Świąteczny sernik w trzech smakach - Krok 6
20

Opinie o przepisie

  • Martyna Mazurska

    Martyna Mazurska , 13.12.2020

    Jaka wielkosc tortownicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • jac12

    jac12 , 13.12.2020

    TAK. Świąteczny sernik w trzech smakach to poezja kolorów, smaków i aromatów nie do opisania. Po prostu coś pysznego i bardzo, ale to bardzo efektownego. Idealny na Święta Bożego Narodzenia. Połączenie smaków jest wyjątkowe, stanowi poezję nie do opisania, pod względem wyglądu, smaku. Kubki smakowe są mega pozytywnie rozpieszczane. Wygląda i smakuje bosko. Ten sernik jest po prostu przepyszny, pierwszy raz go robiłem i na pewno nie ostatni! Mimo,że jest bardzo pracochłonny to efekt końcowy to wynagradza. Polecam zrobić na święta, bo u mnie na pewno zagości na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Bednarczyk

    Wioleta Bednarczyk , 04.12.2020

    TAK.Ten sernik zasługuje na miano Sernika Świątecznego bez dwóch zdań.Pięknie się prezentuje na świątecznym stole, po przekrojeniu idealne warstwy a smak to jest poezja.Ciasto dla amatorów sernika, makowca i krówki w jednym.To ciasto piekę nie tylko na Święta ale na każdą fajną imprezę bo zaskakuje każdego wyglądem i smakiem.Ja dodatkowo aby podkreślić rangę Świat posypuję je owocami granatu.Polecam to ciasto każdemu do zrobienia bo jest bardzo proste,pyszne i eleganckie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 03.12.2020

    TAK. Kolorowy Świąteczny sernik w trzech smakach wyglądem zaskakuje, a swym aromatem nawet niejadka do stołu przywołuje. Wspaniała uczta dla podniebienia, bo lepszego ciasta na święta nie ma. W ciągu dwóch dni musiałam go piec aż dwa razy, znikł z talerza w mgnieniu oka. Ten sernik jest po prostu przepyszny! Polecam zrobić na święta, bo u mnie na pewno zagości na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Woźniak

    Andrzej Woźniak , 01.12.2020

    jaki dodać twaróg. pewnie najlepiej jego wycisnąć by nie był mokry. bo w innym przypadku będzie rozpadać się ciasto ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Jeszcze takiego nie jadłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 19.01.2020

    Genialne - zachwyca wyglądem i różnorodnym smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Guźniczak

    Katarzyna Guźniczak , 05.01.2020

    Interesujące zarówno w smaku jak i wyglądzie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  lrn

    Natalia lrn , 24.12.2019

    Sernik rewelacyjny! Ogromnie polecam, nie jest za słodki, jest wilgotny i sprężysty. Ktoś, kto pisze, że sernik nie stężał i się rozplywal- z pewnością zrobił coś źle lub kupił beznadziejny twarog. Przepis zapisuje, z pewnością skorzystam, a zamiast masy makowej zrobiłam masę Oreo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 23.12.2019

    Niestety po upływie czasu pieczenia podanego w przepisie ciasto wciąż jest lejące.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jurczak

    Joanna Jurczak , 23.12.2019

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gralak

    Monika Gralak , 22.12.2019

    Wspaniały smak, pięknie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Grzywaczewska

    Bożena Grzywaczewska , 22.12.2019

    super przepis.bardzo mi smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Wiśniewska

    Emilia Wiśniewska , 27.11.2019

    Czy pojemnik z wodą ma zostać podczas pieczenia w piekarniku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Aga Rosi

    Aga Rosi , 23.11.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak , 03.02.2019

    cudowne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Fusiek

    Kasia Fusiek , 20.12.2018

    Jaki twaróg sernikowy - czy może być taki z wiaderka zmielony? czy powinien być zwykły z kostki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny sernik w trzech smakach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny sernik w trzech smakachŚwiąteczny sernik w trzech smakach

Święta wymagają od nas kulinarnej kreatywności. Na stołach – obok tradycyjnych dań – goszczą coraz częściej nowoczesne wersje potraw. Tak też jest ze świątecznymi sernikami. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczne słodkie menu, wykorzystajcie nasz przepis na sernik tysiąca smaków. To połączenie klasycznego twarogu z masą kajmakową, makową, budyniem i herbatnikami. To zestawienie z pewnością was zachwyci. Co więcej, świąteczny sernik nie wymaga umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z przepisem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze.

Dla kogo?

Sernik świąteczny to propozycja dla tych z was, którzy lubią desery łączące w sobie kulinarną tradycję z nowoczesnością.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa wskazuje – przede wszystkim na święta. Sernik tysiąca smaków sprawdzi się także podczas innych okazji oraz jako codzienna porcja domowych łakoci.

Czy wiesz, że?

Masa kajmakowa to nic innego jak mleko lub słodka śmietanka, podgrzewane z cukrem lub masłem. Krem do świątecznego sernika tysiąca smaków można łatwo przygotować samodzielnie, gotując na małym ogniu puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym.

Dla urozmaicenia:

Na polewę z masy kajmakowej do sernika tysiąca smaków możecie wysypać wiórki kokosowe lub posiekane orzechy.