Świąteczny sernik w trzech smakach
NOWY PRZEPIS
łatwe
12945 osób zapisało

Składniki
spód:
140 gramów
70 gramów
masa serowa:
900 gramów
3 łyżki
150 gramów
4 sztuki
2 łyżki
oraz:
150 gramów
1 łyżeczka
80 gramów
30 gramów
150 gramów
100 gramów
polewa:
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Połącz z masłem i wyłóż na dno tortownicy. Wyrównaj. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Krok 2
Przygotuj masę serową. Ser twarogowy połącz za pomocą rózgi kuchennej z proszkiem budyniowym, cukrem, jajkami i śmietaną.

Krok 3
Masę podziel na cztery równe części.

Krok 4
Do pierwszej miseczki dodaj masę makową i mąkę ziemniaczaną, do drugiej czekoladę deserową roztopioną w śmietance 30%, do trzeciej masę kajmakową, a do czwartej ser twarogowy (100 gramów) – wymieszaj zawartości każdej miseczki.

Krok 5
Wyciągnij tortownicę z lodówki. Na sam środek przygotowanego wcześniej spodu wylewaj kolejno po 2 łyżki każdej masy. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania zawartości każdej miski.

Krok 6
Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Udekoruj sernik masą kajmakową, wymieszaną z mlekiem. Podawaj sernik po schłodzeniu w lodówce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczny sernik w trzech smakach
Święta wymagają od nas kulinarnej kreatywności. Na stołach – obok tradycyjnych dań – goszczą coraz częściej nowoczesne wersje potraw. Tak też jest ze świątecznymi sernikami. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczne słodkie menu, wykorzystajcie nasz przepis na sernik tysiąca smaków. To połączenie klasycznego twarogu z masą kajmakową, makową, budyniem i herbatnikami. To zestawienie z pewnością was zachwyci. Co więcej, świąteczny sernik nie wymaga umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z przepisem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze.
Dla kogo?
Sernik świąteczny to propozycja dla tych z was, którzy lubią desery łączące w sobie kulinarną tradycję z nowoczesnością.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa wskazuje – przede wszystkim na święta. Sernik tysiąca smaków sprawdzi się także podczas innych okazji oraz jako codzienna porcja domowych łakoci.
Czy wiesz, że?
Masa kajmakowa to nic innego jak mleko lub słodka śmietanka, podgrzewane z cukrem lub masłem. Krem do świątecznego sernika tysiąca smaków można łatwo przygotować samodzielnie, gotując na małym ogniu puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym.
Dla urozmaicenia:
Na polewę z masy kajmakowej do sernika tysiąca smaków możecie wysypać wiórki kokosowe lub posiekane orzechy.