Świąteczny sernik w trzech smakach
NOWY PRZEPIS
łatwe
12948 osób zapisało

Składniki
spód:
140 gramów
70 gramów
masa serowa:
900 gramów
3 łyżki
150 gramów
4 sztuki
2 łyżki
oraz:
150 gramów
1 łyżeczka
80 gramów
30 gramów
150 gramów
100 gramów
polewa:
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztop. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Połącz z masłem i wyłóż na dno tortownicy. Wyrównaj. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Krok 2
Przygotuj masę serową. Ser twarogowy połącz za pomocą rózgi kuchennej z proszkiem budyniowym, cukrem, jajkami i śmietaną.

Krok 3
Masę podziel na cztery równe części.

Krok 4
Do pierwszej miseczki dodaj masę makową i mąkę ziemniaczaną, do drugiej czekoladę deserową roztopioną w śmietance 30%, do trzeciej masę kajmakową, a do czwartej ser twarogowy (100 gramów) – wymieszaj zawartości każdej miseczki.

Krok 5
Wyciągnij tortownicę z lodówki. Na sam środek przygotowanego wcześniej spodu wylewaj kolejno po 2 łyżki każdej masy. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania zawartości każdej miski.

Krok 6
Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Udekoruj sernik masą kajmakową, wymieszaną z mlekiem. Podawaj sernik po schłodzeniu w lodówce.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczny sernik w trzech smakach
Święta wymagają od nas kulinarnej kreatywności. Na stołach – obok tradycyjnych dań – goszczą coraz częściej nowoczesne wersje potraw. Tak też jest ze świątecznymi sernikami. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczne słodkie menu, wykorzystajcie nasz przepis na sernik tysiąca smaków. To połączenie klasycznego twarogu z masą kajmakową, makową, budyniem i herbatnikami. To zestawienie z pewnością was zachwyci. Co więcej, świąteczny sernik nie wymaga umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z przepisem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze.
Dla kogo?
Sernik świąteczny to propozycja dla tych z was, którzy lubią desery łączące w sobie kulinarną tradycję z nowoczesnością.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa wskazuje – przede wszystkim na święta. Sernik tysiąca smaków sprawdzi się także podczas innych okazji oraz jako codzienna porcja domowych łakoci.
Czy wiesz, że?
Masa kajmakowa to nic innego jak mleko lub słodka śmietanka, podgrzewane z cukrem lub masłem. Krem do świątecznego sernika tysiąca smaków można łatwo przygotować samodzielnie, gotując na małym ogniu puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym.
Dla urozmaicenia:
Na polewę z masy kajmakowej do sernika tysiąca smaków możecie wysypać wiórki kokosowe lub posiekane orzechy.































