Wiedeński, nowojorski, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze? Czy ilość twarogu ma znaczenie dla czasu pieczenia? Przedstawiamy porady dotyczące tego, ile piec sernik w piekarniku, które przydadzą się zarówno początkującym, jak i doświadczonym kucharzom.

Ile piec sernik? Spiesz się powoli

Idealny sernik jest aksamitny i wilgotny, dlatego uniwersalną zasadą jego przygotowania jest pieczenie w niższych temperaturach (zazwyczaj 150-180°C). Automatycznie wydłuża to czas, który wypiek musi spędzić w piecu. W zależności od rodzaju i ilości użytych składników potrwa to 1-1,5 godziny.

Ile czasu piec sernik z 1 kg sera?

Ilość masy twarogowej ma bardzo duże znaczenie. W końcu każdemu kucharzowi zależy na tym, by uniknąć mało estetycznych pęknięć na powierzchni sernika oraz równomiernym wypieczeniu. Gdy w planach mamy niższy sernik, przypominający tartę, czas pieczenia będzie stosunkowo krótki. Jak długo piec sernik o takiej wysokości? W temperaturze 170-180°C potrwa to około 60-70 minut.

Jak długo piec sernik z 2 kg sera?

Taka ilość twarogu zapowiada, że będziemy mieć do czynienia z wysokim sernikiem, który śmiało można uznać za popisowy wypiek. W tym przypadku należy uzbroić się w cierpliwość. Temperatura piekarnika nie powinna przekraczać 150°C, a czas pieczenia będzie wynosił nawet 90-100 minut. By zmniejszyć ryzyko wysuszenia się masy serowej, polecamy przygotowywać sernik w kąpieli wodnej, ustawiając na dolnym poziomie piekarnika naczynie z wodą.

Ile piec sernik na kruchym spodzie?

Cały proces pieczenia należy podzielić na dwa etapy. Najlepsze rezultaty uzyskacie, gdy najpierw w piekarniku przygotujecie kruche ciasto. Po rozwałkowaniu i przeniesieniu do formy, nakłujcie je w kilku miejscach widelcem. Przygotowanie kruchego spodu w temperaturze 180°C potrwa 20 minut.

Do zrobienia efektownego sernika na kruchym spodzie wystarczy maksymalnie 1,5 kg masy serowej. A zatem ile piec sernik na kruchym spodzie tej wielkości? Pieczenie całości potrwa 80-90 minut w temperaturze 160°C. Nie powinna być wyższa, by spód nie przypalił się.

Sernik – z termoobiegiem czy bez?

W większości receptur znajdziecie wytyczne mówiące o tym, że sernik najlepiej jest przygotować w trybie góra-dół. Wszystko dla równomiernego, niegwałtownego wypieczenia.

Jeśli jednak zależy wam na użyciu termoobiegu, musicie pamiętać, że temperaturę pieczenia trzeba obniżyć o około 20°C. Jak długo piec sernik w piekarniku z termoobiegiem? Wiele zależy od mocy urządzenia, w które wyposażone są wasze kuchnie. Może to potrwać około 50-60 minut. Należy też unikać niepotrzebnego uchylania drzwiczek pieca, ponieważ to najczęstsza przyczyna pękania i opadania sernika.

Świat serników, czyli pomysły na twarogowe pyszności

Co prawda jego nazwa może kojarzyć się z porankami, lecz sernik z rosą to pomysł na elegancki deser, podawany tuż po uroczystym obiedzie. Sernikowi królewskiemu też nie brakuje wytworności, więc pamiętajcie o nim, gdy święta za pasem.

Wiecie już, ile piec sernik. Co powiecie zatem na kulinarne safari z sernikiem zebra? Podczas specjalnych okazji wygląd potraw jest tak samo ważny, jak ich smak, a ta receptura to pewniak. Mimo że podawany na chłodno, egzotyczną atmosferę zapewni także sernik mango.

Jeśli macie chrapkę na bardziej lokalne smaki, sernik ze śliwkami i kruszonką będzie jak znalazł. Przystrojony borówkami sernik z budyniem to kolejny sposób na wykorzystanie przysmaków prosto z własnego ogródka. Który wariant wybierzecie na pierwszy ogień?