Sernik nowojorski

- Krok 1Rozgrzać piekarnik do 150°C. Okrągłą formę 20 cm z wyjmowanym dnem nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Krok 2Herbatniki drobno pokruszyć w maszynce lub blenderem lub umieścić je w worku foliowym na stole i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na drobne okruchy.
- Krok 3Roztopić Kasię w dużym rondlu i wymieszać z okruchami herbatników.
- Krok 4Równomiernie rozprowadzić mieszaninę na dnie przygotowanej formy i mocno docisnąć grzbietem łyżki.
- Krok 5Zetrzeć skórkę z cytryny do dużej miski. Wycisnąć cytrynę i dodać około 2 łyżeczek soku do skórki w misce.
- Krok 6Połączyć mąkę kukurydzianą z sokiem i skórką z cytryny w misce i wymieszać z serkiem, brązowym cukrem i aromatem waniliowym przy pomocy drewnianej łyżki lub blendera. Dobrze wymieszać.
- Krok 7Oddzielić żółtko od białka 1 jajka (to białko nie będzie użyte). Wymieszać żółtko z masą serową, a następnie po jednym dodawać pozostałe jajka. Dobrze wymieszać.
- Krok 8Wyłożyć masę serową na przygotowany spód w formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.
- Krok 9Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystygnięcia w piekarniku. Zimny sernik przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na dzień lub noc. Następnie wyjąć z formy. Ostrożnie oddzielić spód ciasta od dna formy przy pomocy długiego, cienkiego noża. Posypać cukrem pudrem i pokroić na 8-10 kawałków.

Zamiast zwykłych herbatników można użyć herbatników czekoladowych, imbirowych lub o innym smaku.

Sernik New York to jedno z najsłynniejszych ciast świata. Powstało w jednej z nowojorskich restauracji i bardzo szybko zdobyło popularność, nie tylko wśród Amerykanów. Jego charakterystyczną cechą jest konsystencja – sernik nowojorski jest bardzo kremowy i gęsty, zupełnie inny niż znane w Polsce delikatne i puszyste wypieki. Piecze się go bez dodatków w postaci owoców czy skórki pomarańczowej. By ciasto nabrało przyjemnego aromatu, dodaj do niego jedynie startą skórkę cytrynową, która bardzo dobrze podkreśli śmietankowy smak sernika. Spód przygotuj z pokruszonych herbatników albo ciasteczek zbożowych, delikatnie słodkich. Składniki na masę wymieszaj dokładnie, dodając powoli po jednym jajku. Po upieczeniu pozostaw sernik w otwartym piekarniku, by nie opadł. Podawaj ciasto dobrze schłodzone. W tym celu pozostaw je w lodówce na dzień lub noc. Podawaj posypane przesianym przez sitko cukrem pudrem. Mamy nadzieje, że upieczenie oraz jedzenie sernika New York będzie dla Ciebie przyjemnością!