
Składniki
spód:
80 gramów
140 gramów
masa serowa:
900 gramów
250 gramów
3 łyżki
4 sztuki
180 mililitrów
1 sztuka
polewa:
200 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciastka rozdrabniamy blenderem na pył i przesypujemy do miski. Wlewamy roztopione masło. Całość zagniatamy, aż powstanie mokra kruszonka.

Krok 2
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Masę przesypujemy na dno, dociskamy i formujemy spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, skórkę otarta z cytryny, śmietanę, 3 jajka oraz jedno żółtko. Całość krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.

Krok 4
Tortownicę wyjmujemy z lodówki i owijamy filią aluminiową. Do większej blaszki wkładamy tortownicę. Wlewamy wrzącą wodę tak do połowy formy.

Krok 5
Masę serowa przelewamy na spód i wyrównujemy z wierzchu. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 min, następnie zmniejszamy moc do 110 C i pieczemy dodatkowe 40-45 min. ( lub dłużej) Masa z wierzchu musi być ścięta i sprężysta. Piekarnik wyłączamy i studzimy w nim sernik.

Krok 6
Śmietanę łączymy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Po wystudzeniu smarujemy sernik powstałą polewą. Sernik chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik nowojorski
Z czym najbardziej kojarzy się Nowy Jork? Statua Wolności, Central Park czy Times Square zapewne pierwsze przychodzą na myśl zapalonym podróżnikom. Wyprawa kulinarna w ten rejon świata też może być równie satysfakcjonująca, ponieważ lekki i kremowy sernik nowojorski to pyszna alternatywa dla twarogowych ciast, które znamy ze swojskich receptur.
Dla kogo?
Wielu uważa, że najpyszniejszy sernik na świecie to właśnie ten nowojorski. Chcesz się o tym przekonać? Kulinarny świat stoi przed tobą otworem. Lubisz odkrywać nowe przepisy i szukasz nieszablonowego podejścia do klasycznych specjałów? Sernikiem w stylu nowojorskim z pewnością nie będziesz rozczarowany.
Na jaką okazję?
Ciasto prezentuje się znakomicie, dlatego wypada rewelacyjnie niezależnie od okoliczności. Najpyszniejszy sernik na świecie możesz uwzględnić w świątecznym menu, ale nie tylko. Sernik nowojorski sprawdzi się w roli deseru po wykwintnym rodzinnym obiedzie lub jako słodki poczęstunek w gronie znajomych.
Czy wiesz, że…?
W XIX wieku pewien amerykański mleczarz chcąc uzyskać masę o konsystencji zbliżonej do francuskich serów dojrzewających, otrzymał kremowe nadzienie. I tak właśnie, zupełnym przypadkiem powstał najpyszniejszy sernik na świecie! Niektóre przepisy na sernik nowojorski zamiast tradycyjnego twarogu uwzględniają serek śmietankowy – to właśnie ten składnik zapewnia jeszcze bardziej delikatną i kremową konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Podczas dekorowania sernika możesz zdać się na intuicję lub pozwolić sobie na improwizację. Posyp go kakao lub ułóż na wierzchu świeże owoce, np. maliny albo borówki.