Sernik nowojorski – przepis z sera: sprawdzony | Przepisy.pl pixel

Sernik nowojorski

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

128

960 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

1137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

80 gramów

140 gramów

masa serowa:

900 gramów

250 gramów

3 łyżki

4 sztuki

180 mililitrów

1 sztuka

polewa:

200 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastka rozdrabniamy blenderem na pył i przesypujemy do miski. Wlewamy roztopione masło. Całość zagniatamy, aż powstanie mokra kruszonka.

Sernik nowojorski - Krok 1

Krok 2

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Masę przesypujemy na dno, dociskamy i formujemy spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Sernik nowojorski - Krok 2

Krok 3

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, skórkę otarta z cytryny, śmietanę, 3 jajka oraz jedno żółtko. Całość krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.

Sernik nowojorski - Krok 3

Krok 4

Tortownicę wyjmujemy z lodówki i owijamy filią aluminiową. Do większej blaszki wkładamy tortownicę. Wlewamy wrzącą wodę tak do połowy formy.

Sernik nowojorski - Krok 4

Krok 5

Masę serowa przelewamy na spód i wyrównujemy z wierzchu. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 min, następnie zmniejszamy moc do 110 C i pieczemy dodatkowe 40-45 min. ( lub dłużej) Masa z wierzchu musi być ścięta i sprężysta. Piekarnik wyłączamy i studzimy w nim sernik.

Sernik nowojorski - Krok 5

Krok 6

Śmietanę łączymy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Po wystudzeniu smarujemy sernik powstałą polewą. Sernik chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Sernik nowojorski - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • andziuvip

    andziuvip , 17.11.2023

    A twaróg jaki dajemy ten z wiaderka, czy inny?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Miłka

    Miłka , 23.12.2022

    Właśnie piekę to cudo i dałam kwaśną ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dd

    Dd , 30.09.2022

    Dlaczego nie jest napisane jaka śmietana słodka czy kwaśna

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik nowojorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik nowojorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik nowojorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik nowojorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik nowojorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik nowojorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik nowojorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik nowojorski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik Królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik nowojorskiSernik nowojorski

Z czym najbardziej kojarzy się Nowy Jork? Statua Wolności, Central Park czy Times Square zapewne pierwsze przychodzą na myśl zapalonym podróżnikom. Wyprawa kulinarna w ten rejon świata też może być równie satysfakcjonująca, ponieważ lekki i kremowy sernik nowojorski to pyszna alternatywa dla twarogowych ciast, które znamy ze swojskich receptur.

Dla kogo?

Wielu uważa, że najpyszniejszy sernik na świecie to właśnie ten nowojorski. Chcesz się o tym przekonać? Kulinarny świat stoi przed tobą otworem. Lubisz odkrywać nowe przepisy i szukasz nieszablonowego podejścia do klasycznych specjałów? Sernikiem w stylu nowojorskim z pewnością nie będziesz rozczarowany.

Na jaką okazję?

Ciasto prezentuje się znakomicie, dlatego wypada rewelacyjnie niezależnie od okoliczności. Najpyszniejszy sernik na świecie możesz uwzględnić w świątecznym menu, ale nie tylko. Sernik nowojorski sprawdzi się w roli deseru po wykwintnym rodzinnym obiedzie lub jako słodki poczęstunek w gronie znajomych.

Czy wiesz, że…?

W XIX wieku pewien amerykański mleczarz chcąc uzyskać masę o konsystencji zbliżonej do francuskich serów dojrzewających, otrzymał kremowe nadzienie. I tak właśnie, zupełnym przypadkiem powstał najpyszniejszy sernik na świecie! Niektóre przepisy na sernik nowojorski zamiast tradycyjnego twarogu uwzględniają serek śmietankowy – to właśnie ten składnik zapewnia jeszcze bardziej delikatną i kremową konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Podczas dekorowania sernika możesz zdać się na intuicję lub pozwolić sobie na improwizację. Posyp go kakao lub ułóż na wierzchu świeże owoce, np. maliny albo borówki.