Sernik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

291

1124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

3206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

200 gramów

5 sztuk

4 łyżki

200 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Po chwili dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.

Sernik - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy twaróg sernikowy i nadal mieszamy.

Sernik - Krok 2

Krok 3

Do powstałej masy dodajemy cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Cały czas mieszamy, aż do połączenia się składników.

Sernik - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła.

Sernik - Krok 4

Krok 5

Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przelewamy do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 55 min w temperaturze ok 170 C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Sernik - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Myszka

    Myszka , 11.12.2022

    Czy sernik jest suchy czy wilgotny po upieczeniu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • kasz sob

    kasz sob , 01.12.2022

    Mi wyszedł przepyszny rozpisywał się ustach polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania BLACHETZKI

    Ania BLACHETZKI , 08.11.2020

    Niestety na zewnątrz było upieczone w środku surowe mimo przedłużonego czasu pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SernikSernik

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za sernikiem. Ciasto to, należące do kanonu deserowego, występuje w niezliczonej ilości wersji. Jeśli szukacie przepisu na klasyczny sernik z białego sera, bez żadnych dodatków – spróbujcie naszej wersji tego ciasta. Jest prosta, szybka, a efekt finalny – zaskakujący! Wystarczy kilka podstawowych składników, aby przygotować tradycyjny sernik, z lekkim aromatem waniliowym.

Dla kogo?

Dla każdego – bez względu na wiek i upodobania kulinarne! Sernik posmakuje zwolennikom tradycyjnych, delikatnych domowych deserów.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na świąteczny stół, ale także prosty sernik idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego menu deserowego.

Czy wiesz, że?

Wynalezienie przepisu na sernik przypisuje się Grekom, którzy już w starożytności przygotowywali deser zbliżony do współczesnego placka z białego sera, cukru i jajek.

Dla urozmaicenia:

Klasyczny sernik świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami oraz liśćmi świeżej mięty. W sezonie letnim nie zapomnij o owocowym akcencie np. o truskawkach.