Sernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

270

839 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2907 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6706 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

200 gramów

120 gramów

1 sztuka

2 łyżki

masa:

5 sztuk

750 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Krok 2

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krok 3

Do masy żółtkowej dodaj twaróg, pianę z białek, sernix i sok z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj pół szklanki mleka i ponownie wymieszaj.

Krok 5

Mąkę wymieszaj z cukrem i posiekaną Kasią, dodaj śmietanę, jajko i szybko zagnieć ciasto.

Krok 6

Ciastem wylep spód i brzegi tortownicy.

Krok 7

Masę serową przełóż do wylepionej ciastem tortownicy i piecz w 200°C przez około 60 minut.

24

Opinie o przepisie

  • Irena Adamska

    Irena Adamska, 13.12.2017

    jest ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Zarzeczna

    Grażyna Zarzeczna, 17.09.2017

    Ile foremek z tego będzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kosińska

    Elżbieta Kosińska, 01.07.2016

    Mniamniusne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbigniew nowak

    zbigniew nowak, 26.03.2016

    super sernik tylko prosze o pomoc ze skladnikami na 2 kg twarogu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kostecka

    Halina Kostecka, 25.03.2016

    Poliecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ona ona

    Ona ona , 24.03.2016

    sernix to taka przyprawa w proszku do sernika.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 24.03.2016

    Do przygotowania tego ciasta najlepiej użyć kwaśną śmietanę 18 %.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 24.03.2016

    Sernix jest dodatkiem ulepszającym sernik. Można go łatwo budyniem waniliowym lub śmietankowym w proszku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magena Cy-Monek

    Magena Cy-Monek, 23.03.2016

    sernix to mieszanka w proszku do sernikow,ulepszacz ale czym go zastąpic to nie mam pojęcia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Collrep

    Beata Collrep, 17.03.2016

    ja tez poprosze..dzis jakis upieklam..ale jadalam lepsze!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Flak Nestmann

    Ania Flak Nestmann, 16.03.2016

    Co to jest Sernix? I czym go ewentualnie zastąpię? Tu gdzie mieszkam, nie sądzę, że coś takiego znajdę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Zawadowicz

    Bogusława Zawadowicz, 16.03.2016

    Jak będę miała wolną chwilę to przekażę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Łagodzińska

    Alina Łagodzińska, 16.03.2016

    a nie udostepniła by go Pani ?:), please

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Zawadowicz

    Bogusława Zawadowicz, 16.03.2016

    Mam stary przepis na sernik jeszcze mojej babci i nigdy inny nie był lepszy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Anasiewicz

    Patrycja Anasiewicz, 15.03.2016

    a co to jest sernix?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Andrzej Łozowscy

    Grażyna Andrzej Łozowscy, 15.03.2016

    Dajcie ten przepis bo Slinka leci !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Berenika Kasprzak-Mucha

    Berenika Kasprzak-Mucha, 15.03.2016

    Link nie dziala, moze ktos wyslac,bo sernik wyglada suppeerr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wawdysz

    Magdalena Wawdysz, 15.03.2016

    Uwielbiam sernik będę piekła na wielkanoc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Felis

    Agnieszka Felis, 15.03.2016

    Mniammmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pigla

    Elzbieta Pigla, 15.03.2016

    Ale czad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Zalewska

    Alicja Zalewska, 15.03.2016

    ale te gwiazdki to na Boże Narodzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • konrad Kamiński

    konrad Kamiński, 28.02.2016

    super sernik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  Pustulka

    Beata Pustulka, 23.02.2016

    Jaka śmietanę to ciasta dodać??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wójcik

    Agnieszka Wójcik, 25.01.2016

    bardzo pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SernikSernik

Sernik to uniwersalna propozycja wypieku, który świetnie sprawdzi się na codzienny deser. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź go na cieście kruchym. Aby spód wypieku wyszedł złocisty, osobno utrzyj żółta z kostką do pieczenia, a następnie połącz je z mąką, białka natomiast ubij na sztywną pianę. Wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany zapewnią masie na ciasto puszystość. Sekret pysznego sernika tkwi w odpowiedniej masie serowej. Do jej przyrządzenia doskonale nadaje się biały twaróg, który należy utrzeć z cukrem waniliowym (możesz go ewentualnie zastąpić łyżeczką miodu lub cukrem pudrem). Zamiast twarogu sięgnij również po serki homogenizowane o neutralnym smaku (świetnie sprawdzą się waniliowe i śmietankowe). Spójną konsystencję masie serowej zapewni specjalna przyprawa w proszku do serników lub niewielka ilość budyniu. Dla kontrastu smakowego dodaj do niej także sok cytrynowy. Ciasto piecz w dowolnej formie: efektownie będzie prezentowało się, jeśli przygotujesz je w tortownicy. Gotowy sernik udekoruj cynamonem lub kruszonką. Wypróbuj nasz uniwersalny przepis.