
Składniki
800 gramów
200 gramów
5 sztuk
4 łyżki
200 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Po chwili dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.

Krok 2
Następnie dodajemy twaróg sernikowy i nadal mieszamy.

Krok 3
Do powstałej masy dodajemy cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Cały czas mieszamy, aż do połączenia się składników.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła.

Krok 5
Formę na sernik wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przelewamy do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok 55 min w temperaturze ok 170 C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik
Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za sernikiem. Ciasto to, należące do kanonu deserowego, występuje w niezliczonej ilości wersji. Jeśli szukacie przepisu na klasyczny sernik z białego sera, bez żadnych dodatków – spróbujcie naszej wersji tego ciasta. Jest prosta, szybka, a efekt finalny – zaskakujący! Wystarczy kilka podstawowych składników, aby przygotować tradycyjny sernik, z lekkim aromatem waniliowym.
Dla kogo?
Dla każdego – bez względu na wiek i upodobania kulinarne! Sernik posmakuje zwolennikom tradycyjnych, delikatnych domowych deserów.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na świąteczny stół, ale także prosty sernik idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego menu deserowego.
Czy wiesz, że?
Wynalezienie przepisu na sernik przypisuje się Grekom, którzy już w starożytności przygotowywali deser zbliżony do współczesnego placka z białego sera, cukru i jajek.
Dla urozmaicenia:
Klasyczny sernik świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami oraz liśćmi świeżej mięty. W sezonie letnim nie zapomnij o owocowym akcencie np. o truskawkach.