Co zamiast budyniu do sernika? Czym go zastąpić?
W większości przepisów na sernik znajduje się budyń, ale co, jeśli go zabraknie? Co zamiast budyniu do sernika, żeby ciasto zachowało odpowiednią konsystencję, smak i aromat?
Co dodać do sernika zamiast budyniu?
W planach macie przygotowanie sernika, ale zabrało wam budyniu? Co do sernika zamiast budyniu? Czy ciasto w ogóle uda się bez budyniu? Oczywiście, że tak. Najprostszym sposobem na zastąpienie budyniu w serniku jest dodanie do ciasta około 4 dag mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego. Te zamienniki zapewniają zarówno odpowiedni aromat ciasta, jak i właściwą spoistość masy. Mąka zagęści sernik, a ekstrakt sprawi, że ciasto będzie przyjemnie pachniało laskami wanilii.
Co zamiast budyniu do sernika sprawdzi się równie dobrze? Alternatywą jest dodanie do sernika miękkich owoców, np. brzoskwiń lub moreli. Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców, z powodzeniem możecie wykorzystać te z puszki. Dobrze sprawdzą się brzoskwinie w lekkim syropie – nie mają tak dużo cukru i nie przesłodzą sernika. Trzeba jednak pamiętać, żeby dobrze odsączyć owoce z zalewy, bo nadmiar syropu zbytnio rozwodni masę i sernik może się nie upiec.
Czym zastąpić budyń w serniku z makiem?
Co dać zamiast budyniu do sernika z makiem, czyli do seromakowca? Budyń możecie zastąpić serkiem mascarpone i aromatem waniliowym – trzeba tylko dobrze wymieszać masę, żeby pozbyć się grudek. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na sernik nowojorski (bez budyniu), przebojowy sernik królewski (z budyniem śmietankowym) lub serniko-brownie z czekoladą.
Komentarze (0)