Sernikobrownie – przepis ze spodem: z budyniem | Przepisy.pl pixel

Serniko-brownie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

315 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa serowa:

450 gramów

180 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

masa czekoladowa:

2 opakowania

1 sztuka

190 gramów

3 sztuki

160 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser twarogowy, cukier, budyń (proszek), jajka oraz cukier waniliowy przełóż do miski i krótko zmiksuj jedynie do momentu połączenia składników.

Serniko-brownie - Krok 1

Krok 2

W kąpieli wodnej rozpuść masło oraz czekoladę. Dodaj przyprawę płatki chilli Knorr i wymieszaj.

Serniko-brownie - Krok 2

Krok 3

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną puszystą masę.

Serniko-brownie - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej do niej powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

Serniko-brownie - Krok 4

Krok 5

Tak uzyskane dwie masy wylewaj na przemian na foremkę wyłożoną pergaminem. Piecz 45 min w temperaturze 180 st. C. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

Serniko-brownie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Na wierzch ciasta możesz dodać świeże owoce np. truskawki lub maliny.

2

Opinie o przepisie

  • słodkakinia

    słodkakinia , 03.12.2022

    czy ten budyń mam dodać w proszku czy już zrobiony?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serniko-brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serniko-brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serniko-brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serniko-brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serniko-brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serniko-brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serniko-brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serniko-brownie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serniko-brownieSerniko-brownie

Miłośników serników nie brakuje. Tak samo, jak fanów czekolady. Dziś zapraszamy do kuchni wszystkich łasuchów, którym marzy się połączenie ulubionych składników w jednym deserze. Smakowite zestawy staną się twoją specjalnością – wszystko za sprawą serniko-brownie.

Dla kogo?

Nie boisz się kulinarnych eksperymentów? Doskonale się składa! W serniko-brownie smak klasycznych produktów deserowych zostanie przełamany aromatycznymi przyprawami. Przekonasz się, że płatki chili i wędzona papryka to składniki, które warto mieć pod ręką nie tylko podczas przyrządzania wytrawnych dań.

Na jaką okazję?

Ciasto świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie miej więc wątpliwości, że serniko-brownie nadaje się do podania nawet podczas największych domowych uroczystości – zaproponuj je gościom w trakcie bożonarodzeniowego albo wielkanocnego spotkania przy stole.

Czy wiesz, że?

Ser twarogowy możesz zmielić samodzielnie. Pamiętaj, że najlepsze efekty uzyskasz, jeśli czynność tę powtórzysz trzykrotnie.

Dla urozmaicenia:

Gdy mowa o owocowych dodatkach, w przepisie na serniko-brownie możesz pozwolić sobie na pewną dozę improwizacji. Do deseru doskonale pasują brzoskwinie, jeżyny, wiśnie, a także konfitury, np. porzeczkowa.