Ciasto z morelami i bezą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z morelami i bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

219

530 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1607 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

4 sztuki

nadzienie:

10 sztuk

pianka bezowa:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy całość nożem, aż powstanie kruszonka. Po chwili dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 1

Krok 2

Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 3

Krok 4

Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy je na podpieczony spód.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy cukier nadal ubijając, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 5

Krok 6

Powstałą bezę przekładamy na ciasto. Pieczemy ok 20 min w temp. 170 °C następnie zmniejszamy moc do 60 °C i suszymy bezę kolejne 15 min.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z morelami i beząCiasto z morelami i bezą

Ciasto morelowe z bezą to propozycja dla tych z was, którzy w deserach poszukują – oprócz słodyczy – orzeźwiającego smaku. Owoce doskonale łączą się z delikatną pianą z białek, tworząc deser, doskonały na każdą okazję. Jeśli do tej pory byliście przekonani, że przygotowanie bezy w domu to trudne wyzwanie – skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto z morelami i bezą, a z pewnością poradzicie sobie z tym zadaniem.

Dla kogo?

Ciasto morelowe z bezą przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych słodyczy, szczególnie tych z mocną nutą owocową.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Szybki placek z morelami sprawdzi się doskonale w roli deseru świątecznego, a także serwowanego podczas domowych imprez.

Czy wiesz, że?

Morela, mimo że wywodzi się z Azji, dość powszechnie uprawiana jest również w Polsce, głównie w rejonie tarnobrzeskim. Została wpisana do rejestru roślin uprawnych w Unii Europejskiej.

Dla urozmaicenia:

Do kruchego ciasta morelowego z bezą doskonale pasuje bita śmietana oraz listek świeżej mięty.