Ciasto z morelami i bezą: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto z morelami i bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

222

658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1637 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

4 sztuki

nadzienie:

10 sztuk

pianka bezowa:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy całość nożem, aż powstanie kruszonka. Po chwili dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 1

Krok 2

Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 3

Krok 4

Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy je na podpieczony spód.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy cukier nadal ubijając, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 5

Krok 6

Powstałą bezę przekładamy na ciasto. Pieczemy ok 20 min w temp. 170 °C następnie zmniejszamy moc do 60 °C i suszymy bezę kolejne 15 min.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z morelami i beząCiasto z morelami i bezą

Ciasto morelowe z bezą to propozycja dla tych z was, którzy w deserach poszukują – oprócz słodyczy – orzeźwiającego smaku. Owoce doskonale łączą się z delikatną pianą z białek, tworząc deser, doskonały na każdą okazję. Jeśli do tej pory byliście przekonani, że przygotowanie bezy w domu to trudne wyzwanie – skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto z morelami i bezą, a z pewnością poradzicie sobie z tym zadaniem.

Dla kogo?

Ciasto morelowe z bezą przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych słodyczy, szczególnie tych z mocną nutą owocową.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Szybki placek z morelami sprawdzi się doskonale w roli deseru świątecznego, a także serwowanego podczas domowych imprez.

Czy wiesz, że?

Morela, mimo że wywodzi się z Azji, dość powszechnie uprawiana jest również w Polsce, głównie w rejonie tarnobrzeskim. Została wpisana do rejestru roślin uprawnych w Unii Europejskiej.

Dla urozmaicenia:

Do kruchego ciasta morelowego z bezą doskonale pasuje bita śmietana oraz listek świeżej mięty.