Ciasto z morelami i bezą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

216

492 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1599 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

nadzienie:

100 gramów

3 łyżki

1 kilogram

1 łyżeczka

wierzch:

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i wymieszaj mikserem.

Krok 2

Następnie przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Podziel na dwie części i odłóż do lodówki.

Krok 3

Morele umyj, pokrój na kawałki. Dodaj 100 g cukru i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw.

Krok 4

Formę o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyjmij z lodówki, wyłóż na podsypany mąką stół i rozwałkuj. Włóż do formy, zrób rant z ciasta i nakłuj całość widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 minut w 200 st. C.

Krok 5

Bezy pokrusz i wymieszaj z morelami.

Krok 6

Całość wyłóż na podpieczone ciasto.

Krok 7

Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim morele. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

Krok 8

Na cieście połóż wiórki ze schłodzonej Kasi i posyp cukrem.

Krok 9

Wstaw ponownie do pieca i piecz jeszcze 40 minut w 180 st. C.

5

Opinie o przepisie

  • Maria Muszyńska

    Maria Muszyńska

    wygląda wyśmienicie muszę go zrobić. Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Woźna

    Dagmara Woźna

    Czym można zastąpić morele? Mam akurat brzoskwinie, będą pasować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Kubina

    Sabina Kubina

    ze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Gdula

    Alicja Gdula

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Zola

    Halina Zola

    pyszne ciasto, polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z morelami i beząCiasto z morelami i bezą

Warto wykorzystać sezon na świeże owoce i upiec ciasto z soczystymi, słodkimi morelami i bezą. Jest proste w przygotowaniu i uniwersalne, więc podasz je na niemal każdą okazję. Na początek zmiksuj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, tłuszcz oraz jajka. Z powstałej masy wyrób ciasto, podziel je na dwie części i włóż na chwilę do lodówki, aby skruszało. W tym czasie z moreli usuń pestki i pokrój je na kawałki (zamiast moreli dobrze będą się nadawać również brzoskwinie albo nektarynki, które mają podobną konsystencję oraz smak). Pierwszą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i włóż do formy. Nakłuj je widelcem, aby nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika. Morele wymieszaj z pokruszonymi bezami, cukrem i sokiem z cytryny – ułóż je na gotowym cieście. Na owocach połóż rozwałkowaną drugą część ciasta, a wierzch posmaruj żółtkiem. Posyp go wiórkami z kostki do pieczenia i ponownie wstaw do piekarnika. Schłodzone ciasto z morelami i bezą możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować kawałkami świeżych owoców. Udanego pieczenia!