Ciasto z morelami i bezą: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto z morelami i bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

222

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

4 sztuki

nadzienie:

10 sztuk

pianka bezowa:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy całość nożem, aż powstanie kruszonka. Po chwili dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 1

Krok 2

Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 3

Krok 4

Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy je na podpieczony spód.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy cukier nadal ubijając, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 5

Krok 6

Powstałą bezę przekładamy na ciasto. Pieczemy ok 20 min w temp. 170 °C następnie zmniejszamy moc do 60 °C i suszymy bezę kolejne 15 min.

Ciasto z morelami i bezą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z morelami i bezą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Crumble z owocami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z morelami i beząCiasto z morelami i bezą

Ciasto morelowe z bezą to propozycja dla tych z was, którzy w deserach poszukują – oprócz słodyczy – orzeźwiającego smaku. Owoce doskonale łączą się z delikatną pianą z białek, tworząc deser, doskonały na każdą okazję. Jeśli do tej pory byliście przekonani, że przygotowanie bezy w domu to trudne wyzwanie – skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto z morelami i bezą, a z pewnością poradzicie sobie z tym zadaniem.

Dla kogo?

Ciasto morelowe z bezą przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych słodyczy, szczególnie tych z mocną nutą owocową.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Szybki placek z morelami sprawdzi się doskonale w roli deseru świątecznego, a także serwowanego podczas domowych imprez.

Czy wiesz, że?

Morela, mimo że wywodzi się z Azji, dość powszechnie uprawiana jest również w Polsce, głównie w rejonie tarnobrzeskim. Została wpisana do rejestru roślin uprawnych w Unii Europejskiej.

Dla urozmaicenia:

Do kruchego ciasta morelowego z bezą doskonale pasuje bita śmietana oraz listek świeżej mięty.