Ciasto z morelami i bezą
NOWY PRZEPIS
łatwe
5244 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
4 sztuki
nadzienie:
10 sztuk
pianka bezowa:
4 sztuki
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy całość nożem, aż powstanie kruszonka. Po chwili dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Krok 2
Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozwałkowujemy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 4
Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy je na podpieczony spód.

Krok 5
Białka ubijamy na sztywną pianę. Po łyżce dodajemy cukier nadal ubijając, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Krok 6
Powstałą bezę przekładamy na ciasto. Pieczemy ok 20 min w temp. 170 °C następnie zmniejszamy moc do 60 °C i suszymy bezę kolejne 15 min.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z morelami i bezą
Ciasto morelowe z bezą to propozycja dla tych z was, którzy w deserach poszukują – oprócz słodyczy – orzeźwiającego smaku. Owoce doskonale łączą się z delikatną pianą z białek, tworząc deser, doskonały na każdą okazję. Jeśli do tej pory byliście przekonani, że przygotowanie bezy w domu to trudne wyzwanie – skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto z morelami i bezą, a z pewnością poradzicie sobie z tym zadaniem.
Dla kogo?
Ciasto morelowe z bezą przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych słodyczy, szczególnie tych z mocną nutą owocową.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na wyjątkowe okazje. Szybki placek z morelami sprawdzi się doskonale w roli deseru świątecznego, a także serwowanego podczas domowych imprez.
Czy wiesz, że?
Morela, mimo że wywodzi się z Azji, dość powszechnie uprawiana jest również w Polsce, głównie w rejonie tarnobrzeskim. Została wpisana do rejestru roślin uprawnych w Unii Europejskiej.
Dla urozmaicenia:
Do kruchego ciasta morelowego z bezą doskonale pasuje bita śmietana oraz listek świeżej mięty.