Budyniowe ciasto z kruszonką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

8

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

kruszonka:

1 opakowanie

10 dekagramów

0.75 szklanki

masa budyniowa:

3 opakowania

1 litr

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód nasmarowanej wcześniej i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blachy.

Krok 2

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek kartoflanki. Wyłożyć jeszcze ciepły na ciasto (zimny nie da się już rozprowadzić).

Krok 3

Z białek ubić pianę, dodając na koniec 2 łyżki cukru. Pianę wyłożyć na budyń, a na koniec posypać wszystko kruszonką. Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu. Kroić należy je dopiero po całkowitym wystudzeniu

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej