Budyniowe ciasto z kruszonką
NOWY PRZEPIS
średnie
514 osób zapisało

Składniki
spód:
250 gramów
1 łyżeczka
5 sztuk
2 łyżki
250 gramów
masa:
2 opakowania
200 gramów
30 mililitrów
400 gramów
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajmy zimne masło pokrojone na kawałki. Następnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto.
Krok 2
Z ciasta formujemy dwie kule. Jedna mniejszą, a druga większą. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
Krok 3
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą kule ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy. Delikatnie ugniatamy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 20 min do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Masa ma być sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy dwa opakowania budyniu, a po chwili wlewamy olej. Całość ponownie miksujemy. Wlewamy na podpieczony spód.
Krok 5
Brzoskwinie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.
Krok 6
Pozostała część ciasta z zamrażarki ścieramy na wierzch. Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 45 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Budyniowe ciasto z kruszonką
Powszechnie dostępne składniki pozwolą wyczarować niezrównany deser – budyniowe ciasta z kruszonką, który zaskoczy niejednego łasucha i amatora cukiernictwa. Reakcje po jego skosztowaniu mogą być dwie. Przy stole albo zapanuje cisza, ponieważ goście aż zaniemówią z wrażenia, albo posypią się liczne komplementy. Oba scenariusze wiążą się z ogromną satysfakcją.
Dla kogo?
W kruchych ciastach lubicie nie tylko aksamitne kremy, ale także chrupiące elementy? Budyniowemu ciastu z kruszonką niczego nie brakuje.
Na jaką okazję?
Przepis na placek budyniowy wypróbujcie, gdy będziecie mieli ochotę na skosztowanie czegoś nowego. Tym razem, zamiast wałkować ciasto, starając się dopasować je do formy, w ruch pójdzie tarka o grubych oczkach. Zapowiada się ciekawie!
Czy wiesz, że?
Soczysty akcent w cieście z budyniem i kruszonką stanowią brzoskwinie. Ojczyzną owoców są Chiny, gdzie znane były już 4 tysiące lat temu.
Dla urozmaicenia:
Gdy nabierzecie wprawy w przygotowaniu kruszonki, możecie eksperymentować z jej składem. Część mąki zamienicie np. na herbatniki, płatki owsiane lub drobno zmielone orzechy.