Budyniowe ciasto z kruszonką
NOWY PRZEPIS
średnie
660 osób zapisało

Składniki
spód:
250 gramów
1 łyżeczka
5 sztuk
2 łyżki
250 gramów
masa:
2 opakowania
200 gramów
30 mililitrów
400 gramów
5 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajmy zimne masło pokrojone na kawałki. Następnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto.

Krok 2
Z ciasta formujemy dwie kule. Jedna mniejszą, a druga większą. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.

Krok 3
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą kule ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy. Delikatnie ugniatamy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 20 min do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Masa ma być sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy dwa opakowania budyniu, a po chwili wlewamy olej. Całość ponownie miksujemy. Wlewamy na podpieczony spód.

Krok 5
Brzoskwinie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.

Krok 6
Pozostała część ciasta z zamrażarki ścieramy na wierzch. Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 45 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Budyniowe ciasto z kruszonką
Powszechnie dostępne składniki pozwolą wyczarować niezrównany deser – budyniowe ciasta z kruszonką, który zaskoczy niejednego łasucha i amatora cukiernictwa. Reakcje po jego skosztowaniu mogą być dwie. Przy stole albo zapanuje cisza, ponieważ goście aż zaniemówią z wrażenia, albo posypią się liczne komplementy. Oba scenariusze wiążą się z ogromną satysfakcją.
Dla kogo?
W kruchych ciastach lubicie nie tylko aksamitne kremy, ale także chrupiące elementy? Budyniowemu ciastu z kruszonką niczego nie brakuje.
Na jaką okazję?
Przepis na placek budyniowy wypróbujcie, gdy będziecie mieli ochotę na skosztowanie czegoś nowego. Tym razem, zamiast wałkować ciasto, starając się dopasować je do formy, w ruch pójdzie tarka o grubych oczkach. Zapowiada się ciekawie!
Czy wiesz, że?
Soczysty akcent w cieście z budyniem i kruszonką stanowią brzoskwinie. Ojczyzną owoców są Chiny, gdzie znane były już 4 tysiące lat temu.
Dla urozmaicenia:
Gdy nabierzecie wprawy w przygotowaniu kruszonki, możecie eksperymentować z jej składem. Część mąki zamienicie np. na herbatniki, płatki owsiane lub drobno zmielone orzechy.