Kruche ciasto z budyniem i kruszonką - przepis | Przepisy.pl pixel

Budyniowe ciasto z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
447 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

672 osoby zapisały

Udostępnij
Budyniowe ciasto z kruszonką

Składniki

spód:

250 gramów

1 łyżeczka

5 sztuk

2 łyżki

250 gramów

masa:

2 opakowania

200 gramów

30 mililitrów

400 gramów

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajmy zimne masło pokrojone na kawałki. Następnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Z ciasta formujemy dwie kule. Jedna mniejszą, a druga większą. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą kule ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy. Delikatnie ugniatamy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 20 min do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Masa ma być sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy dwa opakowania budyniu, a po chwili wlewamy olej. Całość ponownie miksujemy. Wlewamy na podpieczony spód.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Brzoskwinie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Pozostała część ciasta z zamrażarki ścieramy na wierzch. Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 45 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ana

    Ana , 08.08.2021

    Mam ten sam przepis u mnie z truskawkami ale mogą być inne. Dobre ciasto tylko ten spòd po co podpiekac. 20 minut za długo , 14 minut kolejnym razem też za długo bo z z całością po upieczeniu spòd wychodzi spieczony. Następnym razem wszystko razem upiekę. Moja rada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Pawlowska

    Malgorzata Pawlowska , 24.04.2021

    Masła wystarczy 200 gram , spód wystarczy piec 15 min

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Cappuccino
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyniowe ciasto z kruszonkąBudyniowe ciasto z kruszonką

Powszechnie dostępne składniki pozwolą wyczarować niezrównany deser – budyniowe ciasta z kruszonką, który zaskoczy niejednego łasucha i amatora cukiernictwa. Reakcje po jego skosztowaniu mogą być dwie. Przy stole albo zapanuje cisza, ponieważ goście aż zaniemówią z wrażenia, albo posypią się liczne komplementy. Oba scenariusze wiążą się z ogromną satysfakcją.

Dla kogo?

W kruchych ciastach lubicie nie tylko aksamitne kremy, ale także chrupiące elementy? Budyniowemu ciastu z kruszonką niczego nie brakuje.

Na jaką okazję?

Przepis na placek budyniowy wypróbujcie, gdy będziecie mieli ochotę na skosztowanie czegoś nowego. Tym razem, zamiast wałkować ciasto, starając się dopasować je do formy, w ruch pójdzie tarka o grubych oczkach. Zapowiada się ciekawie!

Czy wiesz, że?

Soczysty akcent w cieście z budyniem i kruszonką stanowią brzoskwinie. Ojczyzną owoców są Chiny, gdzie znane były już 4 tysiące lat temu.

Dla urozmaicenia:

Gdy nabierzecie wprawy w przygotowaniu kruszonki, możecie eksperymentować z jej składem. Część mąki zamienicie np. na herbatniki, płatki owsiane lub drobno zmielone orzechy.