Budyniowe ciasto z kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyniowe ciasto z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

243 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij
Budyniowe ciasto z kruszonką

Składniki

spód:

250 gramów

1 łyżeczka

5 sztuk

2 łyżki

250 gramów

masa:

2 opakowania

200 gramów

30 mililitrów

400 gramów

5 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajmy zimne masło pokrojone na kawałki. Następnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Z ciasta formujemy dwie kule. Jedna mniejszą, a druga większą. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 min.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą kule ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy. Delikatnie ugniatamy spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 20 min do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania po łyżce dodajemy cukier i dalej ubijamy. Masa ma być sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy dwa opakowania budyniu, a po chwili wlewamy olej. Całość ponownie miksujemy. Wlewamy na podpieczony spód.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Brzoskwinie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Pozostała część ciasta z zamrażarki ścieramy na wierzch. Wkładamy ciasto do piekarnika na ok 45 min. Pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Budyniowe ciasto z kruszonką - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Ana

    Ana , 08.08.2021

    Mam ten sam przepis u mnie z truskawkami ale mogą być inne. Dobre ciasto tylko ten spòd po co podpiekac. 20 minut za długo , 14 minut kolejnym razem też za długo bo z z całością po upieczeniu spòd wychodzi spieczony. Następnym razem wszystko razem upiekę. Moja rada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Pawlowska

    Malgorzata Pawlowska , 24.04.2021

    Masła wystarczy 200 gram , spód wystarczy piec 15 min

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyniowe ciasto z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Budyniowe ciasto z kruszonkąBudyniowe ciasto z kruszonką

Powszechnie dostępne składniki pozwolą wyczarować niezrównany deser – budyniowe ciasta z kruszonką, który zaskoczy niejednego łasucha i amatora cukiernictwa. Reakcje po jego skosztowaniu mogą być dwie. Przy stole albo zapanuje cisza, ponieważ goście aż zaniemówią z wrażenia, albo posypią się liczne komplementy. Oba scenariusze wiążą się z ogromną satysfakcją.

Dla kogo?

W kruchych ciastach lubicie nie tylko aksamitne kremy, ale także chrupiące elementy? Budyniowemu ciastu z kruszonką niczego nie brakuje.

Na jaką okazję?

Przepis na placek budyniowy wypróbujcie, gdy będziecie mieli ochotę na skosztowanie czegoś nowego. Tym razem, zamiast wałkować ciasto, starając się dopasować je do formy, w ruch pójdzie tarka o grubych oczkach. Zapowiada się ciekawie!

Czy wiesz, że?

Soczysty akcent w cieście z budyniem i kruszonką stanowią brzoskwinie. Ojczyzną owoców są Chiny, gdzie znane były już 4 tysiące lat temu.

Dla urozmaicenia:

Gdy nabierzecie wprawy w przygotowaniu kruszonki, możecie eksperymentować z jej składem. Część mąki zamienicie np. na herbatniki, płatki owsiane lub drobno zmielone orzechy.