Ciasta z brzoskwiniami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z brzoskwiniami

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z brzoskwiniamiCiasta z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. Owoce można wykorzystać zarówno do przygotowania serników, jak i tortów, rolad, fal Dunaju lub ciast jogurtowych czy owsianych. Choć wypieki najlepiej smakują ze świeżymi owocami, nic nie stoi na przeszkodzie, by poza sezonem użyć brzoskwiń z puszki lub w syropie. Zarówno jedne, jak i drugie doskonale komponują się z różnymi kremami (np. budyniowym oraz śmietankowym), a nawet czekoladowymi polewami czy bitą śmietaną. Do dekoracji świetnie sprawdzą się lukier oraz cukier puder. Pamiętaj jednak, by przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, brzoskwinie odsączyć na sicie lub poukładać na papierowym ręczniku. Upieczone ciasto z brzoskwiniami możesz podawać na różne okazje, np. podczas spotkań w gronie znajomych czy urodzinowych przyjęć. Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować brzoskwiniowy placek? Połącz ze sobą wszystkie składniki: kostkę do pieczenia, jajka, mąkę, drożdże oraz mleko. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Odsączone brzoskwinie pokrój na cztery części i ułóż je na placku. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem. Doskonałą alternatywą dla drożdżowego placka będzie brzoskwiniowe ciasto z lodami. Schłodzone ciasto przełóż do prostokątnej formy, a na jego wierzchu ułóż połówki owoców. Upieczone podziel na kwadraty i podawaj z kulkami lodów, np. waniliowych, śmietankowych czy czekoladowych. Brzoskwinie wykorzystasz również do przygotowania kruchych wypieków. Przy pomocy szklanki, wykrawaj z rozwałkowanego ciasta koliste kształty, a następnie na każdy kawałek nałóż pokrojone owoce i zawiń. Gotowe ciasteczka ułóż na blasze i piecz na złoty kolor. Nie zapomnij również o cieście jogurtowym z brzoskwiniami, do którego najlepiej użyć owoców w syropie. Sprawdź nasze przepisy na ciasta z brzoskwiniami i przekonaj się, że można je przygotować na wiele sposobów. Oprócz nich, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!