Przepisy na Ciasta z brzoskwiniami
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejCiasta z brzoskwiniami
Ciasto z brzoskwiniami to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. Owoce można wykorzystać zarówno do przygotowania serników, jak i tortów, rolad, fal Dunaju lub ciast jogurtowych czy owsianych. Choć wypieki najlepiej smakują ze świeżymi owocami, nic nie stoi na przeszkodzie, by poza sezonem użyć brzoskwiń z puszki lub w syropie. Zarówno jedne, jak i drugie doskonale komponują się z różnymi kremami (np. budyniowym oraz śmietankowym), a nawet czekoladowymi polewami czy bitą śmietaną. Do dekoracji świetnie sprawdzą się lukier oraz cukier puder. Pamiętaj jednak, by przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, brzoskwinie odsączyć na sicie lub poukładać na papierowym ręczniku. Upieczone ciasto z brzoskwiniami możesz podawać na różne okazje, np. podczas spotkań w gronie znajomych czy urodzinowych przyjęć. Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować brzoskwiniowy placek? Połącz ze sobą wszystkie składniki: kostkę do pieczenia, jajka, mąkę, drożdże oraz mleko. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Odsączone brzoskwinie pokrój na cztery części i ułóż je na placku. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem. Doskonałą alternatywą dla drożdżowego placka będzie brzoskwiniowe ciasto z lodami. Schłodzone ciasto przełóż do prostokątnej formy, a na jego wierzchu ułóż połówki owoców. Upieczone podziel na kwadraty i podawaj z kulkami lodów, np. waniliowych, śmietankowych czy czekoladowych. Brzoskwinie wykorzystasz również do przygotowania kruchych wypieków. Przy pomocy szklanki, wykrawaj z rozwałkowanego ciasta koliste kształty, a następnie na każdy kawałek nałóż pokrojone owoce i zawiń. Gotowe ciasteczka ułóż na blasze i piecz na złoty kolor. Nie zapomnij również o cieście jogurtowym z brzoskwiniami, do którego najlepiej użyć owoców w syropie. Sprawdź nasze przepisy na ciasta z brzoskwiniami i przekonaj się, że można je przygotować na wiele sposobów. Oprócz nich, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!