Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

315

1700 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

400 gramów

2 łyżeczki

340 gramów

250 gramów

200 mililitrów

dodatki:

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku i wystudź.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Dodaj jajka i jogurt, i wymieszaj mikserem.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Wlewaj partiami przestudzoną Kasię i wymieszaj łyżką.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy około 26 cm wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Na cieście połóż odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Piecz około 50 minut w 180 st.C. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest w środku suche.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - Krok 6
26

Opinie o przepisie

  • Malwina Słowik

    Malwina Słowik

    Ja właśnie piekę i to już ponad godzinę. Ciasto nadal w środku surowe. Miało być fajne ciastko, a jak narazie to jest niewypał.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ilona Kaczor

    Ilona Kaczor

    Wyrósł piękny zakalec a kilka ciast jogurtowych upiekłam coś w przepisie jest nie tak albo inne owoce zamiast brzoskwiń dodać. ...nic piekę kolejne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Bochniak

    Agnieszka Bochniak

    bardzo dobre robiłam pierwszy raz super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Sto

    Renata Sto

    Mi tez wyszedl zakalec, pierwszy od 20 lat, nie polecam przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Kowalski

    Pawel Kowalski

    Ja ciasto jogurtowe zawsze pieke bez termoobiegu tylko gora i dol a dodatkowo po dodaniu maki mieszam szpatulka a nie mikserem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Kowalski

    Pawel Kowalski

    jezeli jest zakalec nie trzeba dlugo mieszac :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boski Smak

    Boski Smak

    Ciasto suche, ale wyszedł na dole paskudny zakalec ! ! Pierwszy raz mam zakłada, więc coś z tym przepisem nie tak. Nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola  Madej

    Jola Madej

    Ciasto pyszne,bardzo szybko się go robi i szybko znika. Pozdrawiam. ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Adamczyk

    Iza Adamczyk

    Ciasto-niewypał mimo pieczenia ponad godzinę wyszedł tragiczny zakalec.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Jabłońska

    Aneta Jabłońska

    jak długo ma się pięć??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Ścibiorek

    Agnieszka Ścibiorek

    Jak dla mnie to z przepisem jest coś nie tak. Ciasto piekło się w 180st przez prawie 1,5h (góra dół), w końcu zaprzestałam dalszego pieczenia, bo zaczęło się spalać po bokach i spód. Ciasto wyszło mokre, nie upiekło się w środku - zakalec. Po raz kolejny nie wyszedł wypiek z Waszych przepisów, pora zaprzestać korzystania ze strony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kisielewska

    Agnieszka Kisielewska

    A temp 180 stopni 50 min z termoobiegiem czy pieczenie góra dół i czy wysokość ma znaczenie w piekarniku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Stawowczyk

    Monika Stawowczyk

    Przepis doskonały szybki prosty i zawsze wychodzi, a z borówkami i truskawkami jest przepyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Barczak

    Wioleta Barczak

    Witam kiedy dac te brzoskwinie?I ile pięć tę ciasto w jakiej temperaturze?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek

    Do ciasta można użyć różnych owoców. Mało pracy a smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Wojciechowska

    Agnieszka Wojciechowska

    właśnie je zrobiłam i brzoskwinie do tego ciasta daje się na początku bo jak dacie pod koniec pieczenia brzoskinie się zapieka na wierzchu a nie wtopia się w ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Czarnecka Dołęgowska

    Anna Czarnecka Dołęgowska

    Adam Dołęgowski jak masz jeszcze te jogurty w lodówce ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Rucińska

    Aleksandra Rucińska

    brzoskwinie ułożyć przed wystawieniem do piekarnika oczywiście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Lorek

    Magdalena Lorek

    Ponawiam pyt. poprzedniczki co z brzoskwiniami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Konieczna

    Justyna Konieczna

    Kiedy dodaje się te brzoskwinie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Ciasto pieczemy 50 minut w 180 °C. Informacje dotyczące pieczenia znajdują się w ramce pod zdjęciem ciasta :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Piosik

    Weronika Piosik

    a jak długo w piekarniku i na ile stopni?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Chęć

    Katarzyna Chęć

    wyszło super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Raff Korno

    Raff Korno

    Nie napisane ile do tego piekarnika i ile stopni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Opioła-Kubas

    Katarzyna Opioła-Kubas

    zamiast brzoskwiń dałam jabłka, ciasto jest jeszcze w piekarniku ale pachnie pięknie

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto jogurtowe z brzoskwiniamiCiasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami to sposób na znakomitą słodką przekąskę o każdej porze dnia. Aby je przyrządzić wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników. Najpierw połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia – sypkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Następnie dodaj jajka oraz jogurt naturalny, tym razem do ich połączenia używając miksera. Ciasto powinno utworzyć jednolitą konsystencję, bez grudek, co osiągniesz, miksując je na niższych obrotach. Do całości dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia, dzięki której ciasto stanie się bardziej płynne. Na końcu, po wlaniu masy do tortownicy, poukładaj równomiernie na górze ciasta brzoskwinie. Podczas pieczenia wtopią się w jego środek. Zamiast nich możesz użyć także innych owoców – sprawdzą się na przykład gruszki. Po wyjęciu gotowego wypieku z piekarnika, odczekaj chwilę i posyp go cukrem pudrem (ewentualnie wymieszaj go z niewielką ilością cynamonu). Przekonaj się, jak wspaniale smakuje to ciasto jogurtowe z owocową nutą.