Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką
NOWY PRZEPIS
łatwe
609 osób zapisało

Składniki
520 gramów
4 sztuki
200 gramów
140 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżka
3 łyżki
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy masło, 90g cukru, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy na kruche ciasto.

Krok 2
Dzielimy je na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Uformowane kule zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną porcją wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.

Krok 3
Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi.

Krok 4
Na powidła ścieramy ciemne ciasto.

Krok 5
Białka ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy 50g cukru nadal ubijając. Masa ma być lśniąca i sztywna. Ubite białka wykładamy na ciasto.

Krok 6
Na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 45 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką
Miłośników kruchego ciasta nie brakuje. Jest proste w przygotowaniu i bardzo uniwersalne. Nic więc dziwnego, że doskonale wypada także w połączeniu z puszystą pianką z ubitych białek oraz kwaskowatymi powidłami. Oto deser, który zachwyci każdego łasucha.
Dla kogo?
O tym, że kruche ciasto z pianką będzie smakować wszystkim fanom łakoci nie trzeba nawet wspominać. Jednak dzięki temu, że słodkie składniki zostały zestawione z powidłami śliwkowymi, na dokładkę skuszą się także te osoby, które na co dzień nie przepadają za słodyczami.
Na jaką okazję?
Wszechstronność to drugie imię tego deseru, więc sprawdza się na co dzień i od święta. Nie musisz czekać na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, żeby sprawić przyjemność swoim kubkom smakowym.
Czy wiesz, że?
Oddzielanie białek od żółtek wymaga dużej precyzji. Pośpiech nie jest dobrym doradcą. Sztywna piana nie powstanie, jeśli wśród białek znajdzie się, choć odrobina żółtka.
Dla urozmaicenia:
Powidła śliwkowe w kruchym cieście można zastąpić dżemem porzeczkowym, agrestowym lub rabarbarowym.































