Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 łyżeczka

25 dekagramów

4 sztuki

1 szklanka

0.25 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki formujemy stożek, zostawiając ok. 1/2 szklanki na podsypywanie.

Krok 2

W stożku robimy wgłębienie, do którego wrzucamy 3 żółtka i 1 całe jajko.

Krok 3

Odkładamy 2 białka na pianę.

Krok 4

Dookoła kładziemy kawałki Kasi o temperaturze pokojowej.

Krok 5

Dodajemy cukier, wanilię z 1/4 laski wanilii (zamiennie cukier waniliowy).

Krok 6

Wreszcie skórkę pomarańczową. Najlepiej - drobno pokrojoną, smażoną. Ale jeśli taką nie dysponujemy - to "żywą", odkrojoną od owocu i pokrojoną w cieniutkie i krótkie paseczki.

Krok 7

Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą - w miarę możliwości szybko.

Krok 8

W miarę potrzeby podsypujemy mąką, by ciasto nie kleiło się do podłoża lub jeśli stwierdzamy, że jest zbyt luźne.

Krok 9

Uformowane w kulę ciasto wkładamy do lodówki na 20 min. W tym czasie ubijamy pianę z 2 białek i drugiej porcji cukru pudru na sztywną pianę.

Krok 10

Ciasto dzielimy na 2 nierówne części (w proporcjach 2/3 i 1/3).

Krok 11

Boki i dno blachy smarujemy Kasią.

Krok 12

Większą częścią wykładamy dno i brzeg na wys. 1 cm na grubość ok. 4 mm.

Krok 13

Na placku rozsmarowujemy powidła śliwkowe (nieco podgrzane uprzednio - wtedy łatwiej je rozsmarować).

Krok 14

Niezbyt grubą warstwą - ich smak jest bardzo intensywny.

Krok 15

Na powidła kładziemy równą warstwą ubite białka.

Krok 16

Na sam koniec układamy luźno nieduże kawałki ciasta, rozpłaszczone palcami.

Krok 17

Ciasto wkładamy do piekarnika, który jest nagrzany (180 st) na 1/2 godz.

Krok 18

Staramy się, aby temperatura nie zmieniała się podczas pieczenia (nie podnosiła się).

Krok 19

Wyjmujemy, gdy jest ładnie rumiane - nawet jeśli czas pieczenia trzeba było nieco wydłużyć.

Krok 20

Po lekkim ostygnięciu kroimy i delikatnie przekładamy na talerz.

Krok 21

Możemy je posypać z wierzchu cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej