Składniki
520 gramów
4 sztuki
200 gramów
140 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżka
3 łyżki
400 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy masło, 90g cukru, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy na kruche ciasto.
Krok 2
Dzielimy je na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Uformowane kule zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną porcją wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.
Krok 3
Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi.
Krok 4
Na powidła ścieramy ciemne ciasto.
Krok 5
Białka ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy 50g cukru nadal ubijając. Masa ma być lśniąca i sztywna. Ubite białka wykładamy na ciasto.
Krok 6
Na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 45 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką
Miłośników kruchego ciasta nie brakuje. Jest proste w przygotowaniu i bardzo uniwersalne. Nic więc dziwnego, że doskonale wypada także w połączeniu z puszystą pianką z ubitych białek oraz kwaskowatymi powidłami. Oto deser, który zachwyci każdego łasucha.
Dla kogo?
O tym, że kruche ciasto z pianką będzie smakować wszystkim fanom łakoci nie trzeba nawet wspominać. Jednak dzięki temu, że słodkie składniki zostały zestawione z powidłami śliwkowymi, na dokładkę skuszą się także te osoby, które na co dzień nie przepadają za słodyczami.
Na jaką okazję?
Wszechstronność to drugie imię tego deseru, więc sprawdza się na co dzień i od święta. Nie musisz czekać na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, żeby sprawić przyjemność swoim kubkom smakowym.
Czy wiesz, że?
Oddzielanie białek od żółtek wymaga dużej precyzji. Pośpiech nie jest dobrym doradcą. Sztywna piana nie powstanie, jeśli wśród białek znajdzie się, choć odrobina żółtka.
Dla urozmaicenia:
Powidła śliwkowe w kruchym cieście można zastąpić dżemem porzeczkowym, agrestowym lub rabarbarowym.