Ciasto z powidłami śliwkowymi - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

520 gramów

4 sztuki

200 gramów

140 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżka

3 łyżki

400 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy masło, 90g cukru, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy na kruche ciasto.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - Krok 1

Krok 2

Dzielimy je na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Uformowane kule zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną porcją wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - Krok 2

Krok 3

Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - Krok 3

Krok 4

Na powidła ścieramy ciemne ciasto.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy 50g cukru nadal ubijając. Masa ma być lśniąca i sztywna. Ubite białka wykładamy na ciasto.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - Krok 5

Krok 6

Na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta, Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 45 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Dora

    Dora , 29.08.2022

    Do ciasta mnie cukru do piany wiecej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roberta

    Roberta , 02.05.2022

    W pierwszej linijce jest naisane gdzie i kiedy dodac masło.a co do cukru to czesc do ciasta a reszta do białka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bananos9b@gmail.com

    Bananos9b@gmail.com , 25.04.2022

    Wydaje mi się, że chyba trochę za mało cukru do białek.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Lily

    Lily , 30.10.2021

    Ile cukru do białek? te 90 g już dałam wcześniej, a do bialek ile?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolina

    Karolina , 18.08.2021

    A masło w przepisie gdzie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i piankąKruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką

Miłośników kruchego ciasta nie brakuje. Jest proste w przygotowaniu i bardzo uniwersalne. Nic więc dziwnego, że doskonale wypada także w połączeniu z puszystą pianką z ubitych białek oraz kwaskowatymi powidłami. Oto deser, który zachwyci każdego łasucha.

Dla kogo?

O tym, że kruche ciasto z pianką będzie smakować wszystkim fanom łakoci nie trzeba nawet wspominać. Jednak dzięki temu, że słodkie składniki zostały zestawione z powidłami śliwkowymi, na dokładkę skuszą się także te osoby, które na co dzień nie przepadają za słodyczami.

Na jaką okazję?

Wszechstronność to drugie imię tego deseru, więc sprawdza się na co dzień i od święta. Nie musisz czekać na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, żeby sprawić przyjemność swoim kubkom smakowym.

Czy wiesz, że?

Oddzielanie białek od żółtek wymaga dużej precyzji. Pośpiech nie jest dobrym doradcą. Sztywna piana nie powstanie, jeśli wśród białek znajdzie się, choć odrobina żółtka.

Dla urozmaicenia:

Powidła śliwkowe w kruchym cieście można zastąpić dżemem porzeczkowym, agrestowym lub rabarbarowym.