Quiche marchewkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche marchewkowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

700 gramów

2 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, twaróg, mleko, oliwą aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw ciasto na 1h do lodówki. Przygotuj formę do pieczenia tarty o średnicy ok. 28 cm i wyłóż ją pergaminem. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i przełóż na formę. Zagnieć brzegi, zrób dziurki widelcem i piecz w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku aż ciasto zrobi się lekko złotawe.

Krok 2

Marchew obierz, umyj i pokrój w plasterki. Marchew gotuj przez ok. 4 minuty aby nie co zmiękła. Odstaw do wystudzenia. Dymkę pokrój w plasterki.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i zagotuj. Odłóż na bok aby sos ostygł. Gdy już będzie chłodny wymieszaj go dokładnie z śmietaną, jajami i dopraw pieprzem.

Krok 4

Na wcześnie upieczonym cieście rozsyp marchew i dymkę. Zalej sosem i piecz quiche w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut aż jaja się lekko zetną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypane kiełkami. Do sosu możesz również dać ok 100g startego sera np. cheddara lub mozzarelli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Quiche marchewkowy Quiche marchewkowy

Dania jajeczne nie sprowadzają się wyłącznie do jajecznicy i omletów. Szukacie niebanalnej potrawy do podania podczas wielkanocnego śniadania? Po pierwszym gryzie będziecie już pewni, że świąteczny quiche marchewkowy zacznie pojawiać się na Waszych stołach niezależnie od okazji.

Dla kogo? Receptura idealna dla wszystkich, którzy wiedzą, że z najprostszych składników można wyczarować niezrównane przysmaki. Swojska marchewka w odpowiednim otoczeniu zamieni się w produkt, który pasuje do uroczyście przybranego stołu.

Na jaką okazję? Quiche marchewkowy sprawdzi się, gdy podczas świątecznego objadania się pieczeniami, wędlinami i słodkościami przyjdzie ochota na smaczny, warzywny akcent. Urozmaicanie menu jest naprawdę proste!

Czy wiesz, że? Quiche jest potrawą kojarzoną z kuchnią francuską. Podobne specjały były obecne także na terenach Niemiec i Wielkiej Brytanii już w czasach średniowiecza.

Dla urozmaicenia: Quiche marchewkowy można podawać na ciepło i na zimno. Bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonych warzyw z sosem winegret.