Quiche marchewkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche marchewkowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

700 gramów

2 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, twaróg, mleko, oliwą aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw ciasto na 1h do lodówki. Przygotuj formę do pieczenia tarty o średnicy ok. 28 cm i wyłóż ją pergaminem. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i przełóż na formę. Zagnieć brzegi, zrób dziurki widelcem i piecz w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku aż ciasto zrobi się lekko złotawe.

Krok 2

Marchew obierz, umyj i pokrój w plasterki. Marchew gotuj przez ok. 4 minuty aby nie co zmiękła. Odstaw do wystudzenia. Dymkę pokrój w plasterki.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i zagotuj. Odłóż na bok aby sos ostygł. Gdy już będzie chłodny wymieszaj go dokładnie z śmietaną, jajami i dopraw pieprzem.

Krok 4

Na wcześnie upieczonym cieście rozsyp marchew i dymkę. Zalej sosem i piecz quiche w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut aż jaja się lekko zetną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypane kiełkami. Do sosu możesz również dać ok 100g startego sera np. cheddara lub mozzarelli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Quiche marchewkowy Quiche marchewkowy

Dania jajeczne nie sprowadzają się wyłącznie do jajecznicy i omletów. Szukacie niebanalnej potrawy do podania podczas wielkanocnego śniadania? Po pierwszym gryzie będziecie już pewni, że świąteczny quiche marchewkowy zacznie pojawiać się na Waszych stołach niezależnie od okazji.

Dla kogo? Receptura idealna dla wszystkich, którzy wiedzą, że z najprostszych składników można wyczarować niezrównane przysmaki. Swojska marchewka w odpowiednim otoczeniu zamieni się w produkt, który pasuje do uroczyście przybranego stołu.

Na jaką okazję? Quiche marchewkowy sprawdzi się, gdy podczas świątecznego objadania się pieczeniami, wędlinami i słodkościami przyjdzie ochota na smaczny, warzywny akcent. Urozmaicanie menu jest naprawdę proste!

Czy wiesz, że? Quiche jest potrawą kojarzoną z kuchnią francuską. Podobne specjały były obecne także na terenach Niemiec i Wielkiej Brytanii już w czasach średniowiecza.

Dla urozmaicenia: Quiche marchewkowy można podawać na ciepło i na zimno. Bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonych warzyw z sosem winegret.