Quiche marchewkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche marchewkowy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

700 gramów

2 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, twaróg, mleko, oliwą aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw ciasto na 1h do lodówki. Przygotuj formę do pieczenia tarty o średnicy ok. 28 cm i wyłóż ją pergaminem. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i przełóż na formę. Zagnieć brzegi, zrób dziurki widelcem i piecz w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku aż ciasto zrobi się lekko złotawe.

Krok 2

Marchew obierz, umyj i pokrój w plasterki. Marchew gotuj przez ok. 4 minuty aby nie co zmiękła. Odstaw do wystudzenia. Dymkę pokrój w plasterki.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 200 ml wody i zagotuj. Odłóż na bok aby sos ostygł. Gdy już będzie chłodny wymieszaj go dokładnie z śmietaną, jajami i dopraw pieprzem.

Krok 4

Na wcześnie upieczonym cieście rozsyp marchew i dymkę. Zalej sosem i piecz quiche w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut aż jaja się lekko zetną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypane kiełkami. Do sosu możesz również dać ok 100g startego sera np. cheddara lub mozzarelli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Quiche marchewkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Quiche marchewkowy Quiche marchewkowy

Dania jajeczne nie sprowadzają się wyłącznie do jajecznicy i omletów. Szukacie niebanalnej potrawy do podania podczas wielkanocnego śniadania? Po pierwszym gryzie będziecie już pewni, że świąteczny quiche marchewkowy zacznie pojawiać się na Waszych stołach niezależnie od okazji.

Dla kogo? Receptura idealna dla wszystkich, którzy wiedzą, że z najprostszych składników można wyczarować niezrównane przysmaki. Swojska marchewka w odpowiednim otoczeniu zamieni się w produkt, który pasuje do uroczyście przybranego stołu.

Na jaką okazję? Quiche marchewkowy sprawdzi się, gdy podczas świątecznego objadania się pieczeniami, wędlinami i słodkościami przyjdzie ochota na smaczny, warzywny akcent. Urozmaicanie menu jest naprawdę proste!

Czy wiesz, że? Quiche jest potrawą kojarzoną z kuchnią francuską. Podobne specjały były obecne także na terenach Niemiec i Wielkiej Brytanii już w czasach średniowiecza.

Dla urozmaicenia: Quiche marchewkowy można podawać na ciepło i na zimno. Bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonych warzyw z sosem winegret.