Tarta po chłopsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta po chłopsku

Autor: blondkuchara -

ratingratingratingratingrating

3

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w półksiężyce, kiełbasy w grubsze plastry, pieczarki w plasterki, lekko podgotowane (jeszcze twarde) ziemniaki w cienkie plastry, sery zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

Na łyżce oleju podsmaż cebulę, po chwili dodaj pokrojone pieczarki, kiedy już się wysmażą dorzuć kiełbasę, przypraw Grubomieloną przyprawą czosnkowną Knorr, majerankiem, solą i pieprzem, smaż całość do zrumienienia kiełbasy.

Krok 3

Jogurt wymieszaj z jajkami, połową startego parmezanu, solą, pieprzem i Grubomieloną przyprawą czosnkową Knorr, dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Formę do tarty wyłóż dokładnie ciastem francuskim, tak aby wystawało ono poza formę. Wypełnij ciasto farszem z kiełbasą, połóż plasterki ziemniaków i przykryj całość przygotowanym sosem, na koniec zawiń boki ciasta do środka, posyp tartę startymi serami, brzegi posmaruj mlekiem i obsyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25-30 minut do zrumienienia ciasta i sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej