Tarta po chłopsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta po chłopsku

Autor: blondkuchara -

ratingratingratingratingrating

1

19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w półksiężyce, kiełbasy w grubsze plastry, pieczarki w plasterki, lekko podgotowane (jeszcze twarde) ziemniaki w cienkie plastry, sery zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

Na łyżce oleju podsmaż cebulę, po chwili dodaj pokrojone pieczarki, kiedy już się wysmażą dorzuć kiełbasę, przypraw Grubomieloną przyprawą czosnkowną Knorr, majerankiem, solą i pieprzem, smaż całość do zrumienienia kiełbasy.

Krok 3

Jogurt wymieszaj z jajkami, połową startego parmezanu, solą, pieprzem i Grubomieloną przyprawą czosnkową Knorr, dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Formę do tarty wyłóż dokładnie ciastem francuskim, tak aby wystawało ono poza formę. Wypełnij ciasto farszem z kiełbasą, połóż plasterki ziemniaków i przykryj całość przygotowanym sosem, na koniec zawiń boki ciasta do środka, posyp tartę startymi serami, brzegi posmaruj mlekiem i obsyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25-30 minut do zrumienienia ciasta i sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta po chłopsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej