Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili
łatwe
149 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 puszka
2 puszki
100 gramów
50 gramów
200 gramów
200 gramów
1 puszka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 słoik
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj deskę do krojenia. Posiekaj drobno natkę kolendry. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2
Przygotuj duży garnek, w którym powstanie zupa. Na dno garnka dodaj oliwę i podgrzej. Na rozgrzany tłuszcz dodaj cebulę i czosnek, a następnie paprykę. Gdy warzywa się delikatnie zarumienią, dodaj starte tofu, soczewicę, fasolę i papryczki jalapeño (są ostre!). Całość smaż ok. 3-4 minuty.

Krok 3
Do warzyw dodaj przyprawy: kmin, kolendrę, cynamon, oregano, pieprz, papryki w proszku – słodką i wędzoną oraz Przyprawę czosnkową Knorr grubo mieloną.

Krok 4
Wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i kukurydzę oraz Ketchup Hellmann's Pikantny. W razie potrzeby danie uzupełnij danie szklanką wody lub warzywnego bulionu.

Krok 5
Wszystkie składniki duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około 10-15 minut. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, ściągnij pokrywę i gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Chili sin carne podawaj w małych miseczkach posypane natką kolendry z chipsami tacos.


Dobra rada:
Idealnym składnikiem tego dania jest wędzona papryczka habanero – nada mu meksykańskiego charakteru!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili
Znane powszechnie chili con carne, czyli chili z mięsem, coraz częściej serwowane jest w wersji warzywnej. To prawdziwa gratka dla każdego miłośnika kuchni roślinnej. Mięso zastąpione jest aromatycznymi warzywami, które tworzą niepowtarzalny, egzotyczny smak dania. Co więcej, chili w nowej odsłonie nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy zarezerwować sobie 40 minut w kuchni, w ciągu których przygotujecie tę wywodzącą się z kuchni słonecznego Meksyku potrawę. Czas zatem rozpocząć przygodę z wegetariańską wersją chili con carne!
Dla kogo?
Chili sin carne to idealne danie dla wegetarian, ale też miłośników mięsa, którzy lubią odkrywać nowe, roślinne smaki. Ta jednogarnkowa potrawa zadowoli podniebienia osób, które nie boją się kuchennych eksperymentów.
Na jaką okazję?
Chili sin carne, czyli popularna zupa w wersji wegetariańskiej jest doskonałą propozycją na obiad, kolację oraz przyjęcie dla znajomych. Możesz je zabrać do pracy lub w podróż – po podgrzaniu będzie idealnym lunchem „na wynos”.
Czy wiesz, że?
Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi między innymi mięso mielone lub drobno siekane? Danie zawdzięcza swój ostry smak papryczkom chili, a aksamitną konsystencję rozcieraniu prawie wszystkich składników.
Dla urozmaicenia:
Chili sin carne wywodzi się z Meksyku. Naturalnie, że będą pasować do niego tradycyjne meksykańskie chipsy tacos! Ten chrupiący dodatek ciekawie urozmaici smak dania i doda mu ciekawej chrupkości. Smak tacos możesz wybrać dowolnie!