Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

125 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 puszka

2 puszki

100 gramów

50 gramów

200 gramów

200 gramów

1 puszka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry. Czosnek, cebule i paprykę pokrój w kosteczkę zetrzyj ser tofu na tarce.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebule i czosnek, dodaj paprykę, gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj starte tofu, soczewicę, fasolę, papryczki jalapeno. Całość smaż około 3-4 minuty.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy kmin, kolendrę, cynamon, oregano, pieprz, papryki w proszku- słodką i wędzoną oraz przyprawę czosnkową Knorr.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż chwilę a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory i kukurydzę z puszki oraz ketchup. W razie potrzeby danie uzupełnij szklanką wody.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki duś razem mieszając co jakiś czas przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj w małych naczynkach posypane natką kolendry z chipsami tacos.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym składnikiem do tego dania jest wędzona papryczka habanero - nada ona meksykańskiego charakteru daniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili sin carne - wegańska wersja Texas chiliChili sin carne - wegańska wersja Texas chili

Znane powszechnie chili con carne, czyli chili z mięsem, coraz częściej serwowane jest w wersji warzywnej. To prawdziwa gratka dla każdego miłośnika kuchni roślinnej. Mięso zastąpione jest aromatycznymi warzywami, które tworzą niepowtarzalny, egzotyczny smak dania. Co więcej, chili w nowej odsłonie nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy zarezerwować sobie 40 minut w kuchni, w ciągu których przygotujecie tę wywodzącą się z kuchni słonecznego Meksyku potrawę. Czas zatem rozpocząć przygodę z wegetariańską wersją chili con carne!

Dla kogo?

Dla wegetarian i miłośników mięsa, którzy lubią odkrywać nowe, roślinne smaki.

Na jaką okazję?

Chili con carne w wersji wegetariańskiej jest doskonałą propozycją na obiad, kolację oraz przyjęcie dla znajomych. Możecie je także zabrać do pracy lub w podróż – po podgrzaniu będzie idealnym lunchem „na wynos”.

Czy wiesz, że?

Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi między innymi mięso mielone lub drobno siekane. Danie zawdzięcza swój ostry smak papryczkom chili, a aksamitną konsystencję rozcieraniu prawie wszystkich składników.

Dla urozmaicenia:

Wędzona papryczka habanero doda ostrości i meksykańskiego charakteru temu daniu. Chili możecie serwować z kawałkami tortilli.