Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 puszka

2 puszki

100 gramów

50 gramów

200 gramów

200 gramów

1 puszka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę kolendry. Czosnek, cebule i paprykę pokrój w kosteczkę zetrzyj ser tofu na tarce.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebule i czosnek, dodaj paprykę, gdy warzywa się delikatnie zarumienią dodaj starte tofu, soczewicę, fasolę, papryczki jalapeno. Całość smaż około 3-4 minuty.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy kmin, kolendrę, cynamon, oregano, pieprz, papryki w proszku- słodką i wędzoną oraz przyprawę czosnkową Knorr.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż chwilę a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory i kukurydzę z puszki oraz ketchup. W razie potrzeby danie uzupełnij szklanką wody.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki duś razem mieszając co jakiś czas przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj w małych naczynkach posypane natką kolendry z chipsami tacos.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym składnikiem do tego dania jest wędzona papryczka habanero - nada ona meksykańskiego charakteru daniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili sin carne - wegańska wersja Texas chiliChili sin carne - wegańska wersja Texas chili

Znane powszechnie chili con carne, czyli chili z mięsem, coraz częściej serwowane jest w wersji warzywnej. To prawdziwa gratka dla każdego miłośnika kuchni roślinnej. Mięso zastąpione jest aromatycznymi warzywami, które tworzą niepowtarzalny, egzotyczny smak dania. Co więcej, chili w nowej odsłonie nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy zarezerwować sobie 40 minut w kuchni, w ciągu których przygotujecie tę wywodzącą się z kuchni słonecznego Meksyku potrawę. Czas zatem rozpocząć przygodę z wegetariańską wersją chili con carne!

Dla kogo?

Dla wegetarian i miłośników mięsa, którzy lubią odkrywać nowe, roślinne smaki.

Na jaką okazję?

Chili con carne w wersji wegetariańskiej jest doskonałą propozycją na obiad, kolację oraz przyjęcie dla znajomych. Możecie je także zabrać do pracy lub w podróż – po podgrzaniu będzie idealnym lunchem „na wynos”.

Czy wiesz, że?

Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi między innymi mięso mielone lub drobno siekane. Danie zawdzięcza swój ostry smak papryczkom chili, a aksamitną konsystencję rozcieraniu prawie wszystkich składników.

Dla urozmaicenia:

Wędzona papryczka habanero doda ostrości i meksykańskiego charakteru temu daniu. Chili możecie serwować z kawałkami tortilli.