Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 puszka

2 puszki

100 gramów

50 gramów

200 gramów

200 gramów

1 puszka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj deskę do krojenia. Posiekaj drobno natkę kolendry. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 1

Krok 2

Przygotuj duży garnek, w którym powstanie zupa. Na dno garnka dodaj oliwę i podgrzej. Na rozgrzany tłuszcz dodaj cebulę i czosnek, a następnie paprykę. Gdy warzywa się delikatnie zarumienią, dodaj starte tofu, soczewicę, fasolę i papryczki jalapeño (są ostre!). Całość smaż ok. 3-4 minuty.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 2

Krok 3

Do warzyw dodaj przyprawy: kmin, kolendrę, cynamon, oregano, pieprz, papryki w proszku – słodką i wędzoną oraz Przyprawę czosnkową Knorr grubo mieloną.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i kukurydzę oraz Ketchup Hellmann's Pikantny. W razie potrzeby danie uzupełnij danie szklanką wody lub warzywnego bulionu.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około 10-15 minut. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, ściągnij pokrywę i gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Chili sin carne podawaj w małych miseczkach posypane natką kolendry z chipsami tacos.

Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym składnikiem tego dania jest wędzona papryczka habanero – nada mu meksykańskiego charakteru!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili sin carne - wegańska wersja Texas chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili sin carne - wegańska wersja Texas chiliChili sin carne - wegańska wersja Texas chili

Znane powszechnie chili con carne, czyli chili z mięsem, coraz częściej serwowane jest w wersji warzywnej. To prawdziwa gratka dla każdego miłośnika kuchni roślinnej. Mięso zastąpione jest aromatycznymi warzywami, które tworzą niepowtarzalny, egzotyczny smak dania. Co więcej, chili w nowej odsłonie nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy zarezerwować sobie 40 minut w kuchni, w ciągu których przygotujecie tę wywodzącą się z kuchni słonecznego Meksyku potrawę. Czas zatem rozpocząć przygodę z wegetariańską wersją chili con carne!

Dla kogo?

Chili sin carne to idealne danie dla wegetarian, ale też miłośników mięsa, którzy lubią odkrywać nowe, roślinne smaki. Ta jednogarnkowa potrawa zadowoli podniebienia osób, które nie boją się kuchennych eksperymentów.

Na jaką okazję?

Chili sin carne, czyli popularna zupa w wersji wegetariańskiej jest doskonałą propozycją na obiad, kolację oraz przyjęcie dla znajomych. Możesz je zabrać do pracy lub w podróż – po podgrzaniu będzie idealnym lunchem „na wynos”.

Czy wiesz, że?

Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi między innymi mięso mielone lub drobno siekane? Danie zawdzięcza swój ostry smak papryczkom chili, a aksamitną konsystencję rozcieraniu prawie wszystkich składników.

Dla urozmaicenia:

Chili sin carne wywodzi się z Meksyku. Naturalnie, że będą pasować do niego tradycyjne meksykańskie chipsy tacos! Ten chrupiący dodatek ciekawie urozmaici smak dania i doda mu ciekawej chrupkości. Smak tacos możesz wybrać dowolnie!