Zapiekanka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 szczypta

6 sztuk

1 szczypta

75 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz ze skórek i potnij w plasterki.

Krok 2

Cebulkę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Dodaj ziemniaki i smaż na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu, gdy ziemniaki się przyrumienią.

Krok 4

Dodaj osączoną z zalewy fasolkę, podgrzej.

Krok 5

Jajka roztrzep razem z mlekiem i przyprawami, wylej na podsmażone warzywa i smaż do czasu aż jajka się zetną.

Krok 6

Przed podaniem meksykańską zapiekankę udekoruj listkami zielonej pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kebab tradycyjny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej