Zapiekanka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 szczypta

6 sztuk

1 szczypta

75 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz ze skórek i potnij w plasterki.

Krok 2

Cebulkę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 3

Dodaj ziemniaki i smaż na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu, gdy ziemniaki się przyrumienią.

Krok 4

Dodaj osączoną z zalewy fasolkę, podgrzej.

Krok 5

Jajka roztrzep razem z mlekiem i przyprawami, wylej na podsmażone warzywa i smaż do czasu aż jajka się zetną.

Krok 6

Przed podaniem meksykańską zapiekankę udekoruj listkami zielonej pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
22 osoby oglądają przepis:
Comber
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej