Składniki
8 sztuk
2 sztuki
null
null
1 szklanka
3 sztuki
3 łyżki
500 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę masła, zeszklij na nim cebulę.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj, ostudź i pokrój w plastry.
Krok 3
Umytego i osuszonego łososia pokrój w grubą kostkę lub poprzeczne plastry.
Krok 4
Małe, żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Warstwami układaj na przemian ziemniaki, cebulkę i łososia każdą warstwę przypraw i oprósz koperkiem.
Krok 5
Jajka zmiksuj z mlekiem i zalej nimi naczynie do zapiekania.
Krok 6
Piecz w temperaturze 220 stopni, do momentu kiedy jajka wymieszane z mlekiem się zetną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej