Słodko-kwaśne pałki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodko-kwaśne pałki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Papryki, cebulę oraz ananasa i chili pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na oleju ze smażenia kurczaka.

Krok 3

Przesmażone warzywa przełóż do naczynia do zapiekania, na nich ułóż kawałki kurczaka.

Krok 4

Fix rozmieszaj z 300 ml wody i wlej do naczynia. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 °C przez 45-50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby skórka na kurczaku zarumieniła się. Danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko-kwaśne pałki z kurczakaSłodko-kwaśne pałki z kurczaka

Udka z kurczaka to danie, które zawsze się sprawdzi. A jak je przyrządzić, gdy te tradycyjne, pieczone już Ci się znudziły? Wybierz udka w sosie słodko kwaśnym! Albo jeszcze lepiej – podudzia, czyli tak zwane pałki z kurczaka. Podane z ryżem zachwycą całą rodzinę! 

Dla kogo?

Dla fanów potraw z kurczakiem w roli głównej. Pieczone pałki z kurczaka w sosie słodko kwaśnym zamienią zwykły obiad w prawdziwą ucztę.

Na jaką okazję?

To idealne danie na weekendowy obiad. Chcesz zrobić coś pysznego na imprezę ze znajomymi? Wykorzystaj ten przepis na skrzydełka w sosie słodko kwaśnym. 

Czy wiesz, że?

Pieczone pałki z kurczaka możesz przygotować na różne sposoby, tak samo, jak udka. Jako że są nieco od nich mniejsze, będą gotowe szybciej. Dlatego, wybieraj pałki zawsze wtedy, gdy nie masz dużo czasu na robienie obiadu. 

Dla urozmaicenia

Nie masz dziś ochoty na ryż? Ta potrawa świetnie sprawdzi się też z frytkami.