Pałki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym - udka | Przepisy.pl pixel

Słodko-kwaśne pałki z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pałki oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.

Krok 2

Papryki, cebulę oraz ananasa i chili pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na oleju ze smażenia kurczaka.

Krok 3

Przesmażone warzywa przełóż do naczynia do zapiekania, na nich ułóż kawałki kurczaka.

Krok 4

Fix rozmieszaj z 300 ml wody i wlej do naczynia. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 °C przez 45-50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby skórka na kurczaku zarumieniła się. Danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko-kwaśne pałki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paluszki rybne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko-kwaśne pałki z kurczakaSłodko-kwaśne pałki z kurczaka

Udka z kurczaka to danie, które zawsze się sprawdzi. A jak je przyrządzić, gdy te tradycyjne, pieczone już Ci się znudziły? Wybierz udka w sosie słodko kwaśnym! Albo jeszcze lepiej – podudzia, czyli tak zwane pałki z kurczaka. Podane z ryżem zachwycą całą rodzinę! 

Dla kogo?

Dla fanów potraw z kurczakiem w roli głównej. Pieczone pałki z kurczaka w sosie słodko kwaśnym zamienią zwykły obiad w prawdziwą ucztę.

Na jaką okazję?

To idealne danie na weekendowy obiad. Chcesz zrobić coś pysznego na imprezę ze znajomymi? Wykorzystaj ten przepis na skrzydełka w sosie słodko kwaśnym. 

Czy wiesz, że?

Pieczone pałki z kurczaka możesz przygotować na różne sposoby, tak samo, jak udka. Jako że są nieco od nich mniejsze, będą gotowe szybciej. Dlatego, wybieraj pałki zawsze wtedy, gdy nie masz dużo czasu na robienie obiadu. 

Dla urozmaicenia

Nie masz dziś ochoty na ryż? Ta potrawa świetnie sprawdzi się też z frytkami.