Pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami | Przepisy.pl pixel

Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

75 gramów

150 gramów

50 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżki

farsz:

550 gramów

600 gramów

1 sztuka

1 łyżka

5 ziaren

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

do podania:

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce mieszamy makę ryzową z mąką ziemniaczaną oraz siemieniem lnianym. Dodajemy olej. Wlewamy ciepłą wodę i powoli mieszamy. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Formujemy z niego kulę i przykrywamy folia spożywczą.

Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Kapustę kiszona płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz czarny. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok 30-40 min. Po tym czasie odcedzamy i drobno kroimy.

Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekana cebulę i podsmażamy kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy, aż zbrązowieją. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Na patelnie z grzybami wrzucamy drobno posiekaną, odcedzona kapustę. Dokładnie mieszamy. Możemy farsz delikatnie zblendować.

Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki lub metalowych foremek wykrawamy okręgi.

Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Na każdy okrąg nakładamy porcje farszu.

Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - Krok 5

Krok 6

Pierogi sklejamy tworząc ozdobny rant za pomocą widelca. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podajemy z lekko podduszoną na maśle cebulką.

Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej