Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami
NOWY PRZEPIS
średnie
16 osób zapisało

Składniki
75 gramów
150 gramów
50 gramów
200 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżki
farsz:
550 gramów
600 gramów
1 sztuka
1 łyżka
5 ziaren
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
do podania:
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce mieszamy makę ryzową z mąką ziemniaczaną oraz siemieniem lnianym. Dodajemy olej. Wlewamy ciepłą wodę i powoli mieszamy. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Formujemy z niego kulę i przykrywamy folia spożywczą.

Krok 2
Kapustę kiszona płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz czarny. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok 30-40 min. Po tym czasie odcedzamy i drobno kroimy.

Krok 3
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekana cebulę i podsmażamy kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy, aż zbrązowieją. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Na patelnie z grzybami wrzucamy drobno posiekaną, odcedzona kapustę. Dokładnie mieszamy. Możemy farsz delikatnie zblendować.

Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki lub metalowych foremek wykrawamy okręgi.

Krok 5
Na każdy okrąg nakładamy porcje farszu.

Krok 6
Pierogi sklejamy tworząc ozdobny rant za pomocą widelca. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podajemy z lekko podduszoną na maśle cebulką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej