Bezglutenowe pierogi z kapustą i pieczarkami
NOWY PRZEPIS
średnie
18 osób zapisało

Składniki
75 gramów
150 gramów
50 gramów
200 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżki
farsz:
550 gramów
600 gramów
1 sztuka
1 łyżka
5 ziaren
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
do podania:
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce mieszamy makę ryzową z mąką ziemniaczaną oraz siemieniem lnianym. Dodajemy olej. Wlewamy ciepłą wodę i powoli mieszamy. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Formujemy z niego kulę i przykrywamy folia spożywczą.

Krok 2
Kapustę kiszona płuczemy na sicie. Przekładamy do garnka. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz czarny. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok 30-40 min. Po tym czasie odcedzamy i drobno kroimy.

Krok 3
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekana cebulę i podsmażamy kilka minut do zarumienienia. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki i smażymy, aż zbrązowieją. Doprawiamy sola oraz pieprzem. Na patelnie z grzybami wrzucamy drobno posiekaną, odcedzona kapustę. Dokładnie mieszamy. Możemy farsz delikatnie zblendować.

Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki lub metalowych foremek wykrawamy okręgi.

Krok 5
Na każdy okrąg nakładamy porcje farszu.

Krok 6
Pierogi sklejamy tworząc ozdobny rant za pomocą widelca. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podajemy z lekko podduszoną na maśle cebulką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej