Wieniec meksykański - z ciasta francuskiego | Przepisy.pl pixel

Wieniec meksykański

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

0.5 słoika

2 sztuki

2 łyżeczki

1 pęczek

100 gramów

1 puszka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, kolendrę posiekaj, fasolę odcedź z zalewy.

Wieniec meksykański - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż warzywa oraz roślinne mięso mielone. Całość dopraw przyprawą orientalną Knorr. Odstaw do wystygnięcia.

Wieniec meksykański - Krok 2

Krok 3

Ciasto francuskie rozłóż na pergaminie, ostrym nożem natnij w 3/4 ciasta pasy o szerokości ok. 2 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Wieniec meksykański - Krok 3

Krok 4

Nałóż farsz na ¼ nie-naciętej części ciasta, posyp startym serem, a następnie zawiń nacięte pasy ciasta na górę z farszem.

Wieniec meksykański - Krok 4

Krok 5

Teraz uformuj owalny wieniec, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 25 min.

Wieniec meksykański - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z pikantnym meksykańskim sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieniec meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieniec meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieniec meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieniec meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieniec meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieniec meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieniec meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieniec meksykański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieniec meksykańskiWieniec meksykański

Oto danie, którym aż będziesz chcieć pochwalić się przed jak największą liczbą gości! Apetyczny, meksykański wieniec z ciasta francuskiego wypełniony jest bogactwem wybornych warzyw oraz „mięsa”, którym zajadać się będą nawet wegetarianie. Jak go przygotować? Wszystko znajdziesz w naszym przepisie na wieniec wegetariański.

Dla kogo?

Recepturę dedykujemy szefom kuchni, którzy wierzą, że na udany posiłek składają się zarówno doznania smakowe, jak i estetyczne. Od tego wegetariańskiego wieńca w stylu meksykańskim nie można oderwać wzroku.

Na jaką okazję?

Wielkimi krokami zbliża się ważna uroczystość, a ty nie masz pomysłu na danie główne? Wypróbuj wegetariański wieniec meksykański, który jest propozycją idealną na odświętny obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz przygotować meksykański wieniec w wersji mięsnej, użyj dowolnego mięsa mielonego.

Dla urozmaicenia:

Wege wieniec meksykański będzie jeszcze bardziej kolorowy, jeśli do farszu dodasz kukurydzę.