
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
350 gramów
250 mililitrów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wrzącej wody, po czym odcedź i pozostaw na boku.
Krok 2
Paprykę przekrój na cztery części, oczyść z pestek i białej membrany i dokładnie wypłucz.
Krok 3
Przyrumień ćwiartki papryki na grillu lub na patelni, układając je skórką do góry. Zdejmij skórkę i pokrój paprykę.
Krok 4
Sparzone pomidory pokrój w małą kostkę i połącz z papryką.
Krok 5
Umyj szpinak eliminując przy okazji twarde łodygi, a następnie dokładnie odcedź.
Krok 6
Na teflonowej patelni rozpuść masło* i przyrumień posiekaną cebulę. Dodaj szpinak. Po 10 minutach dodaj śmietanę i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 7
Do szpinaku dodaj makaron. Udekoruj sosem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej