
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
6 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
350 gramów
250 mililitrów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wrzącej wody, po czym odcedź i pozostaw na boku.
Krok 2
Paprykę przekrój na cztery części, oczyść z pestek i białej membrany i dokładnie wypłucz.
Krok 3
Przyrumień ćwiartki papryki na grillu lub na patelni, układając je skórką do góry. Zdejmij skórkę i pokrój paprykę.
Krok 4
Sparzone pomidory pokrój w małą kostkę i połącz z papryką.
Krok 5
Umyj szpinak eliminując przy okazji twarde łodygi, a następnie dokładnie odcedź.
Krok 6
Na teflonowej patelni rozpuść masło* i przyrumień posiekaną cebulę. Dodaj szpinak. Po 10 minutach dodaj śmietanę i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 7
Do szpinaku dodaj makaron. Udekoruj sosem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej