Zapiekane tortille z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane tortille z mięsem mielonym

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

10

heart
103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

6 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 puszka

1 puszka

350 gramów

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Patelnię posmarować łyżką oliwy z oliwek. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę.

Krok 2

Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać na patelnię, podsmażyć. Wycisnąć ząbki czosnku.

Krok 3

Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody. Wlać na patelnię i dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Smażyć kilka minut do zgęstnienia farszu.

Krok 4

Fasolę czerwoną i kukurydzę odcedzić i dodać do mięsa. Podsmażać jeszcze kilka minut.

Krok 5

Przygotowanie sosu pomidorowego. Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody, dodać kostkę rosołową. W połowie szklanki wody wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do garnka dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać. Wlać wodę wymieszaną z mąką i mieszać sos do zgęstnienia. Na koniec dodać łyżkę masła, gotować do momentu rozpuszczenia.

Krok 6

Farsz wyłożyć na placki tortilli, posypać serem i zwinąć. Tortille układać na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Polać sosem pomidorowym, posypać pozostałym serem i ziołami. Zapiekać 20 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej