
Składniki
500 gramów
6 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 puszka
1 puszka
350 gramów
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Patelnię posmarować łyżką oliwy z oliwek. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę.
Krok 2
Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać na patelnię, podsmażyć. Wycisnąć ząbki czosnku.
Krok 3
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody. Wlać na patelnię i dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Smażyć kilka minut do zgęstnienia farszu.
Krok 4
Fasolę czerwoną i kukurydzę odcedzić i dodać do mięsa. Podsmażać jeszcze kilka minut.
Krok 5
Przygotowanie sosu pomidorowego. Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody, dodać kostkę rosołową. W połowie szklanki wody wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do garnka dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać. Wlać wodę wymieszaną z mąką i mieszać sos do zgęstnienia. Na koniec dodać łyżkę masła, gotować do momentu rozpuszczenia.
Krok 6
Farsz wyłożyć na placki tortilli, posypać serem i zwinąć. Tortille układać na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Polać sosem pomidorowym, posypać pozostałym serem i ziołami. Zapiekać 20 minut w temp. 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej