Zapiekane tortille z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane tortille z mięsem mielonym

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

11

heart
103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

6 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 puszka

1 puszka

350 gramów

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Patelnię posmarować łyżką oliwy z oliwek. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę.

Krok 2

Mięso mielone doprawić przyprawą do mięs, solą, pieprzem i papryką słodką. Dodać na patelnię, podsmażyć. Wycisnąć ząbki czosnku.

Krok 3

Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody. Wlać na patelnię i dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Smażyć kilka minut do zgęstnienia farszu.

Krok 4

Fasolę czerwoną i kukurydzę odcedzić i dodać do mięsa. Podsmażać jeszcze kilka minut.

Krok 5

Przygotowanie sosu pomidorowego. Zagotować 1 i 1/2 szklanki wody, dodać kostkę rosołową. W połowie szklanki wody wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do garnka dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszać. Wlać wodę wymieszaną z mąką i mieszać sos do zgęstnienia. Na koniec dodać łyżkę masła, gotować do momentu rozpuszczenia.

Krok 6

Farsz wyłożyć na placki tortilli, posypać serem i zwinąć. Tortille układać na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek. Polać sosem pomidorowym, posypać pozostałym serem i ziołami. Zapiekać 20 minut w temp. 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane tortille z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej