Czy można zamrozić sos do spaghetti z mięsem? Jak to zrobić?
Ciekawi was, czy można zamrozić sos do spaghetti z mięsem? Czy mrożony sos będzie smakował tak, jak świeży? W jakich warunkach mrozić sos?
Czy można zamrozić sos z mięsem do spaghetti?
Miłośnicy smaków Italii często zastanawiają się, czy można zamrozić sos do spaghetti z mięsem. Mrożenie sosu do spaghetti jest możliwe i co ważne, wcale nie wiąże się z pogorszeniem jego smaku czy konsystencji. Sos mięsny bardzo dobrze znosi mrożenie – można go zamrażać w większych porcjach lub w opakowaniach „na raz” dla jednej osoby. Mrożenie sosu do spaghetti bez mięsa będzie wyglądało tak samo, jak sosu mięsnego. W tym drugim przypadku zaoszczędzicie czas na przygotowaniu posiłku – wystarczy tylko ugotować makaron.
Czy można zamrozić sos mięsny z cebulą i czosnkiem? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mrozić sos z dodatkiem czosnku i cebuli. Te warzywa nie wpływają ujemnie ani na smak, ani na konsystencję czy trwałość sosu, jeśli będzie on zamrożony w temperaturze minimum - 18° C.
Jak zamrozić sos do spaghetti?
Sos można zamrażać w specjalnych pojemnikach do żywności, a nawet w woreczkach strunowych. Ten drugi sposób dodatkowo pozwoli zaoszczędzić sporo miejsca w zamrażalniku. Mrożenie sosu do spaghetti powinno przebiegać możliwie szybko i najlepiej robić to w mniejszych porcjach. Duże opakowania mrożą się znacznie dłużej, a to skutkuje zmniejszonym ryzykiem rozwoju bakterii. Na koniec warto odpowiedzieć na pytanie, czy można zamrozić sos pomidorowy lub przecier do leczo węgierskiego, czy zupy w szklanym pojemniku? Nie, nigdy nie powinno się mrozić w szkle ani sosów, ani innych produktów.
Komentarze (0)