Leczo węgierskie
z kiełbasą i czosnkiem
łatwe
2468 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
5 łyżek
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę.
Krok 2
W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i paprykę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.
Krok 3
Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś około 5 minut.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Węgierskie leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo węgierskie
Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina, Słowacja, Czechy i Niemcy. Węgierskie leczo to rodzaj francuskiego ragout. Jest pikantne, wyraziste w smaku i rozgrzewające. Bazę potrawy stanowią warzywa i mocna mięsna nuta. Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem to pyszne danie obiadowe dla 4 osób, które przygotujesz w ciągu 30 minut. Leczo jest potrawą kolorową, dlatego do jego wykonania potrzebujesz warzyw – trzech różnokolorowych papryk, pomidorów z puszki i cebuli. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka i ostra mielona papryka oraz przyprawa fix leczo Knorr, która nada całości wyrazu kuchni środkowoeuropejskiej. Leczo to potrawa jednogarnkowa, której zaletą jest bardzo łatwe przygotowanie. Warzywa pokrój w kostkę a kiełbasę w plastry. Do garnka wrzuć kiełbasę, cebulę i paprykę. Wszystko podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Danie podawaj na gorąco z ryżem lub z pełnoziarnistym pieczywem.