Leczo węgierskie
z kiełbasą i czosnkiem
łatwe
2755 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
5 łyżek
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę.

Krok 2
W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i paprykę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.

Krok 3
Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś około 5 minut.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Węgierskie leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo węgierskie
Leczo to danie rodem z kuchni węgierskiej. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina, Słowacja, Czechy i Niemcy. Węgierskie leczo to rodzaj francuskiego ragout. Jest pikantne, wyraziste w smaku i rozgrzewające. Bazę potrawy stanowią warzywa i mocna mięsna nuta. Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem to pyszne danie obiadowe dla 4 osób, które przygotujesz w ciągu 30 minut. Leczo jest potrawą kolorową, dlatego do jego wykonania potrzebujesz warzyw – trzech różnokolorowych papryk, pomidorów z puszki i cebuli. Poza warzywami powinny się w nim znaleźć również: kiełbasa, czosnek, słodka i ostra mielona papryka oraz przyprawa fix leczo Knorr, która nada całości wyrazu kuchni środkowoeuropejskiej. Leczo to potrawa jednogarnkowa, której zaletą jest bardzo łatwe przygotowanie. Warzywa pokrój w kostkę a kiełbasę w plastry. Do garnka wrzuć kiełbasę, cebulę i paprykę. Wszystko podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy. Danie podawaj na gorąco z ryżem lub z pełnoziarnistym pieczywem.