
Składniki
500 gramów
1 sztuka
500 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku usmaż drobno pokrojony boczek.

Krok 2
Cebulę pokrój w plastry, dodaj do boczku i duś, aż zmięknie.

Krok 3
Papryki oczyść z pestek, pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie wszystko pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka.

Krok 4
Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Knorr i duś całość na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 5
Kiełbasę pokrój w większe kawałki, dodaj do leczo i duś jeszcze 5 minut. Do mięsnego leczo doskonale pasują gotowane ziemniaki lub ryż.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z kiełbasą
Kluczowym składnikiem wszystkich przepisów na leczo jest cukinia, jednak gdy sezon na to warzywo już się skończył, a ty marzysz o smakowitej i sprawdzonej potrawce, przygotuj leczo z dodatkiem papryki i kiełbasy. Kompozycja warzyw, sucha kiełbasa i boczek tworzą naprawdę zgrany zespół. W garnku podsmaż drobno pokrojony boczek i krążki cebuli, a następnie dodaj paprykę i pomidory. Jeżeli chcesz, aby twoje danie nie tylko smakowało, ale i wyglądało kusząco, zmieszaj ze sobą papryki w trzech różnych kolorach, które nasycą leczo wyrazistymi barwami. Do warzyw dodaj odpowiednią ilość wody, większe kawałki kiełbasy i duś razem przez ok. 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa będą miękkie, a pomiędzy nimi wytworzy się nieziemsko pyszny i aromatyczny sos. Nie może się zmarnować, dlatego gotowe leczo podawaj z pieczywem, albo z dodatkiem ryżu.