Leczo z kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku usmaż drobno pokrojony boczek.

Leczo z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w plastry, dodaj do boczku i duś, aż zmięknie.

Leczo z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Papryki oczyść z pestek, pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie wszystko pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka.

Leczo z kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Knorr i duś całość na wolnym ogniu przez 10 minut.

Leczo z kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Kiełbasę pokrój w większe kawałki, dodaj do leczo i duś jeszcze 5 minut. Do mięsnego leczo doskonale pasują gotowane ziemniaki lub ryż.

Leczo z kiełbasą - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Łucja Brachmańska

    Łucja Brachmańska , 27.08.2016

    Gotuję pyszne leczo, zwykle na dwa dni, a wystarcza na 1,5 ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo z boczkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z kiełbasąLeczo z kiełbasą

Kluczowym składnikiem wszystkich przepisów na leczo jest cukinia, jednak gdy sezon na to warzywo już się skończył, a ty marzysz o smakowitej i sprawdzonej potrawce, przygotuj leczo z dodatkiem papryki i kiełbasy. Kompozycja warzyw, sucha kiełbasa i boczek tworzą naprawdę zgrany zespół. W garnku podsmaż drobno pokrojony boczek i krążki cebuli, a następnie dodaj paprykę i pomidory. Jeżeli chcesz, aby twoje danie nie tylko smakowało, ale i wyglądało kusząco, zmieszaj ze sobą papryki w trzech różnych kolorach, które nasycą leczo wyrazistymi barwami. Do warzyw dodaj odpowiednią ilość wody, większe kawałki kiełbasy i duś razem przez ok. 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa będą miękkie, a pomiędzy nimi wytworzy się nieziemsko pyszny i aromatyczny sos. Nie może się zmarnować, dlatego gotowe leczo podawaj z pieczywem, albo z dodatkiem ryżu.